Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.


Το μπλε τυρί και το ροκφόρ είναι δύο κατηγορίες τυριών που ανήκουν στην οικογένεια των μπλε τυριών, χαρακτηριζόμενα από τη χαρακτηριστική μπλε-πράσινη περιεκτικότητα από μύκητες, κυρίως του γένους Penicillium. Αν και τα δύο έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα τους, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την παραγωγή, την προέλευση και την γεύση.

Καταρχάς, το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους. Το ροκφόρ παρασκευάζεται κυρίως από γάλα πρόβειο, το οποίο εισάγεται 180 ημέρες το χρόνο από τοπικές φάρμες. Η διαδικασία ωρίμανσης διαρκεί περίπου 3 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το τυρί αναπτύσσει την χαρακτηριστική γεύση και υφή του.

Από την άλλη, το μπλε τυρί είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε τυρί που έχει υποστεί τη διαδικασία ανάπτυξης του μύκητα Penicillium, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί από διάφορους τύπους γάλακτος (πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο) και μπορεί να προέρχεται από διάφορες χώρες. Ορισμένα παραδείγματα μπλε τυριών περιλαμβάνουν το Stilton από την Αγγλία, το Gorgonzola από την Ιταλία και το Cashel Blue από την Ιρλανδία. Κάθε ένα από αυτά έχει τις δικές του μοναδικές γεύσεις, αρώματα και χαρακτηριστικά.

Η γεύση του ροκφόρ είναι έντονα αλμυρή και κάπως πικάντικη, χαρακτηριστική της διαδικασίας ωρίμανσης και της μοναδικής χρήσης πρόβειου γάλακτος. Τα μπλε τυριά γενικότερα ποικίλλουν σε γεύση, από ήπια έως πολύ πιπεράτη, ανάλογα με την τεχνική παραγωγής και το τύπο του γάλακτος που χρησιμοποιείται.

Συμπερασματικά, η βασική διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ είναι ότι το ροκφόρ είναι ένας συγκεκριμένος τύπος  μπλε τυριού με προστατευόμενη προέλευση, που φτιάχνεται κυρίως από πρόβειο γάλα στην Γαλλία, ενώ το μπλε τυρί είναι ένας ευρύτερος όρος που περιλαμβάνει διάφορα τυριά με μπλε περιεκτικότητα  από διάφορες χώρες και χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους γάλακτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους του τηγανητού ρυζιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon