Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σπανάκι: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε σπανάκι

Σπανάκι: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε σπανάκι

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία και η τακτική κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητά σας σε σίδηρο, πρωτεΐνες και επίσης το ανοσοποιητικό σας. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σπανάκι κάθε μέρα;

Το σπανάκι είναι ένα δημοφιλές είδος τροφής, ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που οι διαιτολόγοι επιμένουν να το προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία και η τακτική κατανάλωση μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητά σας σε σίδηρο, πρωτεΐνες και επίσης το ανοσοποιητικό σας. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε σπανάκι κάθε μέρα; Η Garima Goyal, διαιτολόγος και διατροφολόγος λέει ότι είναι ασφαλές να καταναλώνετε καθημερινά το φυλλώδες λαχανικό, αρκεί να λαμβάνεται σε “περιορισμένες ποσότητες”.

Εντάξτε το σπανάκι στη διατροφή σας

1. Ημερήσια δόση βιταμινών. “Το σπανάκι περιέχει απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνες Α, C και Κ. Οι περισσότερες δίαιτες στερούνται μίας ή περισσότερων απαραίτητων βιταμινών. Η κατανάλωση ενός μπολ σπανάκι κάθε μέρα θα σας βοηθούσε να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες”, λέει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι τα αντιοξειδωτικά στη βιταμίνη C προάγουν την “επούλωση του δέρματος και αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση”. Η βιταμίνη Α εξασφαλίζει ισχυρότερη ανοσία και η αντιφλεγμονώδης δράση της μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να προάγει την υγεία των ματιών.

2. Υγεία οστών και μυών. Ο Goyal προσθέτει ότι το σπανάκι είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου που βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και μπορεί επίσης να συμβάλει στην τόνωση της μυϊκής ανάπτυξης, λόγω του σχηματισμού κολλαγόνου.

3. Υγεία της καρδιάς. Η περιεκτικότητα σε σίδηρο βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας διατηρώντας τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σε υψηλά επίπεδα. Το σπανάκι περιέχει επίσης μονοξείδιο του αζώτου που μειώνει δραστικά τις πιθανότητες αθηροσκλήρωσης.

4. Έλεγχος επιπέδου σακχάρου. Το σπανάκι είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, προάγοντας τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Οι φυτικές ίνες μειώνουν επίσης τη γαστρική καθυστέρηση και μπορούν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής. “Αν και αυτά είναι μερικά από τα θετικά της καθημερινής κατανάλωσης σπανακιού, η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις. Το οξαλικό οξύ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Αυτό το φυλλώδες λαχανικό μπορεί να οδηγήσει σε μικρή ανοσολογική απόκριση λόγω της ελαφριάς περιεκτικότητας σε ισταμίνη”, προειδοποιεί ο διαιτολόγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πεντανόστιμη καρμπονάρα γλυκοπατάτας με σπανάκι και μανιτάρια

Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Βελτιστοποιήστε τη χορτοφαγική διατροφή σας

Πένες με κοτόπουλο, σπανάκι με λεμόνι και παρμεζάνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κοτόσουπα βελουτέ με τραχανά και λαχανικά

Η κοτόσουπα βελουτέ με τραχανά και λαχανικά είναι μια γευστική και υγιεινή επιλογή, ιδανική για τα κρύα βράδια του χειμώνα. Με την κρεμώδη υφή της και τη γεμάτη γεύση της, αυτή η σούπα σίγουρα θα σας ζεστάνει και θα σας ευχαριστήσει.

Μειώνοντας το αλάτι: Οδηγίες για υγιείς επιλογές τροφίμων

Μειώνοντας το αλάτι: Η μείωση της ποσότητας αλατιού στη διατροφή σας είναι ένα σημαντικό βήμα για την καλή υγεία, καθώς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην ελάττωση των κινδύνων για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Εγκυμοσύνη: Υγιεινές διατροφικές επιλογές για όταν λείπει η όρεξη

Εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη είναι μια καθοριστική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, με πολλές φυσιολογικές και συναισθηματικές αλλαγές. Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Ελιές: Είναι το μυστικό για αναλλοίωτη μνήμη;

Ελιές: Οι ελιές είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και θρεπτικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελιών και ελαιολάδου

Παντζάρια: Τα εκπληκτικά οφέλη που ίσως δεν γνωρίζατε

Παντζάρια: Τα παντζάρια, συχνά παραμελημένα, είναι μια πηγή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για να προσθέσετε τα παντζάρια

Φακές: Μία εναλλακτική συνταγή

Φακές: Η σούπα φακής είναι ένα κλασικό πιάτο που προσφέρει ζεστασιά και θρεπτική αξία, αλλά μπορείτε να της δώσετε μια ενδιαφέρουσα πινελιά με λίγα επιπλέον υλικά. Ακολουθεί μια συνταγή για σούπα φακής

Close Icon