ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην καρδιακή ανεπάρκεια

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην καρδιακή ανεπάρκεια

Οι τακτικές δόσεις βιταμίνης D μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.

Η έρευνα έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς με τoν επικεφαλής της μελέτης, Dr Klaus Witte να σχολιάζει: «Τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να κάνουν μια σημαντική διαφορά στην φροντίδα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (…) Είναι η πρώτη απόδειξη ότι η βιταμίνη D3 μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς των ανθρώπων με καρδιακή μυϊκή αδυναμία, πάθηση γνωστή και ως καρδιακή ανεπάρκεια».

Η μελέτη έγινε σε περισσότερους από 160 ασθενείς που είχαν βηματοδότες ή / και λάμβαναν φάρμακα για την πίεση του αίματος. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη έλαβαν είτε βιταμίνη D, είτε χάπια τύπου placebo (ψευδοφάρμακα) μια φορά την ημέρα για ένα έτος. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D με βάση το ασβέστιο, επειδή το ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα βελτιώθηκε από 26-34% στους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D, ενώ δεν υπήρξε καμία μεταβολή μεταξύ εκείνων που πήραν τα χάπια placebo. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η βελτίωση που παρατηρήθηκε στους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την ανάγκη τους για βηματοδότη.

Η μελέτη για την καρδιά και την βιταμίνη D παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που έγινε στο Σικάγο.

Πηγές βιταμίνης D
Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει βιταμίνη D όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Στη διατροφή μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D από τροφές όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κρόκος του αυγού, οι γαρίδες, τα ενισχυμένα δημητριακά και ο ενισχυμένος χυμός πορτοκαλιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Τα εκπληκτικά οφέλη του καρότου για τη στοματική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!