Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ωμοφαγική διατροφή: Τι είναι η ωμοφαγία

Ωμοφαγική διατροφή: Τι είναι η ωμοφαγία

Ωμοφαγική διατροφή: Η άνοδος της διατροφής που βασίζεται στην κατανάλωση ωμών τροφίμων, της λεγόμενης ωμοφαγίας, παρατηρείται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει η Laura Wilson, συγγραφέας του βιβλίου «The Alkaline 5 Diet».

Οι ωμοφαγικές δίαιτες, και ιδίως ο ωμός βιγκανισμός, δεδομένου ότι είναι σπάνιο να καταναλώνουμε ωμά ζωικά προϊόντα, έχουν αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα τελευταία 20 χρόνια. Άνθρωποι όπως ο Gabriel Cousens, ο Douglas Graham και η Mimi Kirk έχουν προβάλει ευρέως τα πλεονεκτήματα της ακατέργαστης διατροφής, με τα πρωτοποριακά βιβλία τους.


Το food blogging που αφορά στην ωμοφαγία, οι σχετικές ραδιοφωνικές εκπομπές και τα περιοδικά αυξάνονται όλο και περισσότερο, ενώ τα βίγκαν ωμοφαγικά και γκουρμέ ωμοφαγικά εστιατόρια, αλλά και μαθήματα μαγειρικής εμφανίζονται παντού.

Τι επιτρέπει όμως να καταναλώνουμε μία διατροφή τέτοιου τύπου, η οποία μπορεί να έχει συνδεθεί με θυμωμένους βίγκαν ακτιβιστές, αλλά τα πράγματα δεν έχουν ποτέ μόνο μία όψη.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε γνωρίσει σκληροπυρηνικούς οπαδούς και της αντίπερα όχθης, που απλά δεν μπορούν να φανταστούν κάτι εύγευστο, το οποίο να μην έχει μαγειρευτεί πρώτα. Είναι πεπεισμένοι ότι θα λιμοκτονούσαν ακολουθώντας μια ωμοφαγική διατροφή – κυρίως επειδή πιστεύουν ότι το μόνο που μπορούν να φάνε είναι μαρούλι και μήλα.

Ωστόσο, αυτό δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια καθώς, με λίγη δημιουργικότητα, η ωμοφαγία ανοίγει μια εντελώς νέα και υπέροχη εμπειρία φαγητού.
Σε μια διατροφή που βασίζεται στα ωμά τρόφιμα, μπορείτε να φάτε μόνο μη επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν έχουν θερμανθεί πάνω από τους 46 βαθμούς, καθώς θεωρείται ότι τα τρόφιμα χάνουν τη θρεπτική τους αξία μόλις μαγειρευτούν πάνω από αυτήν τη θερμοκρασία, μιας και παρέχουν πολύτιμα ένζυμα όταν βρίσκονται στη φυσική τους κατάσταση.

Το ωμό φαγητό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να τρώτε μόνο γεύματα φρούτων – όπως για παράδειγμα, ένα πιάτο με έξι πορτοκάλια ή πέντε μάνγκο ή μερικές φράουλες και βατόμουρα. Ή, μπορεί να είναι τόσο περίπλοκο και φανταχτερό όσο ένα ακατέργαστο σοκολατένιο γλυκό με σαντιγί από κάσιους.
Φυσικά, μπορείτε να κρατήσετε ένα ωμοφαγικό διαιτολόγιο σε ακόμα απλούστερη εκδοχή συνδυάζοντας πράσινα smoothies και μεγάλες σαλάτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο σπουδαίος ρόλος των εσπεριδοειδών στην υγεία

Το πότε και το τι τρώμε μετά την άσκηση παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο

Εύκολοι τρόποι για να κάνεις διαλειμματική νηστεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon