Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τρόφιμα φλούδα: Τα οφέλη από την κατανάλωση ολόκληρων τροφών

Τρόφιμα φλούδα: Τα οφέλη από την κατανάλωση ολόκληρων τροφών

Τρόφιμα φλούδα: Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, ενώ πετάμε και πολλά που θα μπορούσαμε να τρώμε, όπως τη φλούδα της πατάτας ή την πέτσα από τα ψάρια – όλα με υψηλή διατροφική αξία. Για παράδειγμα, η τριχωτή φλούδα του ακτινίδιου περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από ό,τι ο καρπός του.


Συνεπώς, μπορεί να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά, το ξέρεις όμως ότι μάλλον πετάς τα πιο θρεπτικά… κομμάτια; Γι’ αυτό λοιπόν, κράτα τη φλούδα των φρούτων, αλλά και τα φύλλα ή τα κοτσάνια των λαχανικών, για να μη χάνεις τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών.

  • H πέτσα του ψαριού

Σε πολλούς πολιτισμούς η πέτσα του ψαριού θεωρείται λιχουδιά. Επίσης περιέχει βιταμίνες, κολλαγόνο, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, έχουν Ω-3 λιπαρά οξέα ακριβώς κάτω από αυτήν, στο γκρι μέρος του ψαριού, οπότε, μαγειρεύοντας το σολομό με την πέτσα τα προστατεύεις και κάνεις το ψάρι σου πιο ζουμερό και θρεπτικό.

  • Η φλούδα της πατάτας

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό, ενώ «τόσο η φλούδα όσο και η σάρκα ακριβώς από κάτω έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους κάλιο, βιταμίνη C, χαλκό, βιταμίνη Β6 και φυτοθρεπτικά συστατικά». Η βιταμίνη Β6 βοηθά στο χτίσιμο των κυττάρων, ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία. Βοηθά, επίσης, το σώμα σου να χρησιμοποιήσει γλυκογόνο, χαρίζοντάς σου περισσότερη αντοχή.

  • Η φλούδα των εσπεριδοειδών

Η φλούδα είναι το πιο θρεπτικό μέρος των εσπεριδοειδών, τόσο το ξύσμα όσο και η λευκή ψίχα, τα οποία περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από το ίδιο το φρούτο. Η περισσότερη βιταμίνη C βρίσκεται στο φρούτο, όμως τα φυτοθρεπτικά και τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή είναι συγκεντρωμένα στη φλούδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμονοειδών και της εσπεριδίνης, που μπορούν να μειώσουν την LDL ή «κακή» χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση και διαθέτουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βρες φρούτα ακέρωτα και βιολογικά και χρησιμοποίησε τη φλούδα τους ως ξύσμα για γλυκά ή ακόμα και για να εμπλουτίσεις το dressing της σαλάτας σου!

  • Το κοτσάνι του μπρόκολου

Τα μπουκέτα του μπρόκολου περιέχουν περισσότερη βήτα καροτίνη, όμως και τα κοτσάνια του είναι εξίσου πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτα βιταμίνες C, D και φολικό οξύ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας πριν από τη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη, μέταλλα και φυτοθρεπτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αθλητική διατροφή είναι το θεμέλιο της αθλητικής επιτυχίας

Αποκτήστε εκθαμβωτική επιδερμίδα με αυτά τις απλές συμβουλές

Η αλήθεια για το απόλυτο μήλο της έριδος των διατροφολόγων τους υδατάνθρακες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πατάτες με κιμά και ρίγανη στην κατσαρόλα

Πιάτο ημέρας: Οι πατάτες με κιμά και ρίγανη είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει απλά υλικά και πλούσιες γεύσεις, προσφέροντας μια ζεστή και χορταστική επιλογή για το οικογενειακό τραπέζι.

Μπάρες βρώμης με μπανάνα - Το ιδανικό σνακ ενέργειας

Μπάρες βρώμης με μπανάνα: Οι μπάρες βρώμης με μπανάνα είναι ένα θρεπτικό και γευστικό σνακ, ιδανικό για πρωινό ή ως ενδιάμεσο γεύμα. Είναι εύκολες στην παρασκευή, χωρίς ζάχαρη και γεμάτες φυτικές ίνες

7 Οφέλη του ελαιόλαδου που θα σας εκπλήξουν

Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Εκτός από την καρδιαγγειακή υγεία, προσφέρει πολλά ακόμα οφέλη

Το ιδανικό γλυκό με ελάχιστα υλικά

Μπισκότα με Φουντούκια: Τα μπισκότα με φουντούκια είναι ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος να απολαύσετε μια γλυκιά απόλαυση. Με την κρεμώδη υφή και τη γεμάτη γεύση του φουντουκιού, αυτά τα μπισκότα αποτελούν την τέλεια επιλογή για σνακ ή επιδόρπιο.

Τα αυγά είναι μια υγιεινή συνήθεια ή ένας διατροφικός μύθος; 

Αυγά: Νέες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση στην χοληστερόλη του αίματος, όπως πιστευόταν παλιότερα. Για πολλούς ανθρώπους, η κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Ακτινίδιο ως σύμμαχος στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Ακτινίδιο: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, τη συμβολή του στη ρύθμιση της σεροτονίνης και την ευεργετική του δράση στον ύπνο, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συμπλήρωμα στη διατροφή όσων θέλουν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.

Close Icon