Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την υγεία

Σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την υγεία

Σοκολάτα: Όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη για την υγεία.

Η σοκολάτα ήταν μια δημοφιλής απόλαυση από τότε που οι Μάγια την απολάμβαναν για να καρυκεύσουν τα ποτά τους το 2000 π.Χ. Εξακολουθούμε να εκτιμούμε τη σοκολάτα σήμερα, και τώρα έχουμε ακόμη περισσότερους λόγους να τη λαχταρούμε σε όλες τις πολλές μορφές της, από ροφήματα σοκολάτας μέχρι άρωμα σοκολάτας έως σκληρές καραμέλες σοκολάτας. Όχι μόνο είναι μια δημοφιλής γευστική απόλαυση, αλλά η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Για να θεωρηθεί «μαύρη σοκολάτα», η σοκολάτα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 50% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη, αλλά δεν περιέχει γάλα, όπως στη σοκολάτα γάλακτος, εκτός από ίχνη που μπορεί να προκύψουν από διασταυρούμενη μόλυνση κατά την παραγωγή . Όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα, τόσο περισσότερα στερεά κακάο παίρνετε – και τα περισσότερα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Οφέλη για την υγεία

Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες, οι οποίες είναι φυτικές χημικές ουσίες που είναι εξαιρετικές για την υγεία. Οι μοναδικές φλαβαν-3-όλες στους κόκκους κακάο είναι αυτές που δίνουν στο αγνό κακάο μια πικρή γεύση. Επειδή οι φλαβανόλες του κακάο έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καθαριστικές ιδιότητες των ελεύθερων ριζών – και η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή συγκέντρωση κακάο – μπορεί να βοηθήσει:

Προστατέψτε την Καρδιά σας

Ξεχωριστές μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη που, εάν συνδυαστούν, θα μπορούσαν να προφυλάξουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μαύρη σοκολάτα προσφέρει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα καθώς και αντιθρομβωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και αντιυπερτασικές ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Απαιτείται περισσότερη μελέτη για να επιβεβαιώσετε ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να λειτουργήσουν όλα μαζί με αυτόν τον τρόπο.

Μειώστε τον κίνδυνο διαβήτη

Οι τύποι φλαβανολών που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτά τα θετικά αποτελέσματα κατά της αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη μακροπρόθεσμα.

Χαμηλή πίεση αίματος

Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία δημιουργούν μια λεπτή μεμβράνη μέσα στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, βοηθούν στον έλεγχο του αγγειακού συστήματος και διατηρούν τη ροή του αίματος του σώματός σας. Στη μελέτη, άτομα που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα για μια εβδομάδα είδαν αυξημένη ενδοθηλιακή λειτουργία και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι μέτριες μερίδες μαύρης σοκολάτας βοήθησαν στην ευελιξία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τη δυσκαμψία στις αρτηρίες και βελτιώνοντας τη λειτουργία τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης, η οποία συμβαίνει όταν η συσσώρευση πλάκας και λίπους στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών σας περιορίζει τη ροή του αίματος.

Βελτιώστε την όραση

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα είχαν βελτιωμένη όραση δύο ώρες μετά την κατανάλωση της σοκολάτας, σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν σοκολάτα γάλακτος. Ενώ η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει προσωρινά βελτιωμένη όραση, χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να προσδιοριστεί πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η ώθηση ή πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι στον πραγματικό κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Self-care tips που σχετίζονται με τις 5 αισθήσεις μας

S'mores: Πώς να φτιάξετε αυτή την κλασική συνταγή για γλυκό;

Καφεΐνη Σκλήρυνση: Η καφεΐνη μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Η καλύτερη συνταγή για κέικ σοκολάτας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έχει σημασία τι τρώτε ή πίνετε πριν κοιμηθείτε;

Το να έχεις πολλή τροφή στο στομάχι σου πριν τον ύπνο μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το έντερο για να αφομοιώσει το φαγητό, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σου.

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Close Icon