Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ολόκληρο ή ψιλοκομμένο: Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Ολόκληρο ή ψιλοκομμένο: Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.


Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ωφέλιμα υλικά στην κουζίνα, όχι μόνο λόγω της χαρακτηριστικής του γεύσης αλλά και των πολλών οφελών που προσφέρει στην υγεία. Ωστόσο, η μέθοδος που χρησιμοποιείτε για να το κόψετε μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και τις θρεπτικές του ιδιότητες.

Όταν κόβουμε το σκόρδο, απελευθερώνεται μια ένωση που ονομάζεται αλικίνη. Αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για την πικάντικη γεύση του σκόρδου και τις πολλές του θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο πιο λεπτοκομμένο είναι το σκόρδο, τόσο περισσότερη αλικίνη απελευθερώνεται. Για παράδειγμα, αν κόψετε το σκόρδο σε μικρές φέτες ή το ψιλοκόψετε, η γεύση του θα είναι πιο έντονη και πικάντικη, ιδανική για πιάτα που χρειάζονται μια ισχυρή γεύση.

Αντίθετα, αν χρησιμοποιήσετε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου ή τις κόψετε σε μεγάλες κομμάτια, η γεύση του θα είναι πιο ήπια. Αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό σε ορισμένα πιάτα, όπου θέλετε το σκόρδο να προσφέρει μια πιο διακριτική γεύση χωρίς να κυριαρχεί. Επίσης, η χρήση ολόκληρων σκελίδων σκόρδου μπορεί να είναι πιο υγιεινή σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς οι πιο ήπιες γεύσεις επιτρέπουν σε άλλα συστατικά να αναδείξουν τη γεύση τους.

Η διαδικασία κοπής του σκόρδου είναι επίσης σημαντική για την υγεία. Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αλικίνη είναι πιο δραστική όταν το σκόρδο έχει κοπεί και αφεθεί να “ξεκουραστεί” για λίγα λεπτά πριν από την παρασκευή. Αυτό επιτρέπει στην ένωση να αναπτυχθεί πλήρως.

Συνοψίζοντας, η επιλογή του τρόπου κοπής του σκόρδου εξαρτάται από το πώς θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας. Αν επιθυμείτε μια πιο έντονη γεύση και τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία, προτιμήστε να το ψιλοκόψετε. Αν πάλι θέλετε μια πιο ήπια γεύση, οι ολόκληρες σκελίδες είναι η καλύτερη επιλογή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 πηγές πρωτεΐνης ιδανικές για τη νηστεία

Πόσο ανοίγει το στομάχι μας όταν σκάμε στο φαγητό 

Φρουκτόζη: Τι να ξέρετε πριν την καταναλώσετε

Vegan τρόφιμα: Μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon