Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πίτσα σε βαθύ πιάτο: Μια συνταγή για αυθεντική deep dish pizza [vid]

Πίτσα σε βαθύ πιάτο: Μια συνταγή για αυθεντική deep dish pizza [vid]

Πίτσα σε βαθύ πιάτο: Η Νάπολη πιστώνεται με την προέλευση της πίτσας στα τέλη του 1700 έως τις αρχές του 1800. Η deep dish pizza όμως;


Η Νάπολη πιστώνεται με την προέλευση της πίτσας στα τέλη του 1700 έως τις αρχές του 1800. Αλλά μπορεί να ήταν εμπνευσμένο από ένα παρόμοιο πιάτο σε στυλ ψωμιού που σερβίρεται από αρχαίους Αιγύπτιους, Ρωμαίους και Έλληνες. Στη συνέχεια, Ιταλοί μετανάστες έφεραν πίτσα στις ΗΠΑ τον 19ο-20ο αιώνα. Στο Σικάγο δημιουργήθηκε η πίτσα σε στυλ βαθύ πιάτου. Η πρώτη deep dish pizza πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από τους Ike Sewell και Ric Riccardo το 1943 στο εστιατόριό τους Pizzeria Uno. Η ιδέα έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και η Pizzeria Uno έχει πλέον πάνω από 200 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο!

Πώς να φτιάξετε Deep Dish Pizza

Μόλις ξεπεράσετε το περίπλοκο μέρος μιας πίτσας με βαθύ πιάτο, δηλαδή την κρούστα, είναι πολύ απλό.

  • Παίρνετε ένα στρογγυλό τηγάνι ή μαντέμι, και το αλείφετε με ελαιόλαδο.
  • Σκουπίστε τη ζύμη. Απλώστε και σχηματίστε μια κρούστα ύψους 1 ίντσας στο πλάι.
  • Προσθέστε τυρί.
  • Βάλτε τις γαρνιτούρες σας.
  • Προσθέστε πολλή σάλτσα.

Συνταγή ζύμης πίτσας

  • 180 – 240 ml σάλτσα πίτσας
  • 1 μεγάλη χούφτα ανάμεικτα λαχανικά της επιλογής σας (όπως ντοματίνια, μελιτζάνες, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια)
  • Ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 112 – 168 g τυρί μοτσαρέλα (ή μοτσαρέλα χωρίς γαλακτοκομικά)
  • Ιταλικά καρυκεύματα (αποξηραμένος βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, κόκκινη πιπεριά κ.λπ. // προαιρετικά)
  • Τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
  • Φρέσκος βασιλικός (προαιρετικά)

Οδηγίες

  • Ετοιμάστε ζύμη πίτσας και σάλτσα αν χρησιμοποιείτε σπιτική.
  • Αν ψήνουμε λαχανικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο να ψηθούν, ρίχνουμε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 4-6 λεπτά στην επάνω σχάρα (χαμηλό/μέτριο ψήσιμο), ανακατεύοντας μια φορά για ομοιόμορφο ψήσιμο. Ή εάν χρησιμοποιείτε ένα φύλλο ψησίματος με επένδυση περγαμηνής, ψήστε λαχανικά, καθώς η λειτουργία ψησίματος δεν είναι ασφαλής με το λαδόχαρτο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς C.
  • Στη συνέχεια, αλείψτε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο ή στρογγυλό ταψί ψησίματος με ελαιόλαδο και περάστε μια σκελίδα σκόρδο για καρύκευμα.
  • Βάλτε τη ζύμη σας κάτω στο ταψί και σπρώξτε τη γύρω από τις πλευρές. Αφήστε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά ενώ ετοιμάζετε την υπόλοιπη γαρνιτούρα σας.
  • Πρώτα πασπαλίζουμε με 1/2 τυρί μοτσαρέλα, μετά προσθέτουμε τα λαχανικά και μετά τη σάλτσα.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο τυρί μοτσαρέλα, ιταλικά καρυκεύματα (αποξηραμένο βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, κόκκινη πιπεριά κ.λπ.) και τριμμένη παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να αφρατέψει το τυρί και η σάλτσα. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά πριν το κόψετε και μετά σερβίρετε αμέσως. Αποθηκεύστε τα κρύα υπολείμματα σκεπασμένα στο ψυγείο έως και 2-3 ημέρες. Ή στην κατάψυξη έως 1 μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να μαγειρέψετε απόψε το βράδυ για το οικογενειακό τραπέζι;

Ετοιμάστε μια υγιεινή DIY πίτσα ακριβώς στα μέτρα σας

Δημιουργήστε μια υπέροχη και διαφορετική νηστίσιμη pizza

Εύκολη πίτσα Μαργαρίτα που μπορείτε να τη φτιάξετε στο σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon