Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.


Το μπλε τυρί και το ροκφόρ είναι δύο κατηγορίες τυριών που ανήκουν στην οικογένεια των μπλε τυριών, χαρακτηριζόμενα από τη χαρακτηριστική μπλε-πράσινη περιεκτικότητα από μύκητες, κυρίως του γένους Penicillium. Αν και τα δύο έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα τους, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την παραγωγή, την προέλευση και την γεύση.

Καταρχάς, το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους. Το ροκφόρ παρασκευάζεται κυρίως από γάλα πρόβειο, το οποίο εισάγεται 180 ημέρες το χρόνο από τοπικές φάρμες. Η διαδικασία ωρίμανσης διαρκεί περίπου 3 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το τυρί αναπτύσσει την χαρακτηριστική γεύση και υφή του.

Από την άλλη, το μπλε τυρί είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε τυρί που έχει υποστεί τη διαδικασία ανάπτυξης του μύκητα Penicillium, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί από διάφορους τύπους γάλακτος (πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο) και μπορεί να προέρχεται από διάφορες χώρες. Ορισμένα παραδείγματα μπλε τυριών περιλαμβάνουν το Stilton από την Αγγλία, το Gorgonzola από την Ιταλία και το Cashel Blue από την Ιρλανδία. Κάθε ένα από αυτά έχει τις δικές του μοναδικές γεύσεις, αρώματα και χαρακτηριστικά.

Η γεύση του ροκφόρ είναι έντονα αλμυρή και κάπως πικάντικη, χαρακτηριστική της διαδικασίας ωρίμανσης και της μοναδικής χρήσης πρόβειου γάλακτος. Τα μπλε τυριά γενικότερα ποικίλλουν σε γεύση, από ήπια έως πολύ πιπεράτη, ανάλογα με την τεχνική παραγωγής και το τύπο του γάλακτος που χρησιμοποιείται.

Συμπερασματικά, η βασική διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ είναι ότι το ροκφόρ είναι ένας συγκεκριμένος τύπος  μπλε τυριού με προστατευόμενη προέλευση, που φτιάχνεται κυρίως από πρόβειο γάλα στην Γαλλία, ενώ το μπλε τυρί είναι ένας ευρύτερος όρος που περιλαμβάνει διάφορα τυριά με μπλε περιεκτικότητα  από διάφορες χώρες και χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους γάλακτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους του τηγανητού ρυζιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπάρες βρώμης με μπανάνα - Το ιδανικό σνακ ενέργειας

Μπάρες βρώμης με μπανάνα: Οι μπάρες βρώμης με μπανάνα είναι ένα θρεπτικό και γευστικό σνακ, ιδανικό για πρωινό ή ως ενδιάμεσο γεύμα. Είναι εύκολες στην παρασκευή, χωρίς ζάχαρη και γεμάτες φυτικές ίνες

7 Οφέλη του ελαιόλαδου που θα σας εκπλήξουν

Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Εκτός από την καρδιαγγειακή υγεία, προσφέρει πολλά ακόμα οφέλη

Το ιδανικό γλυκό με ελάχιστα υλικά

Μπισκότα με Φουντούκια: Τα μπισκότα με φουντούκια είναι ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος να απολαύσετε μια γλυκιά απόλαυση. Με την κρεμώδη υφή και τη γεμάτη γεύση του φουντουκιού, αυτά τα μπισκότα αποτελούν την τέλεια επιλογή για σνακ ή επιδόρπιο.

Τα αυγά είναι μια υγιεινή συνήθεια ή ένας διατροφικός μύθος; 

Αυγά: Νέες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση στην χοληστερόλη του αίματος, όπως πιστευόταν παλιότερα. Για πολλούς ανθρώπους, η κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Ακτινίδιο ως σύμμαχος στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Ακτινίδιο: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, τη συμβολή του στη ρύθμιση της σεροτονίνης και την ευεργετική του δράση στον ύπνο, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συμπλήρωμα στη διατροφή όσων θέλουν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.

Μεγάλα οφέλη των μούρων για την υγεία του ήπατος

Μούρα: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές τους ιδιότητες. αποτελούν έναν απλό γευστικό τρόπο να υποστηρίξουμε την ηπατική λειτουργία και τη συνολική μας υγεία.

Close Icon