Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πώς επηρεάζουν τα ποτά διαίτης το μικροβίωμα του εντέρου και το σάκχαρο;

Πώς επηρεάζουν τα ποτά διαίτης το μικροβίωμα του εντέρου και το σάκχαρο;

Τα άτομα που καταναλώνουν ένα ή περισσότερα κουτάκια την ημέρα έχουν 26% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Τα ζαχαρούχα ποτά με «πλήρη λιπαρά» τύπου κόλα αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και είναι γενικά εκτός ορίων για τους διαβητικούς. Αλλά τώρα ένας κορυφαίος ειδικός λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως πολλά ποτά διαίτης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες επηρεάζουν:

  • τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα,
  • την αντίσταση στην ινσουλίνη,
  • και το μικροβίωμα του εντέρου μας.

 

Είναι γνωστό ότι τα «γεμάτα λιπαρά» ανθρακούχα ποτά όπως κόλα, λεμονάδες και ενεργειακά ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο:

  • παχυσαρκίας,
  • καρδιακών παθήσεων,
  • και διαβήτη.

 

Τα άτομα που καταναλώνουν ένα ή περισσότερα κουτάκια την ημέρα έχουν 26% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κούραση και αυξημένη πείνα ακόμη και σε άτομα χωρίς διαβήτη.

Είναι υγιεινά τα ποτά χωρίς ζάχαρη;

Μέχρι τώρα, τα ισοδύναμα δίαιτας χωρίς ζάχαρη θεωρούνταν ως η πιο υγιεινή εναλλακτική. Ενώ τα ζαχαρούχα ποτά είναι γενικά απαγορευμένα για τους 4,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους διαβητικούς στη Βρετανία, δεν πιστεύεται ότι τα ποτά διαίτης αποτελούν κίνδυνο για τους διαβητικούς ή όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι πολλά είδη τεχνητών γλυκαντικών σε ποτά διαίτης επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Έτσι επιδεινώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και αλλάζουν τη χλωρίδα του εντέρου μας.

Ο Δρ Avinash Hari Narayanan (MBChB), Κλινικός Επικεφαλής στο Ιατρικό Εργαστήριο του Λονδίνου, λέει: «Το γεγονός ότι πολλά λεγόμενα ποτά «διαίτης» θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα για γνωστούς διαβητικούς, καθώς και να επηρεάσουν σοβαρά αυτούς που παραμένουν αδιάγνωστοι, είναι κακά νέα. Η τελευταία ανάλυση του Ιατρικού Εργαστηρίου του Λονδίνου αποκαλύπτει ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να έχουν αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 2.

Αυτός ο αόρατος δολοφόνος μειώνει τη ζωή έως και δέκα χρόνια. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε την καμπάνια μας «Δώσε το δάχτυλο στον διαβήτη» για τον εντοπισμό μη διαγνωσμένων περιπτώσεων με μια απλή εξέταση αίματος με το δάχτυλο. Το 2019, υπήρξαν σχεδόν 14.000 θάνατοι που σχετίζονται με διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο νωρίτερα διαγνωστούν οι άνθρωποι, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.»

Αυξάνει ο κίνδυνος για διαβήτη

Ολοένα και περισσότερο, οι διαβητικοί και οι άνθρωποι που έχουν επίγνωση της υγείας τους στρέφονται σε εκδόσεις των αγαπημένων τους ροφημάτων χωρίς ζάχαρη. Ωστόσο, η ανάλυσή μας της τελευταίας έρευνας διαπιστώνει ότι η σακχαρίνη και η σουκραλόζη είναι πιθανό να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου ή γλυκόζης στο αίμα. Επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου (τη συλλογή των οργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα). Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο John Hopkins εξέτασαν πρόσφατα τυχαίες ομάδες υγιών και μη διαβητικών ατόμων. Και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν σακχαρίνη και σουκραλόζη είχαν αξιοσημείωτες αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

«Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι γλυκαντικές ουσίες επηρέαζαν τις αλλαγές στα βακτήρια στο έντερο και το στόμα. Αλλαγές εντοπίστηκαν και στα δείγματα αίματος τους. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές του μεταβολίτη του αίματος σε εκείνους τους ανθρώπους που κατανάλωναν σακχαρίνη και σουκραλόζη ήταν τόσο έντονες που ήταν παρόμοιες με εκείνες σε άτομα με διαβήτη ή αγγειακές παθήσεις. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ορισμένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που καταναλώνονται συχνά μπορεί να μην είναι φυσιολογικά αδρανή στον άνθρωπο, όπως είχε προηγουμένως θεωρηθεί».

Αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου

Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να προκαλέσουν αιχμές στη γλυκόζη στο αίμα. Μειώνουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης. «Δεν είναι μόνο τα γλυκαντικά με βάση τη σακχαρίνη και τη σουκραλόζη που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Δύο πρόσφατες δοκιμές που αναφέρθηκαν στο “Nutrition Reviews” έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός άλλου δημοφιλούς γλυκαντικού, της ασπαρτάμης, μπορεί να επηρεάσει τις συγκεντρώσεις του σώματός μας σε γλυκόζη, ινσουλίνη και μια ορμόνη που μειώνει την όρεξη και απελευθερώνει ινσουλίνη που ονομάζεται “γλυκαγόνο-όπως πεπτίδιο 1”.»

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η ζάχαρη καρύδας ωφέλιμη για εσάς;

Πόσο σημαντικό είναι το μέλι για τον οργανισμό μας;

Πώς θα σταματήσετε να καταναλώνετε ζάχαρη;

Είναι το μέλι καλύτερο από τη ζάχαρη για την απώλεια βάρους στον διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι περιλαμβάνει το πλούσιο πλούσιο πρωινό της Αυστραλίας;

Αυστραλιανό πρωινό: Ένα αυστραλιανό πρωινό είναι ποικίλο και αντανακλά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της χώρας, συνδυάζοντας παραδοσιακά βρετανικά στοιχεία πρωινού με σύγχρονες ανατροπές και τοπικά υλικά

Κάσιους: Ένας γευστικός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς σας

Κάσιους: Χάρη στα υγιή λίπη, το μαγνήσιο, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, τα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων.

Κροκέτες με γαρίδες και ρύζι 

Θαλασσινά συνταγή: Οι κροκέτες με γαρίδες και ρύζι είναι ένα νόστιμο και γευστικό πιάτο που είναι τέλειο για μια ειδική περίσταση ή απλώς για ένα ζεστό δείπνο στο σπίτι.

Close Icon