ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παγωτό: Το παγωτό μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Παγωτό: Το παγωτό μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Παγωτό: Σύμφωνα με το τμήμα διατροφής του Χάρβαρντ, το παγωμένο αυτό επιδόρπιο έχει αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία.

Αν ζητούσατε από κάποιον να σας περιγράψει το παγωτό, είναι πολύ απίθανο ότι το «υγιεινό» θα συμπεριλαμβανόταν στην περιγραφή του. Σύμφωνα με το τμήμα διατροφής του Χάρβαρντ, όμως, το παγωμένο αυτό επιδόρπιο έχει οφέλη για την υγεία. Το 2018, ένας διδακτορικός φοιτητής του Χάρβαρντ ονόματι Andres Ardisson Korat οδηγήθηκε σε ένα περίεργο συμπέρασμα κατά τη διάρκεια μιας από τις σπουδές του: για όσους πάσχουν από διαβήτη, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού παγωτού την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, αναφέρει το The Atlantic.

Η ανακάλυψη εξέπληξε τους ερευνητές του Χάρβαρντ. Δεν είχε νόημα. Πώς θα μπορούσε μια λιχουδιά με ζάχαρη να προσφέρει τέτοια αποτελέσματα; «Υπάρχουν λίγες εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για αυτά τα αποτελέσματα», έγραψε ο Ardisson Korat στη διατριβή του για το «απροσδόκητο» αυτό εύρημα. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μπερδεύονται με τα ευρήματα του Ardisson Korat – αψήφησαν κάθε λογική. «Ακόμα μέχρι και σήμερα δεν έχω απάντηση σε αυτό», δήλωσε στο The Atlantic ο Mark A. Pereira, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Κατά τη δεκαετία του 1980, οι ερευνητές του Χάρβαρντ άρχισαν να συλλέγουν «ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων» και ιατρικά δεδομένα από χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η πρώτη μελέτη παρατήρησης του πανεπιστημίου για τον διαβήτη τύπου 2 και τα γαλακτοκομικά δημοσιεύτηκε το 2005 — βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 1986 και 1998. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

«Η μείωση του κινδύνου σχετιζόταν σχεδόν αποκλειστικά με γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά», εξήγησε ένα δελτίο ειδήσεων του Χάρβαρντ, σύμφωνα με το The Atlantic. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες άπαχου ή χαμηλών λιπαρών γάλακτος την ημέρα παρουσίασαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη. Οι άνδρες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες παγωτού την εβδομάδα είχαν τα ίδια αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η θεωρία έχει υποστηριχθεί ακόμη και από «στοιχεία του πραγματικού κόσμου». Ο Άντονι Χάουαρντ-Κροου, YouTuber και διαδικτυακός προπονητής, έχασε 32 κιλά και είδε βελτιώσεις στο αίμα του αφού κατανάλωνε μόνο παγωτό και συμπληρώματα πρωτεΐνης για 100 ημέρες. Όμως η διαδικασία δεν ήταν ευχάριστη. «Αυτή η δίαιτα ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πιο άθλια περιπέτεια δίαιτας που έχω ξεκινήσει ποτέ», είπε ο Howard-Crow στο Men’s Health. Κατά τη διάρκεια περίπου μιας δεκαετίας, μια χούφτα μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα. Ενώ τα αποτελέσματα συνεχίζουν να μπερδεύουν τους ερευνητές, τίποτα δεν έχει αποδείξει ότι είναι λάθος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 λάθη στο πρωινό που οδηγούν σε αύξηση βάρους

Τι επιδόρπιο να επιλέξετε μετά από ένα βαρύ γεύμα;

Πότε να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης του παιδιού σας;

Εύκολο και νόστιμο σουφλέ σοκολάτας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

9 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο 

Είναι απαραίτητο να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο για την υποστήριξη της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου του σώματός σας.

Το καρπούζι ως ένας σύμμαχος για απώλεια βάρους!

Καρπούζι: είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία. Για να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο, πρέπει να συνδυάσετε την κατανάλωση καρπουζιού με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.

Τα παντζάρια είναι ένας σύμμαχος της υγείας του ήπατος

Παντζάρια: Συμπεριλαμβάνοντας τα παντζάρια στη διατροφή σας μπορείτε να συμβάλετε στην προώθηση της υγείας του ήπατος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση σε μερικούς ανθρώπους.

Μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%

Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλες ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες.

Τα θαλασσινά, τα αυγά και το κρέας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διπολικής διαταραχής 

Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διπολική διαταραχή.

Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες: Τα πρόχειρα λαχανικά και ο αντίκτυπός τους στην υγεία 

Ενώ μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από πρόχειρα χορτοφαγικά τρόφιμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.