ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ω-3 λιπαρά κατά της υπέρτασης

Ω-3 λιπαρά κατά της υπέρτασης

Νέα δεδομένα για τα Ω-3 λιπαρά φανερώνουν, για μία ακόμη φορά, την μεγάλη τους διατροφική αξία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα νέας μελέτης, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, φαίνεται ότι η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης σε υγιείς ενήλικες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.036 νέους, υγιείς ενήλικες. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός των επιπέδων ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα και μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Στη συνέχεια, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, με βάση τα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες με τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων είχαν χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, με τη διαφορά να κυμαίνεται στα 4 mm Hg και 2 mm Hg, αντίστοιχα, σε σχέση με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν πως ο εμπλουτισμός της δίαιτας με ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια και ορισμένα είδη φυτικών ελαίων, θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική πρόληψης της υπέρτασης.

Η ταυτότητά τους
Τα ω-3 είναι λιπαρά οξέα που ανήκουν στα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  •  Στο α-λινολενικό οξύ (ALA), που το βρίσκουμε σε φυτικά τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος και το μπρόκολο.
  •  Στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται σε ψάρια και θαλασσινά.

Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα EPA και DHA ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει έτοιμα από τις τροφές που τα περιέχουν, ενώ το α-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Τα εκπληκτικά οφέλη του καρότου για τη στοματική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!