Διατροφή

Σώστε το πλανήτη τρώγοντας λιγότερο junk food… !

Σώστε το πλανήτη τρώγοντας λιγότερο junk food… !

Ο πλανήτης μας, τρέφεται … όπως τρεφόμαστε και εμείς… Είναι απόλυτα αλληλένδετες οι έννοιες Διατροφή – άνθρωπος – περιβάλλον… Οι διατροφικές μας επιλογές μπορεί να ‘ καταστρέψουν’ όχι μόνο τη σιλουέτα μας ή την υγείας μας αλλά και την υγεία του πλανήτη!

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Αναστασία Δ. Κόκκαλη Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D. Υπεύθυνη Τομέα Διαιτολογίας ΙΕΚ ΞΥΝΗ-Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος- Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Ναι, εκεί κατέληξαν οι ερευνητές με αρκετές μελέτες που συσχετίζουν τη ανθρώπινη διατροφική συμπεριφορά και την οικολογία του πλανήτη. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ το πλαστικό σακουλάκι από τα πατατάκια που τρώτε βλέποντας την αγαπημένη σας ταινία που καταλήγει ;… ή πόση σπατάλη νερού και ενέργειας γίνεται από την τεράστια εκτροφή των ζώων; Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι εκτός από τη μείωση της ρύπανσης από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες, το να τρώμε λιγότερο κρέας μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος και γάλακτος αυξάνεται ραγδαία και παράλληλα απελευθερώνονται ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες μεθανίου και νιτρώδους οξειδίου λόγω της κτηνοτροφίας, μέσα από το πεπτικό σύστημα των εκτρεφόμενων ζώων. Το μεθάνιο είναι ένα αέριο που ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού ανεβάζει τη θερμοκρασία του πλανήτη. Επίσης, μέσα από τα χημικά λιπάσματα για τη παραγωγή των ζωοτροφών απελευθερώνεται υποξείδιο του αζώτου, το οποίο καταστρέφει και το όζον στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας…

Συγκεκριμένα η παραγωγή 1 κιλό βοδινού κρέατος προκαλεί την εκπομπή 36,4 κιλών διοξειδίου του άνθρακα, ποσό που ισοδυναμεί με την οδήγηση αυτοκινήτου για 3 ώρες και έχοντας αναμμένα όλα τα φώτα στο σπίτι! Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν , ότι τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την υπερκατανάλωση junk food, burger και κρέατος παρατηρείται και επιβάρυνση της οικολογικής ισορροπίας. Και αν αναλογιστούμε και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κατανάλωση κρέατος 2-3 φορές το μήνα, τότε έχουμε πολλούς λόγους να το μειώσουμε!Η οικολογική μας συνείδηση δεν αρκεί όταν μαζεύουμε τις εφημερίδες και τα περιοδικά για ανακύκλωση ή όταν κλείνουμε όλα τα φώτα φεύγοντας από το σπίτι , ή όταν επιλέγουμε χάρτινες σακούλες στο σούπερ-μάρκετ, αλλά μπορεί να ενισχυθεί και μέσα από τη διατροφική μας συμπεριφορά. Δια.. της τροφής , λοιπόν, αποκτούμε υγιές σώμα, ευεξία, ομορφιά και φυσικά έναν υγιή πλανήτη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο κοτόπουλο

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.