Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Πρέπει να τρώμε ψωμί με το γεύμα μας;

Ψωμί: Πρέπει να τρώμε ψωμί με το γεύμα μας;

Ψωμί: Το ψωμί είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων που δίνουν στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται.


Το ψωμί είναι μια πολύ αγαπημένη βασική τροφή με μια τεράστια ποικιλία γεύσεων, συστατικών και θρεπτικών συστατικών. Σιταποθήκη, ξινή ζύμη, καφέ, ψωμί cheat, κίτρινο, με γεύση γλυκάνισου, καφέ ρολό, ψωμί σίκαλης, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Παρά το γεγονός ότι κατηγορείται άδικα ότι συμβάλλει στην αύξηση βάρους, το ψωμί εξακολουθεί να παραμένει η βάση της καθημερινής μας διατροφής. Υπάρχει αλήθεια στην πεποίθηση ότι το ψωμί προκαλεί αύξηση βάρους; Ποια είναι η ακριβής θρεπτική αξία κάθε είδους ψωμιού; Αυτό το άρθρο θα εξερευνήσει μερικές αγαπημένες γεύσεις και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσετε να συμπεριλαμβάνετε το ψωμί στο οικογενειακό τραπέζι.

Διατροφική αξία

Το ψωμί είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων που δίνουν στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ορισμένοι τύποι ψωμιού, όπως το ψωμί σιτηρών, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα περισσότερα είδη ψωμιού έχουν φυτικές πρωτεΐνες χαμηλής θρεπτικής αξίας και πολύ λίγα λιπαρά. Περιέχουν επίσης βιταμίνες Β – οι οποίες συμβάλλουν στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, καθώς και στην κυτταρική υποκατάσταση.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό ικανό να διαλύει θρόμβους που σχηματίζονται στο αίμα, καθώς και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, το κάλιο, το ασβέστιο και το σελήνιο, που ωφελούν την υγεία μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων και την οξυγόνωση, το κάλιο συμβάλλει στην Στην ισορροπημένη λειτουργία των κυττάρων, το ασβέστιο συμβάλλει στην πυκνότητα των οστών και στη συνολική σφριγηλότητα και υγεία τους, ενώ το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ψωμί & Παχυσαρκία

Ακούμε συχνά ότι «το ψωμί μας παχαίνει». Στην πραγματικότητα, η ενοχοποίηση του ψωμιού με τέτοιο τρόπο είναι αβάσιμη. Το ψωμί συμβάλλει στην αύξηση βάρους ΜΟΝΟ όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και όταν αποτελεί μέρος μιας μη ισορροπημένης διατροφής. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα είδη ψωμιού αντιστοιχούν γενικά στην ίδια ποσότητα θερμίδων. Το ψωμί θα γίνει λίγο πιο παχυντικό όταν περιέχει σπόρους, σουσάμι και αποξηραμένα φρούτα.

Σωστή ποσότητα

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι γύρω στο 50%. Εφόσον οι υδατάνθρακες δεν προέρχονται μόνο από την κατανάλωση ψωμιού, 2 φέτες ψωμί σιτηρών κάθε μέρα μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων, όπως οι αθλητές και τα παιδιά, μπορούν να καταναλώνουν ακόμη περισσότερο ψωμί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικό οξύ;

Γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για την διατροφή;

Δίαιτα Harvard: Μειώνει σημαντικά τον διαβήτη & τις καρδιακές παθήσεις

Ποιες τροφές έχουν υψηλά επίπεδα γλουτένης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon