Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παχύσαρκοι: έχουν μειωμένη αίσθηση της γεύσης

Παχύσαρκοι: έχουν μειωμένη αίσθηση της γεύσης

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι χάνουν την αίσθηση της γεύσης καθώς υπάρχουν μεταβολές στον εγκέφαλο και στα κύτταρα γεύσης.


Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE δείχνει ότι η υπερβολική παχυσαρκία βλάπτει την ικανότητα των ποντικιών να ανιχνεύουν τα γλυκά.

Η μελέτη σύγκρινε 25 φυσιολογικά ποντίκια με άλλα ίδιας γενιάς που ακολούθησαν δίαιτα υψηλή σε λίπος και έγιναν παχύσαρκα. Για να μετρήσουν την ανταπόκριση των ποντικιών σε διαφορετικές γεύσεις, η ερευνητική ομάδα εξέτασε μια διαδικασία που ονομάζεται σηματοδότηση ασβεστίου. Όταν τα κύτταρα αναγνωρίσουν μια σίγουρη γεύση, υπάρχει προσωρινή αύξηση στα επίπεδα του ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, και οι επιστήμονες μέτρησαν αυτή την αλλαγή.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κύτταρα γεύσης από τα παχύσαρκα ποντίκια ανταποκρίθηκαν πιο αδύναμα όχι μόνο στη γλυκύτητα αλλά παραδόξως και στην πικράδα. Τα κύτταρα γεύσης και από τα δύο γκρουπ ποντικιών αντέδρασαν όμοια στο ουμάμι, γεύση που σχετίζεται με αλμυρά τρόφιμα και κρεατικά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές στον εγκέφαλο, καθώς και τα νεύρα που ελέγχουν το περιφερικό σύστημα γεύσης, αλλά κανείς δεν είχε ποτέ εξετάσει τα κύτταρα πάνω στη γλώσσα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, είπε η επικεφαλής επιστήμονας Kathryn Medler, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογικών Επιστημών.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ακόμη και σε αυτό το επίπεδο – στο πρώτο στάδιο της γευστικής οδού – τα ίδια τα κύτταρα υποδοχής γεύσης επηρεάζονται από την παχυσαρκία. Τα παχύσαρκα ποντίκια έχουν λιγότερα κύτταρα γεύσης που ανταποκρίνονται ή και όχι στο γλυκό ερέθισμα.

Με την συνεργασία της Μαριάννα Μπακάλη-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc-Μέλος της ομάδας Logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon