Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σπαράγγια: Τάρτα με σπαράγγια, άγριο σκόρδο και αμύγδαλο

Σπαράγγια: Τάρτα με σπαράγγια, άγριο σκόρδο και αμύγδαλο

Σπαράγγια: Δοκιμάστε αυτή την ανοιξιάτικη συνταγή που αναδεικνύει τη γεύση και την φρεσκάδα των σπαραγγιών!


Η εποχή των σπαραγγιών έχει επιτέλους ξεκινήσει, αλλά απομένουν μόνο περίπου έξι σύντομες εβδομάδες μέχρι να τελειώσει για άλλη μια χρονιά. Ας το εκμεταλλευτούμε λοιπόν στο έπακρο με μια συνταγή που χρησιμοποιεί ολόκληρο το σπαράγγι σε όλο το μήκος του από το ινώδες οπίσθιο μέχρι τη λεπτή άκρη του. Οι βάσεις τους μπορεί να είναι σκληρές. Το να τις κόψετε σε λεπτές ροδέλες θα πρέπει να είναι αρκετό για να γίνουν εύγευστες και νόστιμες.

Τάρτα με σπαράγγια, άγριο σκόρδο και αμύγδαλο

Το άγριο σκόρδο και τα σπαράγγια μπαίνουν στην εποχή τους περίπου την ίδια εποχή και συνδυάζονται πολύ καλά, όπως αποδεικνύεται από τη σημερινή κρεμώδη τάρτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε τροφή άγριο σκόρδο, οποιοδήποτε άλλο πράσινο φύλλο θα το κάνει, συμπεριλαμβανομένων των κορυφών τσουκνίδας, σπανακιού ή λάχανου. Διαφορετικά, απλά προσθέστε περισσότερα πράσα.

Το σπάσιμο ενός αυγού για να γίνει ένα πλύσιμο αυγών δημιουργεί συνήθως ένα πλεόνασμα, επειδή τόσο λίγα από αυτά χρειάζονται πραγματικά για αυτήν την εργασία. Αντ ‘αυτού, σπάστε τα αυγά για τη γέμιση της τάρτας σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε μερικά από αυτά για το πλύσιμο των αυγών σας, πριν προσθέσετε την κρέμα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό γέμισης. Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε είναι τόσο αμελητέα, που δεν θα επηρεάσει τη συνταγή.

Για την τάρτα

  • 200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως, κατά προτίμηση ξανθό, συν επιπλέον για πασπάλισμα
  • 100 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1 αυγό

Για τη γέμιση

  • 3 αυγά
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 ματσάκι σπαράγγια
  • 100 γραμμάρια σκούρο πράσινο πράσο, κομμένο σε φέτες
  • 30 γρ βούτυρο
  • 100 γραμμάρια άγριο σκόρδο ή κάποιο άλλο φυλλώδες λαχανικό, όπως σπανάκι ή λάχανο
  • 200 γραμμάρια τυρί πιθανότητες και άκρες (π.χ. κατσικίσιο τυρί, τσένταρ), κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 50 γρ αμύγδαλα

 

Για να φτιάξετε την τάρτα, βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο και μια πρέζα αλάτι στο μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να ενωθεί το βούτυρο στο αλεύρι. Προσθέστε το αυγό και μια κουταλιά της σούπας κρύο νερό και μετά ανακατέψτε τρεις έως πέντε φορές. Ανοίξτε το επάνω μέρος και στύψτε μαζί ένα κομμάτι ζύμης – αν δεν γίνει μπάλα, προσθέστε άλλη μια κουταλιά της σούπας νερό και χτυπήστε ξανά. Επαναλάβετε εάν χρειάζεται. Γυρίστε τη ζύμη σε έναν πάγκο εργασίας και, στη συνέχεια, με τα χέρια σας, φέρτε την σε μια μπάλα. Βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε τη ζύμη σε πάχος περίπου 5 χιλιοστών και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη ζύμη για να στρώσετε μια λαδωμένη θήκη τάρτας 20 εκ., φροντίζοντας να την σπρώξετε ακριβώς κάτω στη βάση και τις γωνίες. Κόψτε την περίσσεια ζύμης, αλλά αφήστε μερικά χιλιοστά να προεξέχουν από το χείλος για να αντισταθμίσετε τη συρρίκνωση της ζύμης (κρατήστε τυχόν κοψίματα για να φτιάξετε μπισκότα και ψήστε τα δίπλα στη θήκη για τάρτα). Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C (ανεμιστήρας 180C)/390F/γκάζι 6. Τρυπήστε τη βάση παντού με ένα πιρούνι για να σταματήσετε να φουσκώνει η ζύμη και μετά ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση. Χτυπάμε τα τρία αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, αφήνοντας λίγο να αυγολυθεί η ψημένη ζύμη. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, βάψτε μια στρώση αυγού πάνω από τη ζύμη, η οποία θα γεμίσει τυχόν τρύπες ή ρωγμές που μπορεί να έχουν εμφανιστεί. Ξαναβάζουμε τη θήκη για τάρτα στο φούρνο για τρία λεπτά και μετά την αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τη διπλή κρέμα στο μπολ με τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.

Κόψτε τα σπαράγγια σε μήκη 10 εκ. και στη συνέχεια κόψτε τα στη μέση κατά μήκος μέσα από τις άκρες. Κόψτε τα κοψίματα των σπαραγγιών σε στρογγυλά κομμάτια πάχους περίπου 1 εκ. (εάν τα άκρα είναι πολύ ινώδη, ξεφλουδίστε τα πριν τα κόψετε). Σοτάρουμε τα πράσα με το βούτυρο για πέντε λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα άκρα των σπαραγγιών, προσθέτουμε το άγριο σκόρδο (τα κοτσάνια ψιλοκομμένα, τα φύλλα χοντροκομμένα) και μαγειρεύουμε για άλλα δύο λεπτά. Κατεβάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί.

Διασκορπίστε ομοιόμορφα το μείγμα λαχανικών στη ταρτιέρα που έχετε ψήσει στα τυφλά, περιχύστε το μείγμα αυγών και κρέμας και στη συνέχεια τακτοποιήστε από πάνω τις ματισμένες μύτες των σπαραγγιών. Σκορπίστε πάνω από τις λωρίδες αμυγδάλου και ψήστε σε φούρνο 200C για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστή με σαλάτα ή αφήνετε να κρυώσει πριν την κόψετε και σερβίρετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βρείτε ξανά τη χαρά στο να προετοιμάζετε τα γεύματά σας

7 επιστημονικά υποστηριζόμενα οφέλη του σολομού

Πώς να εφαρμόσετε το Φενγκ Σούι στη διατροφή σας

Φάτε σπαράγγια μετά το hangover!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon