Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τόνος: Πόσο υγιεινός είναι και ποιο είδος έχει περισσότερο υδράργυρο

Τόνος: Πόσο υγιεινός είναι και ποιο είδος έχει περισσότερο υδράργυρο

Φρέσκος ή κατεψυγμένος, σε κονσέρβα ή σούσι, ο τόνος είναι ένα από τα τρόφιμα που οι περισσότεροι απολαμβάνουμε αν όχι καθημερινά, σίγουρα κάθε εβδομάδα, σε σαλάτες, σάντουιτς, με ζυμαρικά και πολλούς άλλους τρόπους.


Φρέσκος ή κατεψυγμένος, σε κονσέρβα ή σούσι, ο τόνος είναι ένα από τα τρόφιμα που οι περισσότεροι απολαμβάνουμε αν όχι καθημερινά, σίγουρα κάθε εβδομάδα, σε σαλάτες, σάντουιτς, με ζυμαρικά και πολλούς άλλους τρόπους.

Πόσο καλός είναι, όμως, για την υγεία μας; Και πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τον υδράργυρο που μπορεί να περιέχει;

Ο τόνος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες, λέει ο Chris Vogliano, διαιτολόγος και διευθυντής έρευνας στην εκπαιδευτική μη κερδοσκοπική οργάνωση Food and Planet. Το κρέας του περιέχει περισσότερο σελήνιο από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο κρέας. Και την ίδια ώρα δεν έχει πολλά λιπαρά, αν κι αυτό σημαίνει ότι έχει και λιγότερα Ω3 λιπαρά οξέα από κάποια άλλα θαλασσινά.

Μεγάλη διατροφική διαφορά μεταξύ του τόνου σε κονσέρβα, του σούσι και του φέσκου τόνου σε φιλέτο δεν υπάρχει, λέει ο ίδιος. Το μαγείρεμα του ψαριού μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και με την κονσερβοποίηση μπορεί να χαθούν μερικά θρεπτικά συστατικά, αλλά η διατροφική του αξία είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια.

Το μοναδικό μεγάλο μειονέκτημα του τόνου για την υγεία, λένε οι ειδικοί, είναι ο κίνδυνος που ενέχει ο υδράργυρος, ο οποίος είναι νευροτοξίνη. Το βαρύ αυτό μέταλλο εισέρχεται στον ωκεανό κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων. Απορροφάται από μικρούς οργανισμούς και συσσωρεύεται σε μεγαλύτερα, μακροβιότερα είδη, όπως οι καρχαρίες, ο ξιφίας και, ναι, ο τόνος.

Σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις, ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα περιστατικά δηλητηρίασης από υδράργυρο είναι σπάνια, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο υδράργυρος στον εγκέφαλο.

Η ποσότητα του υδραργύρου εξαρτάται από το είδος – και υπάρχουν 15 είδη τόνου, τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν στο πιάτο σας. Τα μικρότερα (και συχνά φθηνότερα) είδη τόνου έχουν πολύ λίγο υδράργυρο. Ο λευκός τόνος και ο κιτρινόπτερος μπορεί να έχουν τριπλάσια ποσότητα. Και ο μεγαλόφθαλμος και ο ερυθρός τόνος μπορεί να έχουν πολύ περισσότερο, λέει ο Δρ Vogliano.

Επειδή ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά και τις εγκύους, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσιεύει συγκεκριμένες οδηγίες για αυτές τις ομάδες του πληθυσμού και την κατανάλωση θαλασσινών. Συνιστά να μην υπερβαίνετε τις τρεις μερίδες την εβδομάδα κονσερβοποιημένου «ελαφρού» τόνου ή μία μερίδα λευκού ή κιτρινόπτερου τόνου αν είστε έγκυος και ακόμη λιγότερες για τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Οι περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες θέτουν αυστηρότερα όρια και πολλοί ειδικοί θα συνιστούσαν στις εγκύους και τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν εντελώς το συγκεκριμένο ψάρι.

Για τους υπόλοιπους ανθρώπους δεν υπάρχουν όρια, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μια συντηρητική επιλογή θα ήταν να ακολουθήσουμε τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές. Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά τόνο τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου στο αίμα από εκείνους που δεν τρώνε, αν και το μέταλλο απομακρύνεται σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό μετά από μερικούς μήνες. Ακόμη και σε σπάνιες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις δηλητηρίασης από υδράργυρο λόγω κατανάλωσης θαλασσινών, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μόλις αλλάξουν διατροφή.

«Δεν υπάρχει επίπεδο που να μην ενέχει κινδύνους», προειδοποιεί, ωστόσο, η Tracey J. Woodruff, διευθύντρια του Environmental Research and Translation for Health στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να έχει οφέλη για τον εγκέφαλο που αντισταθμίζουν τους κινδύνους.

Αυτό μπορεί να σημαίνει, με άλλα λόγια, όπως το θέτει η Δρ Woodruff, πως αν είστε ενήλικας και υγιής και τρώτε πού και πού λίγο τόνο, το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει θέμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αυξήσετε τα υγιή λιπαρά στην διατροφή σας

Τα ψάρια «αγαπούν» την καρδιά μας - Η ιδανική τροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon