Συνταγές

Εύκολη Συνταγή: Μπριζολάκια χοιρινά με βελούδινη σάλτσα λεμονιού και κάπαρης

Εύκολη Συνταγή: Μπριζολάκια χοιρινά με βελούδινη σάλτσα λεμονιού και κάπαρης

Ξαναβάλτε τα μπριζολάκια πάλι στη σάλτσα με ό,τι υγρό έχουν τυχόν αποβάλει, και ανακατέψτε για ένα λεπτό να ζεσταθούν και να πάρουν όλη τη νοστιμιά της σάλτσας. Είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

 

Εύκολη Συνταγή: Χαρακτηριστικά της συνταγής

Εύκολη συνταγή με προσοχή στα βήματα τού να φτιάξει κανείς τη σάλτσα ώστε να βγει δεμένη και ισορροπημένη. Συνολικά η μαγειρική είναι περί τα 20’ και το φαγητό σερβίρεται αμέσως στο τραπέζι.

Είμαι σίγουρος ότι η συγκεκριμένη σάλτσα λεμονιού – κάπαρης ταιριάζει αντίστοιχα και σε φιλέτα από ψητό κοτόπουλο, πέρα απ’ το χοιρινό.

Υλικά (για 4 άτομα)

4 μπριζόλες χοιρινές (με ή χωρίς κόκκαλο)

50 ml. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

25 + 25 γρ. βούτυρο Lurpak

1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό

100 ml. λευκό κρασί

1 κ.σ. αλεύρι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

250 ml. ζωμό κότας (από μισό ζελέ ζωμού)

2 κ.σ. κάπαρη ξεβγαλμένη σε νερό

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ.γ. θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

  1. Ψήνετε τις μπριζόλες

Αλατοπιπερώνετε καλά τα μπριζολάκια και βάζετε ένα τηγάνι (ή σχαροτήγανο) με λίγο λάδι να κάψει σε δυνατή ένταση. Όταν πιάσει θερμοκρασία, βάζετε μέσα τα μπριζολάκια και τα ψήνετε περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά , να πάρουν χρώμα χωρίς να στεγνώσουν. Αφαιρέστε τα μπριζολάκια σε ένα πιάτο και καθαρίστε το τηγάνι σας από τα πολλά λάδια με ένα χαρτί. Για το επόμενο στάδιο το θέλετε χωρίς λάδι γιατί η σάλτσα δένεται με βούτυρο.

  1. Ετοιμάζετε τη σάλτσα

Στο ζεστό τηγάνι και σε ήπια ένταση πλέον, ρίχνετε τη πρώτη δόση βούτυρου και όταν λιώσει ρίχνετε μέσα το κρεμμυδάκι και το πολτοποιημένο σκόρδο. Στη συνέχεια το αλεύρι ώστε να αντιδράσει με το βούτυρο και στην ουσία να κάνει σταδιακά ένα πηχτό roux. Αυτό θα γίνει καθώς ανακατεύετε τα υλικά με ένα σύρμα (ιδανικό εργαλείο είναι το σύρμα που είναι ειδικό για αφρό στη κρέμα γάλακτος) συνεχώς. Στο λεπτό ρίχνετε και το κρασί να κάνει deglaze (ντεγκλασάρισμα στη γλώσσα των σεφ), δηλαδή να πάρει μαζί του με το ανακάτωμα ό,τι νόστιμα υπολείμματα απ’ το ψήσιμο του κρέατος και να τα ενσωματώσει στη σάλτσα. Καθώς ανακατεύετε θα δείτε ότι η σάλτσα πήζει.

Τότε είναι η στιγμή να ρίξετε τον ζωμό και να συνεχίσετε το ανακάτεμα με το σύρμα. Ο στόχος σας τώρα είναι να χάσουν όγκο τα υγρά, ώστε να έχουμε στο τέλος μια σάλτσα πλούσια σε όγκο αλλά σχετικά δεμένη. Άρα, εφόσον θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία εξάτμισης των υγρών, ξανανεβάζετε την ένταση του ματιού και ταυτόχρονα βάζετε και τον απορροφητήρα στο δυνατό για να απάγει τους υδρατμούς και να διευκολύνει τον βρασμό της σάλτσας απ’ όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Προσθέτετε αλάτι, τον μισό περίπου χυμό απ’ το λεμόνι, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Καθώς μειώνεται ο όγκος των υγρών και αρχίζει να πήζει η σάλτσα δοκιμάζετε την οξύτητα και κρίνετε κατά τα γούστα σας, αν θα προσθέσετε και την υπόλοιπη ποσότητα του λεμονιού. Όταν πια ο όγκος έχει μειωθεί σημαντικά (περίπου 8 λεπτά μετά που βάλατε τον ζωμό) και η σάλτσα δείχνει να πήζει επαρκώς, ρίχνετε τη κάπαρη και τον μαϊντανό για ένα λεπτό, ανακατεύοντας.

Στη συνέχεια προσθέτετε την δεύτερη δόση βούτυρο που θα δώσει και την τελική βελούδινη υφή και νοστιμιά στη σάλτσα και καλό είναι να ξαναδοκιμάσετε πάλι, ειδικά εφόσον δεν προσθέσατε όλο το λεμόνι πριν, γιατί τώρα μπορεί να το ζητάει, ώστε η οξύτητα να ισορροπήσει με τη νόστιμη λιπαρότητα.

  1. Ενσωματώστε τα μπριζολάκια στη σάλτσα

Ξαναβάλτε τα μπριζολάκια πάλι στη σάλτσα με ό,τι υγρό έχουν τυχόν αποβάλει, και ανακατέψτε για ένα λεπτό να ζεσταθούν και να πάρουν όλη τη νοστιμιά της σάλτσας. Είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

Σερβίρισμα:

Θα μπορούσατε εύκολα να συνδυάσετε τα μπριζολάκια και με ρύζι, ή κοφτό μακαρονάκι ή πατάτες ή πουρέ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Συνταγή της ημέρας: χοιρινά μπριζολάκια με πάστα πιπεριάς (Romesco)

Συνταγή της ημέρας:Κορόνα με βασιλική γέμιση και σάλτσα μήλου

Μοσχάρι κομμάτι κομμάτι & τρόποι μαγειρέματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το απόλυτο κόλπο για υπέροχο σάντουιτς – Δεν «τρέχει» τίποτα, δεν μπερδεύονται τα υλικά και έχει γίνει viral

Η ιδέα είναι απλή: Αντί να τοποθετήσετε όλα τα συστατικά πάνω σε μία τορτίγια, βάζοντας το καθένα στο δικό του τεταρτημόριο, σημαίνει ότι μπορείτε να διπλώσετε τις τέσσερις γωνίες, την μία επάνω στην άλλη για να δημιουργήσετε μία τέλεια τριγωνική τορτίγια σε χρόνο ρεκόρ.

Κλασική Ιταλική συνταγή για λαζάνια

Στο ταψί που επιλέξατε (κατά προτίμηση κεραμικό ή πυρέξ για να βγει στο τραπέζι) περάστε τον πάτο με λίγη μπεσαμέλ να δώσει υγρασία και λιπαρότητα στη πρώτη στρώση λαζάνια. Κάντε την πρώτη στρώση από λαζάνια και καλύψτε μεγάλα τυχόν κενά βάζοντας κάποιες λωρίδες από λαζάνια.

Η γκουρμέ εκδοχή του μπακαλιάρου

Για να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο βάζετε τα φιλέτα ολόκληρα σε μεγάλο μπολ, τα σκεπάζετε με μπόλικο κρύο νερό και αφού βάλετε μια διαφανή μεμβράνη τα τοποθετείτε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη για μικρούς και μεγάλους

Ανάβετε το μάτι σε μεσαία ένταση (6-7) και μόλις ακούσετε το λάδι να τσιτσιρίζει από κάτω, αρχίζετε και κουνάτε κυκλικά τη πίτα κάθε τόσο ώστε να μένει αποκολλημένη απ’ τον πάτο και να ψήνεται παντού. Στα 3-4 λεπτά τσεκάρετε να έχει πάρει χρώμα το φύλλο και ετοιμάζεστε να την γυρίσετε ανάποδα.