Διατροφή

Πρωτεΐνες καθημερινότητα: Φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες; Ποιες να επιλέξετε στην καθημερινότητά σας;

Πρωτεΐνες καθημερινότητα: Φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες; Ποιες να επιλέξετε στην  καθημερινότητά σας;

Πρωτεΐνες καθημερινότητα: Μια έρευνα που διεξήχθη σε 11 χώρες μετά την έναρξη της πανδημίας διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές, που ανησυχούσαν έντονα για τον Covid-19, αγόραζαν 10-11% περισσότερη φυτική πρωτεΐνη από ό,τι νωρίτερα.

Η φυτική πρωτεΐνη είναι στη μόδα για καλούς λόγους. Ενώ η ζωική πρωτεΐνη έχει συνδεθεί με πολλούς κινδύνους για την υγεία, η φυτική πρωτεΐνη συνδέεται με την ευεξία, την υγεία, την ηθική και τη βιωσιμότητα. Επιπλέον, μετά την πανδημία, όλο και περισσότεροι καταναλωτές ζωικής πρωτεΐνης στρέφονται σε φυτικές πηγές. Μια έρευνα που διεξήχθη σε 11 χώρες μετά την έναρξη της πανδημίας διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές, που ανησυχούσαν έντονα για τον Covid-19, αγόραζαν 10-11% περισσότερη φυτική πρωτεΐνη από ό,τι νωρίτερα.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η αξιοσημείωτη αλλαγή παρατηρήθηκε επίσης σε διαφορετικές γενιές millennials και baby boomers. Η σημασία της πρωτεΐνης για την οικοδόμηση μυών και τη συνολική υγεία είναι καλά τεκμηριωμένη. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε πρωτεΐνες για την αποκατάσταση των ιστών, την εξισορρόπηση των υγρών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη δημιουργία των απαραίτητων ενζύμων για την ευεξία του πεπτικού συστήματος. Αλλά όταν πρόκειται για τις καλύτερες πηγές της, η φυτική πρωτεΐνη ξεπερνά τη ζωική πρωτεΐνη σε πολλά σημεία.

  • Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες: Η φυτική πρωτεΐνη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, απαραίτητες για καλύτερη πέψη. Οι φυτικές ίνες προάγουν επίσης την καλή υγεία του εντέρου. Αντίθετα, η ζωική πρωτεΐνη είναι φτωχή σε φυτικές ίνες. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι δύσκολο να έχουν επαρκή ποσότητα διαιτητικών ινών. Μπορούν να το κάνουν εύκολα προσθέτοντας περισσότερη φυτική πρωτεΐνη στη διατροφή τους.
  • Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Ορισμένες φυτικές πρωτεΐνες περιέχουν BCAA ή αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας. Αυτά έχουν δείξει ιδιότητες για τη μείωση της πνευματικής και σωματικής κόπωσης κατά τη διάρκεια της ρουτίνας άσκησης. Επιπλέον, οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία του εντέρου και προστατεύουν ζωτικά όργανα από το οξειδωτικό στρες.
  • Βελτιώνει τη μακροζωία: Η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης βελτιώνει τη μακροζωία κάποιου. Ωστόσο, η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης έχει συνδεθεί επιστημονικά με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, καθώς έχει βρεθεί επίσης σε μια μελέτη ότι η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης έναντι φυτικής πρωτεΐνης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνει σε 20ετή παρακολούθηση.
  • Ολιστική μυϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση: Η φυτική πρωτεΐνη υποστηρίζει την ολιστική μυϊκή ανάπτυξη και την αποκατάσταση τραυματισμών. Περιέχει αρκετά απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Η φυτική πρωτεΐνη προάγει την ανάπτυξη των μυών και αυξάνει τη δύναμη, τη δύναμη και τη μάζα σώματος. Η νεολαία του σήμερα που έχει επίγνωση της φυσικής κατάστασης πρέπει να διατηρεί το σώμα τους σε κίνηση με προπονήσεις της επιλογής τους για μακροχρόνια ευεξία.
  • Προωθεί τον καλύτερο ύπνο: Ο καλός ύπνος συνδέεται επίσης με την υγιή ανάκαμψη από το στρες και τον μυϊκό πόνο. Αυτές τις μέρες, πολλά συμπληρώματα φυτικής πρωτεΐνης συνοδεύονται από πρόσθετα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη 12 και το μαγνήσιο. Ενώ αυτές οι βιταμίνες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, το μαγνήσιο προάγει τον καλύτερο ύπνο μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
  • Προστασία από τον καρκίνο: Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών πρωτεϊνών θα μπορούσε να προστατεύσει ένα άτομο από τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κόκκινο κρέας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη, ενώ το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου και του στομάχου. Το ψητό κρέας πιστεύεται επίσης ότι έχει ορισμένες καρκινογόνες ενώσεις. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης.
  • Προωθεί μια υγιή καρδιά: Η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να κρατήσει ένα άτομο σε κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φυτική πρωτεΐνη θα μπορούσε να είναι επαρκές υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου στους ενήλικες.

  • Υποστηρίζει την καταπολέμηση του Covid-19: Η αύξηση της φυτικής πρωτεΐνης και άλλων τροφών στη διατροφή του μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να καταπολεμήσει τη σοβαρότητα του Covid-19. Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να καταπολεμήσει την υπέρταση και τον διαβήτη. Επιπλέον, έρευνα σε έξι χώρες διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν περισσότερες φυτικές δίαιτες έχουν χαμηλότερες πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής σοβαρότητας Covid-19.
  • Προωθεί την απώλεια βάρους: Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παχυσαρκία παγκοσμίως έχει τριπλασιαστεί από το 1975. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση πρωτεϊνών με βάση τα ζώα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης και παχυσαρκίας. Αντίθετα, η φυτική πρωτεΐνη μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στη μεταβολική πρωτεΐνη. Επομένως, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να καταπολεμήσει την παχυσαρκία και τα συναφή προβλήματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλές τροφές που θεωρούμε «υγιεινές» είναι υπερ-επεξεργασμένες

Πόσο σημαντικά είναι τα πράσινα λαχανικά για τη διαχείριση της χοληστερόλης;

Τρώτε υγιεινά αλλά εξακολουθείτε να μην έχετε το αποτέλεσμα, αλλάξτε κάποιες συνήθειές σας

Πώς να ευθυγραμμίσετε τις διατροφικές σας ανάγκες με το περιβάλλον;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπακαλιάρος με ελιές, πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνες και κρύα σάλτσα με μπαλσάμικο ξίδι

Η παρουσία των πιπεριών Φλωρίνης, του κρεμμυδιού, του μαϊντανού και της ντομάτας στη συνταγή αυτή αυξάνει τα ποσοστά βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθά να προστατεύσει τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.  

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Ποια διατροφή μειώνει το ροχαλητό;

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος ροχαλίζει και διακόπτεται η αναπνοή του την ώρα που κοιμάται.