Συνταγές

Κυρίως Πιάτο: Χοιρινός λαιμός με σάλτσα μουστάρδας

Κυρίως Πιάτο: Χοιρινός λαιμός με σάλτσα μουστάρδας

Ανάλογα με τα υγρά της κατσαρόλας ίσως απαιτηθεί να ρίξετε περισσότερο κορν φλάουρ προκειμένου να πετύχετε το επιθυμητό “δέσιμο” της σάλτσας σας.

Κυρίως Πιάτο: Μαλακό, ζουμερό χοιρινό από λαιμό μαγειρεμένο στη κατσαρόλα σε σάλτσα μουστάρδας, σερβιρισμένο με βελούδινο πουρέ ή ρύζι πιλάφι. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!!

Υλικά συνταγής

  • 1½ κιλό χοιρινός λαιμός, χωρίς κόκκαλο κομμένος σε μικρά κομμάτια
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 300ml λευκό ξηρό κρασί
  • 800ml ζωμό λαχανικών ή κότας
  • 3 κ.σ. μουστάρδα Dijon ή άλλη επιλογής σας
  • 1-1½ κ.σ. κορν φλάουρ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πουρές πατάτας (συνταγή εδώ) ή άλλο συνοδευτικό της επιλογής σας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τα κομμάτια κρέατος, σταδιακά λίγα τη φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα απ΄ όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και συνεχίζετε με το σοτάρισμα των υπόλοιπων κομματιών κρέατος για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σοταριστεί όλο το κρέας.
  2. Στην ίδια καυτή κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, προσθέτετε λίγο ακόμα λάδι αν απαιτείται, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και το σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ και μετά ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα το σοταρισμένο κρέας μαζί με τους ζωμούς του που έμειναν στο μπολ.
  3. Σβήνετε με το κρασί το αφήνετε να βράσει για 3-4 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά προσθέτετε το ζωμό, το θυμάρι και τη δάφνη. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το χοιρινό σας για 45 λ.
  4. Στα 45 λ βρασίματος αλατοπιπερώνετε το φαγητό και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 25-30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Μετά αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα κομμάτια κρέατος και τα μεταφέρετε σε μεγάλη πιατέλα. Πετάτε και το φύλο δάφνης από το ζωμό.
  5. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα με το ζωμό στο μάτι, δυναμώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και μόλις πάρει βράση ο ζωμός προσθέτετε τη μουστάρδα και τη ρίγανη και ανακατεύετε καλά. Τα αφήνετε για 4-5 λ να βράσουν και μετά προσθέτετε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Η ποσότητα του κορν φλάουρ εξαρτάται από το πόσο πηχτή θέλετε τη σάλτσα σας.
  6. Μόλις ρίξετε το κορν φλάουρ ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα μέχρι να έχετε μια “δεμένη” σάλτσα. Περιχύνετε το κρέας σας στη πιατέλα και σερβίρετε ή σερβίρετε το κρέας σας επάνω σε πουρέ ή ρύζι και τα περιχύνετε με τη σάλτσα.

Σημείωση: Ανάλογα με τα υγρά της κατσαρόλας ίσως απαιτηθεί να ρίξετε περισσότερο κορν φλάουρ προκειμένου να πετύχετε το επιθυμητό “δέσιμο” της σάλτσας σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οφέλη και κίνδυνοι από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Συνταγή της ημέρας:Χοιρινό γλυκόξινο με ανανά

Συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα

Συνταγή της ημέρας: εύκολο χοιρινό με φρούτα στη γάστρα

Συνταγή της ημέρας:Κορόνα με βασιλική γέμιση και σάλτσα μήλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Ανακατεύετε την άχνη ζάχαρη με το γάλα και προσθέτετε αυτό το παχύ μίγμα στο βούτυρο. Το ανακατεύετε καλά και ρίχνετε λίγες σταγόνες λεμονιού. Μεταφέρετε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα και την περιχύνετε με το γλάσο. Πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ και το αφήνετε να στεγνώσει.

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.