Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πατάτες: Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες

Πατάτες: Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες

Πατάτες: Για να γίνουν οι τηγανητές πατάτες τραγανές και απολαυστικές, υπάρχουν μερικά απλά «μυστικά» και στην προετοιμασία τους και στο τηγάνισμα.


Είναι τέχνη οι σωστές τηγανητές πατάτες. Και πάντα μια επιτυχημένη τηγανητή πατάτα κάνει ένα εστιατόριο ή απλό φαγάδικο να ξεχωρίζει. Τρώγονται μόνες τους με σαλάτα, φέτα ή άλλο τυρί, με διάφορα ντιπ, όπως τζατζίκι. Ταιριάζουν με αυγά και συνοδεύουν τέλεια σχεδόν τα πάντα! Εκτός από αδυναμία ενηλίκων, αν και πολλοί τις αποφεύγουμε από την καθημερινή μας διατροφή για λόγους υγείας, είναι και αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών του κόσμου.

Η προετοιμασία για τηγανητές πατάτες

  • Πρέπει να δώσουμε προσοχή στο τι πατάτες αγοράζουμε. Δεν κάνουν όλες οι πατάτες για τηγάνι. Γενικά, κατάλληλες θεωρούνται αυτές που είναι πιο κίτρινες. Ιδανικές ποικιλίες για τηγάνι που βρίσκουμε στην Ελλάδα είναι οι πατάτες Νάξου, Νευροκοπίου, Κύπρου και Αιγύπτου. Εγώ πάντα επιλέγω Νάξου και τις προτείνω ανεπιφύλακτα.
  • Εκτός από την ποικιλία, κοιτάμε και πόσο φρέσκιες είναι. Στις μπαγιάτικες πατάτες το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρα, πράγμα το οποίο δε βοηθάει. Οι πατάτες βγαίνουν πανιασμένες και καφέ σε χρώμα. Πρέπει να τις νιώθεις σκληρές, να μην είναι ρυτιδιασμένες (η φλούδα) και να μην έχουν φύτρες. Φυσικά, αποφεύγουμε και τις πατάτες που έχουν πρασινίσει σε σημεία, αλλά αυτός είναι γενικότερος κανόνας που κοιτάμε, ανεξαρτήτως πώς θα τις μαγειρέψουμε.
  • Η πατάτα θέλει μούλιασμα. Πρώτον, επειδή μόλις την καθαρίσουμε ή την κόψουμε μαυρίζει. Δεύτερον, γιατί με αυτό τον τρόπο αποβάλλουμε το περιττό άμυλο, ώστε να βγουν οι πατάτες μας πιο τραγανές και ωραίες. Τις μουλιάζουμε αφού τις κόψουμε.
  • Το κόψιμο της πατάτας φυσικά παίζει ρόλο σχετικά με τον χρόνο που χρειάζεται να τις τηγανίσουμε. Οι παρακάτω χρόνοι είναι για λεπτοκομμένες πατάτες, μπαστουνάκια. Δίνουμε προσοχή πάντα να είναι κομμένες σε παρόμοιο μέγεθος, για να τηγανίζονται ομοιόμορφα.
  • Αφού τις μουλιάσουμε για 30-45 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί. Δεν πρέπει να πέσει νερό στο καυτό λάδι, γιατί ενδέχεται να προκληθεί ατύχημα.

Το τηγάνισμα

Πρώτα τις ποσάρουμε. Τι σημαίνει αυτό; Βάζουμε φρέσκο καθαρό λάδι σε ένα τηγάνι και το κρατάμε σε μέτρια φωτιά (περίπου 140°C). Αφού τηγανίσουμε τις πατάτες απαλά για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (εξαρτάται από το κόψιμο), τις βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε ταψί ή πιάτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε το λεμόνι στα γεύματά σας

Δημιουργήστε μία ισορροπημένη διατροφή για όλη την οικογένεια

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon