Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νέο συμπλήρωμα διατροφής βελτιώνει την γονιμότητα

Νέο συμπλήρωμα διατροφής βελτιώνει την γονιμότητα

Με ένα νέο βιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής,η ινοσιτόλη, βελτιώνονται τα προβλήματα-η κλινική εικόνα αλλά και η γονιμότητα των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Πρόκειται για το συμπλήρωμα διατροφής,  ινοσιτόλη το οποίο εντάσσεται στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και πέρα τα παραπάνω διορθώνει τις μεταβολικές και αναπαραγωγικές αλλαγές που δημιουργεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο Δρ Μαουρίτζιο Μπίνι, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Νοσοκομείο Niguarda Ca’ Granda, σε σχετικη συνέντευξη Τύπου. ‘’Οι θεραπείες του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών με ινοσιτόλη παρέχουν βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών, βελτίωση της ινσουλιναιμίας, βελτίωση του ορμονικού προφίλ και μείωση των περιφερικών επιδράσεων των ανδρογόνων’’ τόνισε ο κ. Μπίνι. «Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, η μυο-ινοσιτόλη μπορεί να ρυθμίσει την περίοδο, να μειώσει τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και να βοηθήσει στον περιορισμό της ακμής. Ο συνδυασμός της μυο-ινοσιτόλης και D-chiro-ινοσιτόλης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις γυναίκες με πρόβλημα παχυσαρκίας ή με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο από 25. Σε περίπτωση που έρθει η στιγμή που η γυναικα επιθυμεί να μείνει έγκυος, η χορήγηση της μυο-ινοσιτόλης αποκαθιστά-ρυθμίζει τη λειτουργία των ωοθηκών, προάγοντας την ωορρηξία και συμβάλλοντας έτσι στη γονιμότητα», εξηγεί ο Δρ Μπίνι. Η ινοσιτόλη, υπάρχει ως συστατικό των φυτικων ινών και περιέχει εννέα στερεοϊσομερή, από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι η μυο-ινοσιτόλη και η D-chiro-ινοσιτόλη. Στην αγορά διατίθεται από τα φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ινοσιτόλη και φυλλικό οξύ, σε φακελάκι και το κόστος έκαστης συσκευασίας ανέρχεται περίπου στα 14 ευρώ.Η ινοσιτόλη είναι υδατοδιαλυτή, όπως και οι άλλες βιταμίνες της ομάδας B , και γι αυτον τον λόγο η πρόσληψη σε καθαρή μορφή δεν προκαλεί δυσανεξία ή τοξικότητα.

Η χρήση του συμπληρώματος ινοσιτόλης, χάρη στην ικανότητά της να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, συντελεί στη βελτίωση της ποιότητας των ωοκυττάρων και στην αύξηση του αριθμού των ωοκυττάρων που συλλέγονται έπειτα από διέγερση των ωοθηκών σε ασθενείς οι οποίες υποβάλλονται σε διαδικασία Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Μύθο αποτελεί η αντίληψη του κοινού ότι οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μία σοβαρή νόσος που απειλεί την υγεία , τόνισε Ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» Δημήτρης Λουτράδης.

‘’Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και επηρεάζει το 10-15% των γυναικών. Στην Ελλάδα, η συχνότητα του συνδρόμου αξίζει το 6,8%, ενώ στην Ισπανία το 5,0% και στη Μ. Βρετανία το 8,0%. Γενικά θα λέγαμε ότι οι μεσογειακές χώρες έχουν υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης του συνδρόμου, συγκριτικά με τις βόρειες χώρες’’ υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τα συμπτώματα που αποκαλυπτουν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι τα παρακάτω:

• Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών τεκμηριωμένη με υπερηχογραφικά κριτήρια.
• Διαταραχές εμμηνορρυσίας (όλιγο ή και ανωοθυλακιορρηξία)
• Υπερανδρογοναιμία (Ακμή ή και υπερτρίχωση προσώπου, θώρακα κοιλιάς,μηρών αλλά και υπερανδρογοναιμία βιοχημικά τεκμηριωμένη).

«Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών σχετίζεται με διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα, παχυσαρκία και δασυτριχισμό ενώ η αιτιολογία του είναι αδιευκρίνιστη », συμπληρώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα»), Πέτρος Δρακάκης.

Η προσεκτική αξιολόγηση και θεραπεία βελτιώνει την ποιότητα ζωής αλλά και δίνει τη δυνατότητα τεκνοποίησης στην γυναίκα αλλά και προλαμβάνει την εμφάνιση μακροπόθεσμων επιπλοκών, επικίνδυνων για τη ζωή των ασθενών.

Εξάλλου, μόνο το 20% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα χρειαστεί να καταφύγει σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να τεκνοποιήσει, ενώ το 80% των ασθενών καταφέρνει να αποκτήσει απογόνους, χωρίς υποβοήθηση.

Για τις πάσχουσες από πολυκυστικές ωοθήκες που καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο κ. Λουτράδης επισημαίνει ότι οι τεχνικές για την in vitro ανάπτυξη των ανθρώπινων εμβρύων, ανοίγουν νέους ορίζοντες για τη δημιουργία και τη βελτίωση βιώσιμων και γενετικά υγιών εμβρύων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

10 τροφές για την καταπολέμηση της κούρασης

Η τέλεια συνταγή πίτσας για τραγανή ζύμη και πλούσια γεύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζάχαρη καρύδας: Είναι πράγματι τόσο υγιεινή;

Ζάχαρη καρύδας: Η ζάχαρη καρύδας έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στην κανονική επιτραπέζια ζάχαρη. Προέρχεται από το χυμό του φοίνικα καρύδας και υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία,

Πώς βοηθάει το λεμονόνερο στην αποβολή των λίθων στα νεφρά;

Λεμονόνερο: Δεν πρέπει να το σκεφτείτε ως θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά Η ποσότητα του κιτρικού οξέος που μπορείτε να πάρετε από μια λογική ποσότητα λεμονιού μπορεί να μην είναι αρκετή για να επηρεάσει σημαντικά το pH των ούρων σας.

Η θρεπτική αξία των σπόρων καρπουζιού και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Σπόροι καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού, που συχνά απορρίπτονται, προσφέρουν στην πραγματικότητα αρκετά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο. Αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και μπορείτε να τους απολαύσετε καβουρδισμένους,

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να εντάξετε τα φασολάκια στην διατροφή σας

Σαλάτα φασολάκια: Η σαλάτα με πράσινα φασόλια είναι ένα δροσιστικό και θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει τραγανά τρυφερά πράσινα φασόλια με ζωηρά ντοματίνια, πεντανόστιμα κόκκινα κρεμμύδια και τραγανά καβουρδισμένα αμύγδαλα

Συνταγή για νουντλς με σάλτσα φυστικιού, εύκολη και οικονομική

Συνταγή νούτλς: Τα noodles με σάλτσα φυστικιού είναι ένα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή πιάτο που συνδυάζει την πλούσια, κρεμώδη γεύση του φυστικοβούτυρου με τις αλμυρές γεύσεις της σάλτσας σόγιας, του σκόρδου και του τζίντζερ

Φτιάξτε τάρτα με δαμάσκηνα, μια απολαυστική γεύση του καλοκαιριού

Τάρτα δαμάσκηνα: Αυτή η συνταγή για τάρτα με δαμάσκηνο συνδυάζει τη φυσική γλυκύτητα των ώριμων δαμάσκηνων με μια βουτυρώδη, νιφάδα κρούστας, δημιουργώντας ένα απολαυστικό επιδόρπιο που γιορτάζει τις ζωηρές γεύσεις του καλοκαιριού.

Υγιεινές κρέπες βρώμης: Μια θρεπτική ανατροπή σε μια κλασική συνταγή

Υγιεινές κρέπες βρώμης: Αυτές οι κρέπες βρώμης είναι μια υγιεινή και ευέλικτη εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές κρέπες, παρέχοντας ένα θρεπτικό ξεκίνημα στη μέρα σας με την καλοσύνη της βρώμης και την ευελιξία να προσαρμόζετε τις επικαλύψεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Close Icon