Συνταγές

Τόνος Τατάκι: Γιαπωνέζικη φινέτσα, αλά Ελληνικά

Τόνος Τατάκι: Γιαπωνέζικη φινέτσα, αλά Ελληνικά

Πολύ εύκολη συνταγή, θα σας πάρει λίγα λεπτά προετοιμασία, μισή ώρα μαρινάρισμα και 4-5 λεπτά ψήσιμο.  Φροντίστε τα φιλέτα τόνου σας να μην είναι ούτε πολύ λεπτοκομμένα, ούτε υπερβολικά χοντρά, αλλά περίπου στο 1 εκ. πάχος.

Τόνος Τατάκι: Ο τόνος τατάκι είναι μια κλασική, απλή Γιαπωνέζικη συνταγή, όπου φιλέτα ή κομμάτια τόνου ψήνονται ελαφρά, με τις πρωτεΐνες τους να μετουσιώνονται θολώνοντας, μόνο στην εξωτερική  επιφάνεια, ενώ στο κέντρο δείχνουν σχεδόν ωμά και συνοδεύονται από μια σάλτσα σόγιας με εσπεριδοειδή.  Στην Ιαπωνία ως βασικό συστατικό της σάλτσας χρησιμοποιούν Ponzu που είναι ένα μίγμα σόγιας με εσπεριδοειδές – συνήθως το τοπικό yuzu- αλλά και άλλα εξωτικά για μας συστατικά όπως dashi που προέρχεται από φύκια και διάφορα ακόμη που με ξεπερνάνε.

Όσο κι’ αν προσπαθώ στις περισσότερες μη Ελληνικές συνταγές να μένω πιστός στις αυθεντικές εκτελέσεις, θεωρώ πως στις εξωτικές για μας κουζίνες όπως η Γιαπωνέζικη, σπίτια μας πρέπει να κάνουμε κάποιες προσαρμογές με υλικά που είναι οικεία σε μας και συναφή με τα πρωτότυπα.

Αλλιώς, στον βωμό της ακριβούς αναπαράστασης μιας αυθεντικής συνταγής από μια εξωτική για εμάς κουζίνα, καταδικάζουμε ωραίες ιδέες σε ένα πολύ μικρό κοινό, αυτό που έχει τη διάθεση, τον χρόνο και το χρήμα να ψάξει μια σειρά από πολύ εξειδικευμένα τοπικά υλικά προκειμένου να μη «νοθεύσει» την αυθεντικότητα. Η σχέση των περισσότερων από μας με κουζίνες όπως η Ιαπωνική, η Κινέζικη, η Ταϊλανδέζικη, η Μεξικάνικη, η Περουβιανή ή και η Ινδική έχει καλλιεργηθεί κυρίως μέσα από τοπικά ή έστω ευρωπαϊκά εστιατόρια που κάνουν τέτοια κουζίνα και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μέσα από βιωματική σχέση με την αυθεντική κουζίνα στον τόπο της. Και όπως θα έπρεπε να ξέρουμε ως κοσμογυρισμένοι, τα εστιατόρια που κάνουν μια κουζίνα εκτός της πατρίδας τους, σχεδόν πάντα προσαρμόζουν τις γεύσεις στα γούστα της διεθνούς πελατείας και τα υλικά στο τι υπάρχει διαθέσιμο.

Εδώ λοιπόν, θα σας καλέσω να απολαύσετε μια πολύ απλή συνταγή για τόνο που είναι εξαιρετικά δημοφιλής διεθνώς και μπορείτε να την κάνετε με υλικά που έχει νόημα να υπάρχουν στο σπίτι σας.  Προϋπόθεση επιτυχίας ένα καλό κομμάτι από τόνο και η αυτοσυγκράτησή σας κατά το ψήσιμο.

Στον τόνο τατάκι της συνταγής είναι εντυπωσιακό το πως τα ασπρόμαυρα σουσάμια δένουν με ένα σχεδόν ωμό ψάρι και η αλμυρόξινη μαρινάδα αναδεικνύει αρμονικά το σύνολο, προσθέτοντας έντονο χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή, θα σας πάρει λίγα λεπτά προετοιμασία, μισή ώρα μαρινάρισμα και 4-5 λεπτά ψήσιμο.  Φροντίστε τα φιλέτα τόνου σας να μην είναι ούτε πολύ λεπτοκομμένα, ούτε υπερβολικά χοντρά, αλλά περίπου στο 1 εκ. πάχος.

Υλικά για 4 άτομα

4 φιλέτα τόνου (περί τα 200γρ. έκαστο)

100 γρ. σουσάμι λευκό

30 γρ. σουσάμι μαύρο

10 ml. ελαιόλαδο (για το ψήσιμο)

Για τη μαρινάδα:

120ml. black soy sauce

1 κ.σ. λευκό ξίδι

1 κ.σ. σησαμέλαιο

20 ml. ελαιόλαδο

1 λάιμ, τον χυμό

1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ

½ κ.γ. σκόνη κάρδαμο

2 φρέσκα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες

1 σκελίδα σκόρδο σε λεπτές φέτες

Διαδικασία Παρασκευής:

  1. Ετοιμάστε τη μαρινάδα και μαρινάρετε τον τόνο

Συνδυάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ ή μια σακούλα, τα ανακατεύετε και βάζετε μέσα τα φιλέτα του τόνου να μαριναριστούν για 30΄ στο ψυγείο.

  1. Ψήνετε τα φιλέτα:

Βγάζετε τα φιλέτα απ’ τη μαρινάδα και αφού τα στραγγίσετε ελαφρά,  τα κυλάτε σε ένα σκεύος με τα συνδυασμένα σουσάμια για να κολλήσουν παντού πάνω τους.

Βάζετε ένα σχαροτήγανο σε δυνατό μάτι και όταν κάψει λίγο, προσθέτετε ελάχιστο ελαιόλαδο. Ακουμπάτε τα δύο φιλέτα πάνω. Τα γυρνάτε ανά λεπτό, 3 φορές. Στα 4 λεπτά περίπου είναι έτοιμα σε λογική τατάκι, εφόσον το πάχος τους είναι περί το 1 εκ.

Ακουμπάτε τα φιλέτα σε ένα ξύλο κοπής.

  1. Σερβίρετε τα φιλέτα:

Κόβετε τα φιλέτα σε λωρίδες (ταλιάτα). Τα ακουμπάτε στο πιάτο και ρίχνετε λίγη απ’ τη μαρινάδα πάνω και γύρω τους.

Σερβίρισμα:

Μπορείτε να σερβίρετε τον τόνο με πράσινη σαλάτα, άγριο ρύζι, βραστά λαχανικά ή με λεπτές φέτες παντζαριού εναλλασσόμενες με αντίστοιχες από ξινόμηλο που είναι ο συνδυασμός που επιλέξαμε εμείς και ταιριάζει απόλυτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Δείτε ποια ψάρια μπορείτε να καταναλώνεται καθημερινά

Διατροφή : Τρόφιμα που ενισχύουν την διάθεση

11 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, έτσι απλά

Συνταγή της ημέρας : ”Τονοσαλάτα” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.

Ιδανικος ο καιρός για μια ζεστή σούπα από τη Φινλανδία

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε λίγα από τα λαχανικά της σούπας με το γάλα και προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει μία βράση, αποσύρουμε και προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο. Σερβίρουμε τη ζεστή σούπα με κομμάτια σολομού και ψιλοκομμένο άνηθο.

Μαλακό ζουμερό χοιρινό από λαιμό μαγειρεμένο στη κατσαρόλα σε σάλτσα μουστάρδας, σερβιρισμένο με βελούδινο πουρέ

Ανάλογα με τα υγρά της κατσαρόλας ίσως απαιτηθεί να ρίξετε περισσότερο κορν φλάουρ προκειμένου να πετύχετε το επιθυμητό “δέσιμο” της σάλτσας σας.