Διατροφή

Σώστε το πλανήτη τρώγοντας λιγότερο junk food… !

Σώστε το πλανήτη τρώγοντας λιγότερο junk food… !

Ο πλανήτης μας, τρέφεται … όπως τρεφόμαστε και εμείς… Είναι απόλυτα αλληλένδετες οι έννοιες Διατροφή – άνθρωπος – περιβάλλον… Οι διατροφικές μας επιλογές μπορεί να ‘ καταστρέψουν’ όχι μόνο τη σιλουέτα μας ή την υγείας μας αλλά και την υγεία του πλανήτη!

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Αναστασία Δ. Κόκκαλη Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D. Υπεύθυνη Τομέα Διαιτολογίας ΙΕΚ ΞΥΝΗ-Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος- Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Ναι, εκεί κατέληξαν οι ερευνητές με αρκετές μελέτες που συσχετίζουν τη ανθρώπινη διατροφική συμπεριφορά και την οικολογία του πλανήτη. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ το πλαστικό σακουλάκι από τα πατατάκια που τρώτε βλέποντας την αγαπημένη σας ταινία που καταλήγει ;… ή πόση σπατάλη νερού και ενέργειας γίνεται από την τεράστια εκτροφή των ζώων; Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι εκτός από τη μείωση της ρύπανσης από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες, το να τρώμε λιγότερο κρέας μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος και γάλακτος αυξάνεται ραγδαία και παράλληλα απελευθερώνονται ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες μεθανίου και νιτρώδους οξειδίου λόγω της κτηνοτροφίας, μέσα από το πεπτικό σύστημα των εκτρεφόμενων ζώων. Το μεθάνιο είναι ένα αέριο που ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού ανεβάζει τη θερμοκρασία του πλανήτη. Επίσης, μέσα από τα χημικά λιπάσματα για τη παραγωγή των ζωοτροφών απελευθερώνεται υποξείδιο του αζώτου, το οποίο καταστρέφει και το όζον στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας…

Συγκεκριμένα η παραγωγή 1 κιλό βοδινού κρέατος προκαλεί την εκπομπή 36,4 κιλών διοξειδίου του άνθρακα, ποσό που ισοδυναμεί με την οδήγηση αυτοκινήτου για 3 ώρες και έχοντας αναμμένα όλα τα φώτα στο σπίτι! Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν , ότι τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την υπερκατανάλωση junk food, burger και κρέατος παρατηρείται και επιβάρυνση της οικολογικής ισορροπίας. Και αν αναλογιστούμε και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κατανάλωση κρέατος 2-3 φορές το μήνα, τότε έχουμε πολλούς λόγους να το μειώσουμε!Η οικολογική μας συνείδηση δεν αρκεί όταν μαζεύουμε τις εφημερίδες και τα περιοδικά για ανακύκλωση ή όταν κλείνουμε όλα τα φώτα φεύγοντας από το σπίτι , ή όταν επιλέγουμε χάρτινες σακούλες στο σούπερ-μάρκετ, αλλά μπορεί να ενισχυθεί και μέσα από τη διατροφική μας συμπεριφορά. Δια.. της τροφής , λοιπόν, αποκτούμε υγιές σώμα, ευεξία, ομορφιά και φυσικά έναν υγιή πλανήτη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ετοιμάζουμε ομελέτα με λαχανικά, απλά και όμορφα

Πουτίγκα μπανάνας για απόλαυση με στρώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ανθεκτικό άμυλο είναι απαραίτητο σε μια υγιεινή διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, μαζί με άφθονα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Ξεκινάμε την εβδομάδα με μοσχάρι στιφάδο

Μοσχάρι στιφάδο: Η εβδομάδα ξεκινάει με μοσχάρι στιφάδο. Ένα φαγητό χορταστικό, θρεπτικό και νόστιμο. Το κρέας σιγοβράζει με τα κρεμμύδια και το γαστρονομικό αποτέλεσμα δεν παίζεται!

Το σημερινό δείπνο έχει νηστίσιμη τάρτα μανιταριών

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα: Είναι μία από τις πιο κλασικές χειμερινές συνταγές, αν και πολλοί το φτιάχνουν και το καλοκαίρι. Σίγουρα πάντως, είναι μία συνταγή, που είναι και γλυκιά, αλλά και θρεπτική, καθώς περιέχει βασικά συστατικά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα.

Άρωμα ανατολής σε μία συνταγή που θα σας ταξιδέψει

Λιβανέζικα ψωμάκια: Αν συνηθίζετε να φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, αυτή η συνταγή θα σας καταπλήξει. Θα μπορούσατε να τα φάτε είτε σαν συνοδευτικό με το φαγητό σας, είτε να φτιάξετε με αυτά φοβερά σάντουιτς.

Φτιάξτε μοσχάρι κοκκινιστό και διεκδικήστε συγχαρητήρια από όλους

Μοσχάρι κοκκινιστό: Το μοσχάρι αποτελεί βασικό κομμάτι στη διατροφή μικρών και μεγάλων, χάρη στην πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και την πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Όμως ταυτόχρονα πρόκειται για ένα πολύ γευστικό κρέας, το οποίο αν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να κλέψει την παράσταση.