Συνταγές

Θαλασσινά Συνταγή: Χτένια με σκόρδο & λεμόνι, σε κουσκούς με Μεσογειακά αρωματικά

Θαλασσινά Συνταγή: Χτένια με σκόρδο & λεμόνι, σε κουσκούς με Μεσογειακά αρωματικά

Με ένα τσέρκι βάζετε το κουσκούς σε κάθε πιάτο και από πάνω 4 χτένια με λίγο απ’ το ζουμάκι τους και για διακόσμηση μπορείτε να βάλετε λίγο σχοινόπρασο.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Θαλασσινά Συνταγή: Μια συνταγή απλή και εύκολη, με την προϋπόθεση να ακολουθήσει κανείς επακριβώς τα σημεία προσοχής που αναλύονται πιο κάτω. Θα σας πάρει πρακτικά λιγότερο από 20’ χωρίς να υπολογίζω τον χρόνο απόψυξης και στεγνώματος των χτενιών. Αντί για κουσκούς, μπορεί κάποιος να συνδυάσει τα συγκεκριμένα χτένια σε ριζότο ή ζυμαρικά, πάντα με χρήση βούτυρου. Στη συνταγή επέλεξα να χρησιμοποιήσω Light βούτυρο λόγω καλοκαιριού,  αλλά αν θέλετε πιο έντονα βουτυράτη γεύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κανονικό. Το μαντεμένιο τηγάνι βοηθά σε τέτοιες μαγειρικές κρατώντας υψηλά τη θερμοκρασία, αλλά κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα αντικολλητικό.

Υλικά για 4 άτομα:

Για τα χτένια με σκόρδο, λεμόνι:

16 μεγάλα χτένια Ατλαντικού King Scallops αποψυγμένα

80 γρ. βούτυρο Light

50 ml. χυμό λεμονιού

10 ml. χυμό λάιμ

ξύσμα από ½ λάιμ και ½ λεμόνι

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

Για το λεμονάτο cous cous με μεσογειακά αρωματικά:

200 γρ. cous cous* ή πληγούρι  (* όχι το ζυμαρικό που λέμε κουσκουσάκι, αλλά στάρι σπασμένο)

80 γρ. βούτυρο Light

70 ml. χυμό λεμονιού

10 ml. χυμό λάιμ

ξύσμα από ½ λάιμ και ½ λεμόνι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

4 κ.γ. = 60 ml. από ανάμικτα ψιλοκομμένα φρέσκα Μεσογειακά αρωματικά (μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι και σχοινόπρασο)

αλάτι, πιπέρι

έξτρα σχοινόπρασο για διακόσμηση

Διαδικασία Παρασκευής:

  1. Προετοιμάζετε τα υλικά:

Αποψύχετε τα κατεψυγμένα χτένια στο ψυγείο απ’ τη προηγούμενη μέρα, ή αν το ξεχάσετε τα βάζετε σε λίγο χλιαρό νερό να αποψυχθούν σε μισή ώρα περίπου. Το πιο σημαντικό είναι αφού αποψυχθούν, να τα στεγνώσετε όσο καλύτερα γίνεται πριν το μαγείρεμα, γιατί μόνο αν δεν βγάζουν υγρασία, θα μπορέσετε να πετύχετε τη νόστιμη κρούστα που χρειάζεται. Άρα το πιο σημαντικό στάδιο στη προετοιμασία είναι να σκουπίσετε τα χτένια αρκετές φορές με απορροφητικά χαρτιά κουζίνας και να τα τυλίξετε μ’ αυτά στο τέλος, μέχρι να γίνουν όσο στεγνά είναι εφικτό.

Μαζέψτε όλα τα φρέσκα αρωματικά χόρτα που θέλετε να βάλετε στο κους κους και ψιλοκόψτε τα . Επίσης ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια, βγάλτε το ξύσμα από λάιμ και λεμόνια, στύψτε τους χυμούς τους και μοιράστε τους σε δύο δοχεία, ένα για το κους κους και ένα για τα χτένια, χωρίζοντας αντίστοιχα και τα ξύσματα.

  1. Ετοιμάζετε τη σάλτσα του κουσκούς:

Σε τηγάνι και σε ήπιο μάτι, βάζετε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια να σοταριστούν για 2 λεπτά. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και στη συνέχεια τα αρωματικά, το μίγμα χυμού λεμονιού και λάιμ, και το ξύσμα.  Αφήνετε ένα λεπτό και αφαιρείτε το τηγάνι απ’ την εστία.

  1. Ετοιμάζετε το κουσκούς:

Η κάθε συσκευασία κουσκούς έχει συγκεκριμένες οδηγίες, που συνήθως αναφέρουν να βάλετε ίδια ποσότητα κουσκούς και βραστού νερού σε ένα μπολ ή κατσαρολάκι και να το σκεπάσετε για 4’-6’. Οπότε ακολουθείστε τις οδηγίες της μάρκας που αγοράσατε και αφού προσθέσετε το βραστό νερό,  ρίξτε μέσα του τη σάλτσα με βούτυρο, λεμόνι και αρωματικά και ανακατέψτε πλήρως. Κρατείστε κλειστό το σκεύος για όσα λεπτά πρέπει, μέχρι να γίνουν και τα χτένια.

  1. Ετοιμάζετε τα χτένια:

Όλο το μυστικό στα χτένια είναι αφενός να κάνουν μια ελαφρά κρούστα στη κορυφή και τη βάση του κυλινδρικού τους σχήματος ενώ παράλληλα να είναι ζουμερά στο κέντρο, να μη παραμαγειρευτούν και σκληρύνουν. Τα σωστά μαγειρεμένα χτένια πρέπει να είναι σχεδόν ημιδιάφανα στο κέντρο, που σημαίνει ότι οι πρωτεΐνες τους έχουν μόλις μετουσιωθεί.

Για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα το ένα μυστικό, που είπαμε και πιο πάνω, είναι ότι τα χτένια πρέπει να είναι στεγνά όταν θα τα μαγειρέψετε, ώστε να μπορεί να γίνει η κρούστα, γιατί αν βγάζουν υγρά, θα βράζουν αντί να ψήνονται και δεν θα γίνει κρούστα ποτέ. Το άλλο μαγειρικό μυστικό, είναι, τόσο το σκεύος όσο και το βούτυρο να είναι καυτά, όταν μπουν τα χτένια.

Οπότε βάζετε ένα τηγάνι, αντικολλητικό ή και μαντεμένιο όπως βλέπετε εδώ, να προθερμανθεί και αφού πάρει θερμοκρασία σε δυνατή ένταση, προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει άμεσα. Παράλληλα αλατοπιπερώνετε τα χτένια. Με το που λιώνει το βούτυρο ακουμπάτε τα χτένια, το καθένα στη βάση του. Τα αφήνετε 2-3 λεπτά να πάρουν καλά χρώμα από κάτω. Στη συνέχεια, τα γυρνάτε σταδιακά απ’ την ανάποδη, χαμηλώνοντας την ένταση του ματιού. Τα αφήνετε άλλα δύο λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα και απ’ την άλλη και τα αφαιρείτε προσωρινά σε ένα πιάτο, για να ολοκληρώσετε τη σάλτσα τους.

  1. Ολοκληρώνετε τη σάλτσα για τα χτένια

Στο τηγάνι με το καυτό βούτυρο ρίχνετε το πολτοποιημένο σκόρδο, το θυμάρι, τα ξύσματα λεμονιού και λάιμ και στη συνέχεια τον χυμό τους. Ανακατεύετε για ένα λεπτό, προσθέτοντας -αν θεωρήσετε ότι χρειάζεται- και λίγο ακόμη φρέσκο βούτυρο (εκτός των μετρήσεων της συνταγής). Αφαιρείτε το τηγάνι απ’ την εστία, προσθέτετε πίσω τα χτένια, τα ανακατεύετε στη σάλτσα να πάρουν γεύσεις και είστε έτοιμοι να στήσετε τα πιάτα.

Σερβίρισμα:

Με ένα τσέρκι βάζετε το κουσκούς σε κάθε πιάτο και από πάνω 4 χτένια με λίγο απ’ το ζουμάκι τους και για διακόσμηση μπορείτε να βάλετε λίγο σχοινόπρασο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα θαλασσινά σε οικονομικά πιάτα

Συνταγή της ημέρας: Παέλια με θαλασσινά

Συνταγή της ημέρας: Νουντλς ρυζιού με γαρίδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σνακ για τους μικρούς μαθητές που δεν αγαπούν τα όσπρια

Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τα κεφτεδάκια στα μισά του χρόνου ώστε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο.

Υπέροχο επιδόρπιο με βελούδινο γλάσσο σοκολάτας για όλη την οικογένεια

Βγάζουμε λίγο κρύο γάλα σε ένα μπολ και διαλύουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί μαζί με την ζάχαρη! Ρίχνουμε το μείγμα ανακατεύουμε και όταν πήξει την κατεβάζουμε

Πεϊνιρλί για όλη την οικογένεια

Αφού έχουμε φτιάξει τις βαρκούλες με ένα κουταλάκι, απλώνουμε τη σάλτσα και από πάνω βάζουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση χορταρικών.

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια. Δεν υπάρχει λόγος να τα στραγγίζουμε γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους για τον τραχανά. Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τον τραχανά, τα αυγά, τη φέτα τριμμένη και ρίχνουμε το γάλα.

Μυστικά της μοναδικής Ελληνικής "χωριάτικης" σαλάτας

Αν βάλετε πρώτα ξύδι θα μπορέσει να δώσει ένταση στα λαχανικά. Αν έχει μπει όμως πρώτα το λάδι, το ξύδι θα γλιστρήσει και θα πάει στον πάτο. Στη σαλάτα δεν σηκώνει να μπει μέτριο ξύδι της σειράς. Μόνο καλής ποιότητας.

Πρώτο πιάτο για καλοκαιρινό γκουρμέ δείπνο

Σαφώς και μπορείτε να κάνετε παραλλαγές, αλλά αναλογιστείτε σε κάθε επιλογή που θα κάνετε, τον γευστικό ρόλο του κάθε υλικού, ακολουθώντας το σκεπτικό της σύνθεσης που εγώ επέλεξα, το οποίο έχω αναλύσει