Διατροφή

Διατροφή: Τα σπαράγγια αποτελούν ένα λαχανικό σημαντικό για την υγεία

Διατροφή: Τα σπαράγγια αποτελούν ένα λαχανικό σημαντικό για την υγεία

Διατροφή: Τα σπαράγγια είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη.

Τα σπαράγγια είναι ένα νόστιμο ανοιξιάτικο λαχανικό, γνωστό για το λεπτό σχήμα του που μοιάζει με λόγχη. Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη “ασπάραγκος”, που σημαίνει “ξεφυτρώνω”. Είναι ένα από τα πρώτα πράσινα λαχανικά που έρχονται μετά το τέλος του χειμώνα και πολλοί άνθρωποι το θεωρούν αληθινή λιχουδιά. Τα σπαράγγια βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Μεσόγειο πριν από χιλιάδες χρόνια και από τότε είναι δημοφιλή. Η λεπτή του γεύση και η ευελιξία του το έχουν κάνει βασικό σε όλο τον κόσμο. Βοηθά ότι τα οφέλη για την υγεία των σπαραγγιών είναι επίσης αρκετά εντυπωσιακά.

Οφέλη για την υγεία

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι φυτικές ίνες στα σπαράγγια μπορούν να προσφέρουν σοβαρά οφέλη για την υγεία. Η βιταμίνη Α, για παράδειγμα, είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των ματιών σας. Τροφοδοτεί τον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή σας και βοηθά τα μάτια σας να λιπαίνονται σωστά. Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης στην πρόληψη των οφθαλμικών ασθενειών όπως ο καταρράκτης ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Άλλα οφέλη για την υγεία των σπαραγγιών περιλαμβάνουν:

Πήξη του αίματος

Η βιταμίνη Κ βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος και η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη αιμορραγία μετά από τραυματισμό. Η κατανάλωση αρκετής βιταμίνης Κ μέσω λαχανικών όπως τα σπαράγγια μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι το αίμα σας πήζει όπως θα έπρεπε. Τούτου λεχθέντος, εάν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος όπως η βαρφαρίνη, θα θελήσετε να παρακολουθήσετε την πρόσληψη βιταμίνης Κ. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ όπως τα σπαράγγια είναι ασφαλή για εσάς.

Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά

Τα σπαράγγια είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις «ελεύθερες ρίζες» ή τα σωματίδια οξυγόνου που τα κύτταρα παράγουν ως απόβλητα. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν το DNA των κοντινών κυττάρων, οδηγώντας σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Τα αντιοξειδωτικά στα σπαράγγια βοηθούν στην απομάκρυνση αυτών των ελεύθερων ριζών από το σύστημά σας.

Καλύτερη πέψη

Οι διαιτητικές ίνες στα σπαράγγια βοηθούν το στομάχι και τα έντερα σας να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Οι διαιτητικές ίνες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών βοηθά επίσης στην πρόληψη προβλημάτων όπως οι αιμορροΐδες, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλα επώδυνα πεπτικά προβλήματα.

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

Ένα άλλο όφελος από την κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών είναι ότι βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Η υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες στα σπαράγγια συνδέονται με οποιαδήποτε χοληστερόλη στο πεπτικό σας σύστημα και βοηθούν στη διεξαγωγή της πριν την απορροφήσετε. Επιπλέον, το κάλιο στα σπαράγγια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας.

Προγεννητική Υγεία

Μια μόνο μερίδα σπαραγγιού παρέχει το ένα τρίτο του φολικού οξέος που χρειάζεται καθημερινά ο μέσος άνθρωπος. Αυτή η βιταμίνη είναι τόσο σημαντική για την εγκυμοσύνη που τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος αποτελούν συνιστώμενο μέρος της προγεννητικής φροντίδας. Το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, του μυρμηγκιάσματος των χεριών και των ποδιών, ακόμη και των γενετικών ανωμαλιών.

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Μία μισή κούπα σπαράγγια (περίπου 4 δόρατα) περιέχει:

  • Θερμίδες: 13
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
  • Ζάχαρη: 1 γραμμάριο

Τα σπαράγγια είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη. Οι αδιάλυτες διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας σημαντικά βακτήρια του εντέρου, ενώ οι διαλυτές διαιτητικές ίνες βοηθούν στην απομάκρυνση της «κακής» χοληστερόλης από το σύστημά σας.

Τα σπαράγγια είναι επίσης μια καλή πηγή:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Κ
  • Βιταμίνη Ε
  • Φολικό οξύ
  • Κάλιο

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως φολικό οξύ, βοηθά τα κύτταρα να διαιρούνται σωστά και να μεγαλώνουν στο σωστό μέγεθος. Ως αποτέλεσμα, το φυλλικό οξύ είναι κρίσιμο κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Βοηθά τα όργανα του μωρού να σχηματιστούν σωστά και αποτρέπει προβλήματα όπως γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε παντζάρια στη σαλάτα σας!

Μπορούν τα τρόφιμα να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών μας;

Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας;

Δημιουργήστε μια υπέροχη και διαφορετική νηστίσιμη pizza

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.