Διατροφή

Πράσινο&μαύρο τσάι για βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας

Πράσινο&μαύρο τσάι για βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας

H αγγειακή λειτουργία μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού από υγιείς ανθρώπους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients δείχνει ότι οι θειοφλαβίνες που βρέθηκαν στο μαύρο τσάι, μπορεί να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία σε υγιείς ανθρώπους.

Οι θειοφλαβίνες είναι μοναδικές για το μαύρο τσάι καθώς σχηματίζονται από κατεχίνες κατά την ενζυματική οξείδωση των φύλλων τσαγιού. Η μελέτη διεξήχθη για να αποκτηθούν περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των θειοφλαβίνων στη μικροκυκλοφορία και να συγκριθούν αποτελέσματα με άλλη τάξη φλαβονοειδών τις κατεχίνες, οι οποίες προέρχονται από το πράσινο τσάι και έχει αναφερθεί ότι βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία.

Στρατολόγησαν οι ερευνητές 24 υγιείς ενήλικες να συμμετάσχουν στη διπλά- τυφλή, ελεγχόμενη, τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο. Σε έξι διαφορετικές ημέρες, τα άτομα έλαβαν κάψουλες με μία μόνο δόση κατεχινών (500 mg),τέσσερις διαφορετικές δόσεις θειοφλαβίνων (100-500 mg), ή ένα εικονικό φάρμακο. Η μικροκυκλοφορία εκτιμήθηκε μετά από κάθε θεραπεία με το εύρος σφυγμού με τονομέτρηση (EndoPAT) κατά την έναρξη, δύο, τέσσερις και έξι ώρες μετά τη λήψη του προϊόντος δοκιμής.

Βρέθηκε , επίσης, ότι η δόση των 500 mg θειοφλαβίνων και κατεχίνων βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στην μικροκυκλοφορία διατηρήθηκαν και με τη δόση 300 mg θειοφλαβίνων, αλλά δεν παρατηρήθηκαν αποτελέσματα σε χαμηλότερες δόσεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “οι κατεχίνες και θεαφλαβίνες μπορεί να συμβάλλουν στις αγγειακές επιδράσεις του πράσινου και μαύρου τσαγιού, αντίστοιχα.” Τα μέτρια αποτελέσματα δείχνουν ότι άλλα συστατικά του τσαγιού μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο στην αγγειακή λειτουργία. Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξηγήσει γιατί το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι δείχνουν παρόμοιου μεγέθους επιδράσεις στην αγγειακή λειτουργία, παρά τις διαφορές στη σύνθεση τους.»

Με την συνεργασία της Σοφία Λάκκα – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το δενδρολίβανο είναι ένα φυτό με αντικαρκινικές ιδιότητες;

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

Ένα από τα πιο χορταστικά και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε είναι μια ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό. Αυτό το πιάτο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση, καθιστώντας το μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.