Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συσχέτιση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με την ψυχική υγεία

Συσχέτιση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με την ψυχική υγεία

Κρίνεται σημαντική η εκπαίδευση των καταναλωτών για σωστές διατροφικές επιλογές από τους επαγγελματίες υγείας, με έμφαση στην εκμάθηση ανάγνωσης και κατανόησης των ετικετών των τροφίμων και παρακολούθηση της παρούσας νομοθεσίας.

Παρά τις πολλαπλές θεραπευτικές παρεμβάσεις, οι διαταραχές της ψυχικής υγείας παραμένουν σε υψηλό ποσοστό στην κοινωνία μας. Η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει ακάθεκτα την έρευνα για να βρει τι συνεχίζει να πυροδοτεί τις ψυχικές ασθένειες.

 

 

Ποια Tρόφιμα θεωρούνται Yπερ-Eπεξεργασμένα;

Ας δούμε πρώτα, όμως, ποια ορίζουμε ως υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Πανεπιστημίου του Cambridge, υπάρχει η κατηγοριοποίηση “NOVA” με βάση την οποία, τα τρόφιμα μπορούν να χωριστούν σε:

  • Μη επεξεργασμένα/ ελαφρώς επεξεργασμένα.
  • Τρόφιμα με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ορίζονται ως εκείνα που διαθέτουν πέντε ή περισσότερα τεχνητά συστατικά (χρωστικές, συντηρητικά κλπ).

Περιγραφή και Αποτελέσματα

Η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Nutrients” και περιείχε 17 μελέτες με δείγμα πληθυσμού 385,541 άτομα, από διάφορες ηλικίες και εθνικότητες. Στις περισσότερες από τις συμπεριληφθείσες μελέτες, ο παράγοντας έκθεσης των ομάδων ελέγχου, ήταν η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, ενώ το αποτέλεσμα ήταν η ψυχική υγεία και τα συμπτώματα που συνδέονται με αυτή. Τελικά, φάνηκε να υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, την κατάθλιψη και το στρες, ενώ διερευνήθηκαν και άλλες ασθένειες όπως το τραύμα, ο εθισμός, οι διατροφικές διαταραχές κλπ.

Προτεινόμενοι Μηχανισμοί

Το παραπάνω εύρημα αποδόθηκε από τους επιστήμονες στο οτι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως είναι πλούσια σε ζάχαρη, άμυλο, αλάτι και τρανς λιπαρά, ενώ είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έτσι, συμβάλλουν στον επιπολασμό, την συχνότητα και την σοβαρότητα της κατάθλιψης μέσω τριών μονοπατιών: τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την ανισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου. Για παράδειγμα, μεγάλες ποσότητες γλυκαντικών και γλουταμινικού μονονατρίου (MSG) φαίνεται να εμπλέκονται στην απορρύθμιση της λειτουργίας ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη και να δημιουργουν διαταραχές της διαθεσης. Μια πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι η περιγεννητική έκθεση στη δισφαινόλη Α, μια ένωση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών δοχείων και συσκευασιών τροφίμων και ποτών, μπορεί να πυροδοτήσει αγχωδεις και καταθλιπτικες καταστασεις αργότερα στη ζωή.

Τι Άλλο Δείχνουν οι Μελέτες;

Στις υπόλοιπες μελέτες, που διερευνήθηκε ως παράγοντας έκθεσης της ομάδας ελέγχου η ψυχική υγεία και ως αποτέλεσμα η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, αναδείχθηκε και πάλι στατιστικά σημαντική συσχέτιση. Το γνωστό φαινόμενο της “συναισθηματικής διατροφής”, που είναι απόρροια κακής ψυχικής υγείας, μπορεί να απορρυθμίσει τον άξονα “υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια” (ΗΡΑ), ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει πολλαπλές ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη, όπως η νοραδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Η υπερδραστηριότητα του άξονα HPA μπορεί επίσης να μεταβάλει τη διατροφική συμπεριφορά των ασθενών, αυξάνοντας την προτίμηση για υπερκατανάλωση ενεργειακά πυκνών τροφίμων με πλούσια γεύση και άρωμα, όπως αυτά που είναι υπέρ-επεξεργασμένα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί ως προς το σχεδιασμό των ερευνών, τα εργαλεία διατροφικής αξιολογησης και τον ορισμό των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, για αυτό συστήνεται περισσότερη έρευνα.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, κρίνεται σημαντική η εκπαίδευση των καταναλωτών για σωστές διατροφικές επιλογές από τους επαγγελματίες υγείας, με έμφαση στην εκμάθηση ανάγνωσης και κατανόησης των ετικετών των τροφίμων και παρακολούθηση της παρούσας νομοθεσίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενεργειακά ποτά: ποιες αρνητικές επιδράσεις μπορεί να έχουν στην υγεία

Τρόποι με τους οποίους η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία

Η κατανάλωση εσπεριδοειδών μετά από ένα γεύμα μπορεί να μην είναι υγιεινή!

Πόσο καλό κάνουν τα αμύγδαλα στην υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μανταρίνια: Σημαντική προσθήκη στον αγώνα κατά της δυσκοιλιότητας

Μανταρίνια: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, νερό και βιταμίνη C, τα μανταρίνια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τα οφέλη του ιπποφαούς για την υγεία

Ιπποφαές: Είτε καταναλώνεται απευθείας είτε χρησιμοποιείται τοπικά, το ιπποφαές προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το μια πολύτιμη προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Φρυγανισμένο Farro με ντοματίνια και βασιλικό

Η γεύση ξηρών καρπών του farro συνδυάζεται τέλεια με τα γλυκά ντοματίνια και τον φρέσκο ​​βασιλικό. Απολαύστε αυτή τη συνταγή ως ένα ευέλικτο και χορταστικό πιάτο που σίγουρα θα γίνει αγαπημένο στο ρεπερτόριό σας.

Σπαράγγια ψητά με λεμόνι και παρμεζάνα

Απολαύστε αυτό το νόστιμο και υγιεινό λαχανικό, γεμάτο με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ως μια απολαυστική προσθήκη στο γαστρονομικό σας ρεπερτόριο.

Ρεβίθια: Πώς μπορούν να μας ωφελήσουν στη διαχείριση του διαβήτη;

Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της καρδιακής υγείας και στην προώθηση του γενικού καλά της υγείας.

Close Icon