Διατροφή

Παπάγια: Γιατί να την εντάξεις στο διαιτολόγιο σου

Παπάγια: Γιατί να την εντάξεις στο διαιτολόγιο σου

Παπάγια: Η παπάγια διευκολύνει την απώλεια βάρους, καθώς έχει μια ήπια, γλυκιά γεύση που θυμίζει αυτή του πεπονιού και του ροδάκινου, χωρίς πολλές θερμίδες. Μερίδα 100 γραμμαρίων του φρούτου έχει μόλις 35 θερμίδες και παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C που μπορεί να καλύψει ακόμη και μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας. Επίσης είναι πλούσια σε προβιταμίνη Α, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στο μεταβολισμό των τροφών.

Η παπάγια ανήκει στα εξωτικά φρούτα, που τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, αν και για τους περισσότερους, δεν αποτελεί μια συχνή επιλογή. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε τα διατροφικά της οφέλη, θα διαπιστώσουμε πως μάλλον αξίζει μια θέση στο διαιτολόγιό μας, καθώς μας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με ευεργετική δράση για τον οργανισμό μας! Σε τι ακριβώς μας ωφελεί η παπάγια;

  • Από αυτό το εξωτικό αυτό φρούτο, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, η παπάγια διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή, όπως β-καροτένιο, που αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που συμβάλλουν στην προστασία της υγείας των ματιών και λυκοπένιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.
  • Πρέπει να επισημάνουμε ότι η παπάγια, χάρη σε ένα ένζυμό της που ονομάζεται παπαΐνη, είναι μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για όσους υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδα, καθώς επίσης από ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα.
  • Οι σπόροι της παπάγια έχουν πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Προστατεύουν τα νεφρά, για όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, αποβάλλουν τις τοξίνες και πιθανά εντερικά παράσιτα, ενώ παράλληλα προστατεύουν το συκώτι, ειδικά σε όσους πάσχουν από κίρρωση.

  • Η παπάγια διευκολύνει και την απώλεια βάρους, καθώς έχει μια ήπια, γλυκιά γεύση που θυμίζει αυτή του πεπονιού και του ροδάκινου, χωρίς πολλές θερμίδες. Μερίδα 100 γραμμαρίων του φρούτου έχει μόλις 35 θερμίδες και παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C που μπορεί να καλύψει ακόμη και μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας. Επίσης είναι πλούσια σε προβιταμίνη Α, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στο μεταβολισμό των τροφών.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας -ακόμα-, τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της παπάγιας την κατατάσσουν σε μια υπερτροφή που αξίζει μια θέση στη διατροφή μας!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας με φυσικούς τρόπους

Ποιες τροφές συστήνονται σε όσους πάσχουν από χασιμότο

Διατροφή: Τι να τρώτε για υγιή οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.