ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μύρτιλλλο…το μυστικό της αιώνιας νιότης

Μύρτιλλλο…το μυστικό της αιώνιας νιότης

Τα μύρτιλλα θωρακίζουν τον οργανισμό μας. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες.

Τα μύρτιλλα μπορεί να είναι η πηγή της αιώνιας νιότης, καθώς έχουν έντονη αντιοξειδωτική ιδιότητα που συμβάλλει στην αντιγήρανση, προλαμβάνουν τον καρκίνο, συμβάλλουν θετικά στη καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, διατηρούν την υγεία της όρασης (και της νυχτερινής), ενώ συμβάλλουν και στην ομαλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβε την 1η θέση, καθώς τα οφέλη του είναι πολλά.

Το μύρτιλλο (Vacciniumcorymbosum) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος της οικογένειας της κουμαριάς και μπορεί να φτάσει έως τα 2 μέτρα. Τα άνθη του εμφανίζονται από το Μάιο σε μικρά μπουκέτα κι έχουν σχήμα καμπάνας.

Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, εμφανίζονται πολλοί μικροί μπλε και σφαιρικοί καρποί που έχουν εξαιρετική γεύση. Καταναλώνονται νωποί ή σε μαρμελάδες, πίτες, σαλάτες φρούτων, γρανίτες και λικέρ. Μπορούν επίσης να διατηρηθούν στην κατάψυξη.

Τα μύρτιλλα μπορείτε να τα φυτέψετε στο κήπο ή το μπαλκόνι σας και να δημιουργήσετε τη δική σας παραγωγή, από αυτό το τόσο επωφελές φρούτο.

Για να πετύχετε την εγκατάσταση των Μύρτιλλων στο κήπο σας, ανοίχτε ένα λάκκο βάθους 30cm, γεμίστε τον με φυλλοχώμα, τύρφη ή καστανόχωμα ή ένα μίγμα από αυτά. Φυτέψτε και ποτίστε καλά. Τον Μάρτιο προσθέστε λίπασμα για γαρδένιες. Καλύψτε την επιφάνεια το φθινόπωρο με πευκοβελόνες η πριονίδια και κάθε δύο χρόνια, προσθέστε καστανόχωμα για την οξύνιση του εδάφους.

Στο μπαλκόνι σας φυτέψτε τα σε μία γλάστρα, σε 30 έως 40 εκατοστά βάθος. Γεμίζετε τη με ένα μίγμα από χώματα (εδάφους) και καστανόχωμα έχοντας προβλέψει την καλή αποστράγγιση με χαλίκια στον πάτο της γλάστρας. Επιλέξτε την τοποθεσία προσεκτικά γιατί μόλις εγκαταστήσετε το φυτό κάπου, δεν πρέπει να του αλλάξετε θέση. Ο Μύρτιλλος μπορεί να ζήσει πάνω από 50 χρόνια. Σε ξηρές καιρικές συνθήκες, ποτίστε με άφθονο μαλακό νερό .

Επίσης, τα αφεψήματα καρπών και φύλλων του φυτού, έχουν χρησιμοποιηθεί από παλιά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας, ενώ δύο φλιτζάνια χυμού μύρτιλλων την ημέρα «θωρακίζουν» τη μνήμη.

Ο Μύρτιλλος ήταν ένα από τα ιερότερα φυτά στην αρχαιότητα και συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη.
Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον ως φάρμακο στην αντιμετώπιση ενός πλήθους νοσημάτων.
Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν, από το φυτό αυτό, ένα αρωματικό κρασί, τον «μυρτινίτη οίνο» καθώς και αρωματικό λάδι το «μύρτινον έλαιον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!