Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Χωριάτικη σαλάτα με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας: Χωριάτικη σαλάτα με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

 

Η πιο διάσημη ελληνική παραδοσιακή σαλάτα πληρέστατη σε διατροφική αξία!

 Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 ντομάτες
  • 1 αγγούρι
  • 250γρ. κοκκινόφλουδα κρεμμύδια
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 20 μαύρες ελιές, ξιδάτες
  • 100γρ. τυρί φέτα
  • 2κ.σ. ξίδι
  • 3κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι
  • Ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και το αγγούρι.
  2. Κόβουμε κάθε ντομάτα σε οκτώ κομμάτια. Κόβουμε τις άκρες του αγγουριού και το τεμαχίζουμε σε κυβάκια. Εάν θέλουμε πολύ μικρά κομμάτια, κόβουμε τις φέτες στη μέση.
  3. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι.
  4. Πλένουμε τις πιπεριές, τις ανοίγουμε στη μέση βγάζοντας τα κοτσάνια και τους σπόρους και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
  5. Ανακατεύουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ελιές σε φαρδύ μπολ ή πιατέλα σερβιρίσματος. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το ξίδι, 2 κουταλιές σούπας λάδι, αλάτι και το ρίχνουμε επάνω στη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.
  6. Κόβουμε σε χοντρές φέτες τη φέτα, ή τη θρυμματίζουμε και τη βάζουμε πάνω στη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως.

Σχόλιο: Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί τη «γνήσια έκφραση» της ελληνικής  παραδοσιακής διατροφής και παράλληλα είναι πλήρες γεύμα. Μία σαλάτα που συνδυάζει τις χαρακτηριστικές γεύσεις της Ελλάδας. Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, βιταμίνη C και σε συνδυασμό με τις τοκοφερόλες του ελαιολάδου και την ολευρωπαΐνη του ελαιολάδου, παρέχεται αποτελεσματική προστασία στην καρδιά και στα αγγεία από διάφορους οξειδωτικούς παράγοντες. Ταυτόχρονα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και αποτρέπεται την πρόωρη γήρανση. Η συγκεκριμένη Σαλάτα περιέχει βιταμίνη Β12 (40% της Σ.Η.Π.), βιταμίνη C (23% της Σ.Η.Π.) και ταυτόχρονα περιέχει σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών (29% της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης (GDAs) με βάση Δίαιτα 2000 θερμίδων). Μία μοναδική παραδοσιακή σαλάτα με έναν τέλειο συνδυασμό γεύσης και διατροφικής αξίας!

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 1.777 in Vitro μέτρηση

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.