Διατροφή

Πότε η βιταμίνη Α γίνεται επικίνδυνη για τις γυναίκες

Πότε η βιταμίνη Α γίνεται επικίνδυνη για τις γυναίκες

Είναι απαραίτητη για την όραση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και υπάρχει σε τροφές που περιέχουν λίπος. Ζωικές τροφές που την περιέχουν είναι το συκώτι, το γάλα, τα ιχθυέλαια, το αυγοτάραχο, το βούτυρο και ο κρόκος του αυγού.

Στις φυτικές τροφές σπάνια υπάρχει αυτούσια, αφού τα φυτά δεν έχουν λίπος. Πολλά λαχανικά και φρούτα όμως περιέχουν καροτένια που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α μέσα στον οργανισμό. Η υπερβολική δοσολογία της βιταμίνης Α μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπερβιταμίνωση που μερικές φορές καταλήγει σε σοβαρές παρενέργειες.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένες γυναίκες που λαμβάνουν υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μέσω των τροφών ή συμπληρωμάτων έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων ισχίου. Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μελέτησαν επί 18 έτη τις διατροφικές συνήθειες και τις ποσότητες κατανάλωσης βιταμινών 72.000 γυναικών ηλικίας 34 έως 77 ετών.

Στη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου, οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 3.000 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α ημερησίως είχαν 48% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάταγμα ισχίου σε σχέση με εκείνες που λάμβαναν λιγότερο από 1.250 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Βάσει των αποτελεσμάτων της ερευνητικής μελέτης, οι γυναίκες που κατανάλωναν συμπληρώματα βιταμίνης Α είχαν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων ισχίου. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες που λάμβαναν πολυβιταμίνες ήταν της τάξεως του 32%. Οι επιστήμονες «ενοχοποιούν» τη ρετινόλη, ισχυρό συστατικό της βιταμίνης Α, ενώ τονίζουν πως δεν υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ της βήτα-καροτένης (συστατικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα) και του αυξημένου κινδύνου καταγμάτων ισχίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη της αντιφλεγμονώδους διατροφής

Tips μαγειρικής

4+1 εκπληκτικά οφέλη των σπόρων καρπουζιού

Σπόροι Καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά. Όταν ψήνονται, είναι τραγανοί και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν άλλες ανθυγιεινές επιλογές σνακ.

Να φας μακαρόνια ή να μη φας; Ιδού η απορία!

Μακαρόνια Υγεία: Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να είναι κακό αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες, ενώ επίσης περιέχουν γλουτένη, έναν τύπο πρωτεΐνης που προκαλεί προβλήματα σε όσους έχουν ευαισθησία.

Κλασική Γαλλική συνταγή για σούπα βελουτέ

Μια πολύ εύκολη συνταγή, χωρίς μαγειρικές προκλήσεις, και με αποτέλεσμα εγγυημένο σε περίπου 35΄- 40΄. Μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες της πατάτας κυρίως αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να δοκιμάσετε την παραλλαγή με πρόσθεση 250 – 400 γρ. κολοκυθιού.

Τα οφέλη της μπανάνας για την υγεία

Μπανάνα: Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως. Περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία.