ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παιδιά: Ποια χρώματα τους… ανοίγουν την όρεξη;

Παιδιά: Ποια χρώματα τους… ανοίγουν  την όρεξη;

Πώς το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο μπορούν να επηρεάσουν την αποδοχή ή την απόρριψη του φαγητού από τα παιδιά;

Μπορεί να αναζητάτε καθημερινά πολλούς τρόπους  ώστε το παιδί να φάει όλο του το φαγητό και άλλους τόσους ώστε να δοκιμάσει υγιεινά τρόφιμα που απορρίπτει. Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές που συνιστούν οι ειδικοί και που ίσως μέχρι σήμερα δεν είχατε σκεφτεί είναι να προσθέσετε λίγο χρώμα  στο γεύμα του… Πώς το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο μπορούν να επηρεάσουν την αποδοχή ή την απόρριψη του φαγητού από τα παιδιά; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain and Cognition αναφέρει ότι «τρώμε με τα μάτια μας» και ότι όλα τα οπτικά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος, επηρεάζουν τη γεύση καθώς και την όρεξη.

 

Ποια χρώματα μας ανοίγουν την όρεξη και ποια όχι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε χρώμα έχει τη δική του… ψυχολογία:

  • Κόκκινο: Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χρώματα στα τρόφιμα που διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες και την όρεξη.
  • Πράσινο: Το χρώμα της φύσης. Συνδέεται με το φρέσκο, φυσικό και υγιεινό φαγητό και βέβαια διεγείρει την όρεξη.
  • Κίτρινο: Το χρώμα της ευτυχίας δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα από τα πιο… λαχταριστά χρώματα.
  • Πορτοκαλί: Όντας ένα μείγμα κόκκινου και κίτρινου, διεγείρει επίσης την όρεξη.
  • Μαύρο: Σκούρο και «πικρό», μάλλον μας κόβει την όρεξη.
  • Καφέ: Αυτό το χρώμα διεγείρει την όρεξη καθώς σχετίζεται με την υγεία και τη ζεστασιά.
  • Μωβ: Είναι ένα χρώμα που προκαλεί συναισθήματα παρόμοια με αυτά του μπλε. Με άλλα λόγια, δεν είναι ένα από τα πιο «ορεκτικά» χρώματα.

Τα τρόφιμα που ανοίγουν την όρεξη των παιδιών

  • Τα κόκκινα τρόφιμα, όπως τα κεράσια, οι ντομάτες, τα καρπούζια και οι κόκκινες πιπεριές.
  • Τα κίτρινα και τα πορτοκαλί, όπως η κολοκύθα, τα καρότα, το πορτοκάλι, ο ανανάς, το μανταρίνι, το μάνγκο, το ροδάκινο και η μπανάνα.

Και εκείνα που τους την «κόβουν»

  • Τα μπλε ή μωβ τρόφιμα όπως η μελιτζάνα, τα βατόμουρα, τα μωβ σταφύλια, τα φρέσκα και αποξηραμένα σύκα.
  • Οι σταφίδες, τα μαύρα φασόλια, το μαύρο ρύζι, το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα και οι μαύρες ελιές.

Για να συνηθίσουν τα παιδιά σε μια ισορροπημένη διατροφή

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά ανακαλύπτουν το περιβάλλον τους μέσω των αισθήσεων. Εκμεταλλευτείτε αυτό το στάδιο δημιουργώντας πιάτα «ουράνιο τόξο» με διαφορετικές γεύσεις και χρώματα. Ομαδοποιώντας τα τρόφιμα ανά χρώμα, μπορείτε να μάθετε στα παιδιά να συσχετίζουν το  κάθε χρώμα με τη δύναμή του.

 

Εν κατακλείδι

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταφέρουμε να εντάξουμε όλα τα τρόφιμα στη διατροφή των παιδιών είναι να συνδυάσουμε φωτεινά και έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το μωβ, με άλλα που μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Εύκολες ιδέες για υγιεινά γεύματα 10 λεπτών

Ποιο είναι το πιο χρονοβόρο αλλά και πιο νόστιμο φαγητό στον κόσμο;

Τα πλεονεκτήματα του να τρώμε φρούτα κάθε μέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είδη φαγητού θα πρέπει να τρώτε αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα;

Αναπνευστικό φαγητό: Εάν υποφέρετε από αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή βρογχίτιδα, η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα παραδοσιακά πιάτα της Σλοβακίας;

Σλοβακία φαγητό: Η σλοβακική κουζίνα είναι μια πλούσια ταπισερί γεύσεων και παραδόσεων, που αντικατοπτρίζει την ιστορία, τη γεωγραφία και τις πολιτιστικές επιρροές της χώρας.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον αστεροειδή γλυκάνισο και που τον χρησιμοποιούμε;

Αστεροειδής γλυκάνισος: Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα μοναδικό μπαχαρικό που φημίζεται για τη χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα, που θυμίζει γλυκόριζα με διακριτικές νότες γλυκύτητας και ζεστασιάς.

Παντζάρια: Η πολύτιμη συμβολή τους στη μάχη κατά του διαβήτη

Παντζάρια: Μπορούν να αποτελέσουν μια ωφέλιμη προσθήκη στη διατροφή σας, χάρη στην ικανότητά τους να βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.