Συνταγές

Ελληνική Σαλάτα: Τα 12 μυστικά που κρύβει μια νόστιμη χωριάτικη σαλάτα

Ελληνική Σαλάτα: Τα 12 μυστικά που κρύβει μια νόστιμη χωριάτικη σαλάτα

Αν βάλετε πρώτα ξύδι θα μπορέσει να δώσει ένταση στα λαχανικά. Αν έχει μπει όμως πρώτα το λάδι, το ξύδι θα γλιστρήσει και θα πάει στον πάτο. Στη σαλάτα δεν σηκώνει να μπει μέτριο ξύδι της σειράς. Μόνο καλής ποιότητας.

Ελληνική Σαλάτα: Τα 12 μυστικά για την ιδανική μου χωριάτικη σαλάτα:

 1. Προτιμήστε πομοντόρια ή ντοματίνια και μάλιστα πολύχρωμα

Γιατί οι μεγάλες ντομάτες συνήθως είναι άνοστες (ειδικά στο εξωτερικό). Μη βασίζεστε λοιπόν στην ομορφιά τους και το καλό τους σχήμα, αλλά στη γεύση τους.  Συνήθως οι πιο άσχημες ντομάτες είναι και οι πιο φυσικές , άρα έχουν περισσότερη γεύση. Αξίζει να ψάχνει κανείς στις λαϊκές για ειδικές ποικιλίες προκειμένου να βρει γεύση. Πάντως ό,τι και να κάνει κανείς, ειδικά εκτός εποχής, συνήθως η καλύτερη επιλογή είναι τα ντοματίνια κάθε είδους και χρώματος. Εκεί έχει κανείς σοβαρές πιθανότητες να βρει ένταση γεύσης.

 1. Πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων

Μη μένετε στις κλασικές πράσινες, εμπλουτίστε με Φλωρίνης, κέρατο, κίτρινες, πορτοκαλί, ό,τι θέλετε αρκεί να έχετε τουλάχιστον 2-3 είδη που δίνουν χρώμα και γευστική πολυπλοκότητα.

 1. Χρησιμοποιείστε ΜΟΝΟ γνήσια Ελληνική Φέτα

Όχι άσπρα τυριά «τύπου φέτας» (διαδεδομένα στο εξωτερικό, ειδικά στην Αμερική) που γίνονται από αγελαδινά γάλατα και είναι άνοστα. Εξηγούμε ότι η φέτα γίνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, από ζώα που τρώνε χορτάρι και αρωματικά βότανα απ’ την αγνή Ελληνική φύση και δείχνουμε πώς η διαδικασία παρασκευής γίνεται παραδοσιακά μεν, αλλά με απόλυτα ελεγμένο επιστημονικό τρόπο και την εγγύηση μιας σύγχρονης βιομηχανίας.

 1. Οι ντομάτες σε θερμοκρασία δωματίου

Όχι κατευθείαν απ’ το ψυγείο δηλαδή. Οι ντομάτες, μόνο σε θερμοκρασία δωματίου βγάζουν όλα τα αρώματά τους και ως αποτέλεσμα η γεύση τους βελτιώνεται. Δεν υπάρχει για μένα χειρότερο σε ταβέρνα, από μια Ελληνική σαλάτα που μόλις έχει βγει απ’ το ψυγείο, έτοιμη-κομμένη και απλά βάζεις λίγο λάδι από πάνω. Η ανοστιά και η προχειρότητα στο μεγαλείο της.

 1. Κόψτε τα λαχανικά σε μεγέθη μπουκιάς

Ειδικά οι μεγάλες ντομάτες στη σαλάτα, όταν έρχονται κομμένες σε χοντρές φέτες που μετά βίας χωράνε στο στόμα, δεν σ’ αφήνουν να απολαύσεις την σαλάτα. Όλο το παιχνίδι της γεύσης στην Ελληνική σαλάτα είναι να παίρνεις σε κάθε μπουκιά τον συνδυασμό γεύσης δύο-τριών υλικών και αυτό είναι εφικτό μόνο αν τα κομμάτια του καθενός λαχανικού είναι κομμένα τόσο μικρά, ώστε να μπορείς να πιάνεις με το πιρούνι περισσότερα από ένα.

 1. Εμπλουτίστε με επιπλέον των βασικών υλικά τη σαλάτα σας

Η κάπαρη είναι για μένα δείγμα μιας προσεγμένης σαλάτας, αρκεί να την έχει ξεβγάλει κάποιος πριν, και προσωπικά την θεωρώ στα βασικά υλικά. Ο μαϊντανός, που ξενίζει πολλούς, δίνει φρεσκάδα και λειτουργεί αρμονικά με τα υπόλοιπα. Για τη ρίγανη δεν το συζητώ, είναι απαραίτητη, είτε φρέσκια είτε αποξηραμένη.

Από εκεί και πέρα βρίσκω εξαιρετική ιδέα τις καυτερές πιπεριές τουρσί και κάποια παξιμάδια, ειδικά τα χαρουπένια που δίνουν μια γλύκα. Θα μπορούσα να μιλήσω και για κρίταμο, αλλά είναι παντελώς άγνωστο στο εξωτερικό. Χοντρικά λοιπόν μέχρι εκεί, και ανάλογα τα γούστα του καθενός.

Προφανώς υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα και στην πολυπλοκότητα και για μένα αυτό ξεπερνιέται όταν μπαίνουν μαρούλια, αυγά κλπ.  που πλέον δεν προσθέτουν αλλά αφαιρούν χαρακτήρα. Τα πάντα θέλουν μέτρο και αίσθηση ισορροπίας στους συνδυασμούς.

 1. Η φέτα πρέπει να σπάει σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια

Το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει στις ταβέρνες η φέτα να έρχεται ως ένα ενιαίο κομμάτι οφείλεται στην ανάγκη να μπορούμε να ελέγχουμε ότι είναι η σωστή ποσότητα. Όμως σε οικιακή σαλάτα η φέτα πρέπει να έχει σπάσει, με το χέρι και όχι το μαχαίρι, ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα που θα πάνε με το ανακάτεμα παντού και θα δώσουν τη μαγική της γεύση.

 1. Πρώτα καλό ξύδι ή μπαλσάμικο, μετά το λάδι.

Αν βάλετε πρώτα ξύδι θα μπορέσει να δώσει ένταση στα λαχανικά. Αν έχει μπει όμως πρώτα το λάδι, το ξύδι θα γλιστρήσει και θα πάει στον πάτο. Στη σαλάτα δεν σηκώνει να μπει μέτριο ξύδι της σειράς. Μόνο καλής ποιότητας. Εμείς προτείνουμε και μπαλσάμικο, μιας και η Ελλάδα εξάγει πολύ, αλλά ανεξάρτητα απ’ αυτό θεωρώ ότι είτε λευκό, είτε κόκκινο μπαλσάμικο ταιριάζει πολύ με τη σαλάτα. Στην τελική βέβαια, η επιλογή ξυδιού είναι θέμα προσωπικού γούστου.

 1. Γενναιόδωροι με καλής ποιότητας Ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Στο εξωτερικό οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο σε σαλάτες, ως άρωμα με σπρέι. Δεν αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται επαρκής ποσότητα για να λειτουργήσει μια Ελληνική σαλάτα (περίπου 100 μλ.).  10. Φυσικό αφρό θαλασσινού αλατιού, όχι απλό αλάτι

Σίγουρα ο αφρός αλατιού βοηθά στη νοστιμιά, αλλά εδώ πάλι ξέροντας ότι εξάγουμε τέτοια προϊόντα και απευθυνόμενοι σε foodies, δίνουμε ένα τιπ που μπορεί δυνητικά να βοηθήσει τους Έλληνες παραγωγούς-εξαγωγείς.

 1. Καλό ανακάτεμα της σαλάτας

Απαραίτητο προκειμένου να δέσουν οι γεύσεις, να ανακατευτούν τα υλικά, να σπάσουν κομματάκια φέτας και να πάνε παντού και τέλος να πιεστούν οι ντομάτες ώστε να βγάλουν ζουμί που θα πέσει στο λάδι, ώστε να ακολουθήσει το τελευταίο μυστικό…

 1. Η ιεροτελεστία της παπάρας

Δεν έχεις απολαύσει Ελληνική σαλάτα αν δεν κόψεις ένα κομμάτι ψωμί να το ρίξεις στο λάδι με τα ζουμιά ντομάτας, τα ψήγματα της φέτας, τη ρίγανη και το τυχαίο κομμάτι από κρεμμύδι ή κάπαρη, να τα μαζέψεις όλα και να το βάλεις το στόμα σου. Η παπάρα είναι «το ελληνικό φοντύ» και όλα τα μυστικά που είπαμε μέχρι εδώ δεν έχουν αξία, αν δεν καταλήξουν σ’ αυτό!

Αυτά είναι λοιπόν τα 12 μικρά μυστικά που θα απογειώσουν μια Ελληνική σαλάτα, είτε την ετοιμάσετε το καλοκαίρι στην Τήνο με άνυδρες ντομάτες που μοσχοβολούν από 10 μέτρα, είτε στο Οχάιο ή την Στοκχόλμη, με ό,τι δυνατότητες υπάρχουν να βρείτε τα ιδανικά υλικά εκεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χωριάτικη Σαλάτα: Μας αδυνατίζει;

Πως θα εντάξετε τα λαχανικά στη διατροφή σας

Ντομάτες με ελαιόλαδο κατά των χρόνιων παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες και φέτα

Βάζετε το ταψί στον φούρνο και το ψήνετε επί 45΄ στους 180ºC ή μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ από πάνω. Το βγάζετε απ’ τον φούρνο και το αφήνετε τουλάχιστον 20΄ πριν το κόψετε και το σερβίρετε για να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά, ώστε να κόβεται χωρίς να διαλυθεί, αλλά και να είναι στο μάξιμουμ της νοστιμιάς.

Ριζότο με σουπιές και το μελάνι τους

Ξεκινάμε τη διαδικασία του ριζότο, ρίχνοντας σιγά-σιγά τον ζεστό ζωμό θαλασσινών (1-2 κουτάλες της σούπας τη φορά). Η διαδικασία θα κρατήσει από 20 λεπτά έως μισή ώρα. Αλατοπιπερώνουμε.

Ζεστή σούπα μπρόκολου με λιωμένο τυρί

Προσθέτουμε το μπρόκολο και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 με 5 λεπτά. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το τσένταρ και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε ζεστά.

Πιάτο με θαλασσινή αύρα το κριθαρότο γαρίδας

Τα τρία βασικά θέματα που διαπίστωσα σ’ αυτές τις συνταγές, ήταν ο ατυχής μαγειρικός χειρισμός της γαρίδας, η υπερβολή στοιχείων στη σύνθεση και η αδυναμία να εξηγήσουν τη διαδικασία του κριθαρότου επαρκώς, ώστε να διαφοροποιηθεί πλήρως απ’ τη λογική του φτιάχνουμε ένα κριθαράκι, όπως ξέραμε μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό κρίνω σκόπιμο να εξηγήσω στα τρία αυτά θέματα την άποψή μου  

Ιταλική γεύση ζυμαρικών όταν ο χρόνος μας πιέζει

Γιατί οι Ιταλοί, έχουν μεν παραδοσιακές συνταγές που είναι ήδη τεχνικά και γευστικά τέλειες, αλλά κυρίως, έχουν την γευστική παιδεία και ωριμότητα να αναγνωρίζουν ότι η πρόσθεση στη μαγειρική, συνήθως αφαιρεί απ’ τη σαφήνεια των γεύσεων.

Χτένια με κουσκούς και σκορδάτη σάλτσα

Με ένα τσέρκι βάζετε το κουσκούς σε κάθε πιάτο και από πάνω 4 χτένια με λίγο απ’ το ζουμάκι τους και για διακόσμηση μπορείτε να βάλετε λίγο σχοινόπρασο.

Σνακ για τους μικρούς μαθητές που δεν αγαπούν τα όσπρια

Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τα κεφτεδάκια στα μισά του χρόνου ώστε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο.