Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Το μπλε τυρί και το ροκφόρ είναι δύο κατηγορίες τυριών που ανήκουν στην οικογένεια των μπλε τυριών, χαρακτηριζόμενα από τη χαρακτηριστική μπλε-πράσινη περιεκτικότητα από μύκητες, κυρίως του γένους Penicillium. Αν και τα δύο έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα τους, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την παραγωγή, την προέλευση και την γεύση.


Καταρχάς, το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους. Το ροκφόρ παρασκευάζεται κυρίως από γάλα πρόβειο, το οποίο εισάγεται 180 ημέρες το χρόνο από τοπικές φάρμες. Η διαδικασία ωρίμανσης διαρκεί περίπου 3 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το τυρί αναπτύσσει την χαρακτηριστική γεύση και υφή του.

Από την άλλη, το μπλε τυρί είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε τυρί που έχει υποστεί τη διαδικασία ανάπτυξης του μύκητα Penicillium, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί από διάφορους τύπους γάλακτος (πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο) και μπορεί να προέρχεται από διάφορες χώρες. Ορισμένα παραδείγματα μπλε τυριών περιλαμβάνουν το Stilton από την Αγγλία, το Gorgonzola από την Ιταλία και το Cashel Blue από την Ιρλανδία. Κάθε ένα από αυτά έχει τις δικές του μοναδικές γεύσεις, αρώματα και χαρακτηριστικά.

Η γεύση του ροκφόρ είναι έντονα αλμυρή και κάπως πικάντικη, χαρακτηριστική της διαδικασίας ωρίμανσης και της μοναδικής χρήσης πρόβειου γάλακτος. Τα μπλε τυριά γενικότερα ποικίλλουν σε γεύση, από ήπια έως πολύ πιπεράτη, ανάλογα με την τεχνική παραγωγής και το τύπο του γάλακτος που χρησιμοποιείται.

Συμπερασματικά, η βασική διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ είναι ότι το ροκφόρ είναι ένας συγκεκριμένος τύπος  μπλε τυριού με προστατευόμενη προέλευση, που φτιάχνεται κυρίως από πρόβειο γάλα στην Γαλλία, ενώ το μπλε τυρί είναι ένας ευρύτερος όρος που περιλαμβάνει διάφορα τυριά με μπλε περιεκτικότητα  από διάφορες χώρες και χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους γάλακτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους του τηγανητού ρυζιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Close Icon