Διατροφή

Μπύρα lager: Ένα ποτήρι, με ή χωρίς αλκοόλ, ενισχύει την υγεία του εντέρου των ανδρών

Μπύρα lager: Ένα ποτήρι, με ή χωρίς αλκοόλ, ενισχύει την υγεία του εντέρου των ανδρών

Μπύρα lager: Όπως το κρασί, η μπύρα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Οι μη αλκοολούχες μπύρες έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς τελευταία, αλλά πόσο υγιεινές είναι; Σε μια πιλοτική μελέτη, ερευνητές από το ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry αναφέρουν ότι άνδρες που έπιναν μία αλκοολούχο ή μη lager μπύρα καθημερινά είχαν πιο ποικίλο μικροβίωμα εντέρου.

Τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί περιστοιχίζουν τις ανθρώπινες γαστρεντερικές οδούς, επηρεάζοντας άμεσα την ευημερία του ξενιστή τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχουν περισσότεροι τύποι βακτηρίων, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Και η μπύρα περιέχει ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, καθώς και μικροοργανισμούς από τη ζύμωσή της, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποικιλία των μικροβίων στο ανθρώπινο έντερο. Προηγούμενη  μελέτη έδειξε ότι όταν άνδρες και γυναίκες κατανάλωναν μη αλκοολούχα μπύρα lager για 30 ημέρες, η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου τους αυξήθηκε.

Πολλοί από αυτούς ήταν επίσης σε μια δεύτερη ομάδα που ήπιαν αλκοολούχα εκδοχή της μπύρας, χωρίς να έχει ωστόσο το ίδιο αποτέλεσμα. Λίγες άλλες κλινικές δοκιμές έχουν δοκιμάσει το ζήτημα, κι έτσι η Ana Faria και οι συνεργάτες της ήθελαν να δουν αν θα έβρισκαν παρόμοια αποτελέσματα στους άνδρες σε έναν διαφορετικό τύπο μελέτης -παράλληλο, τυχαιοποιημένο σχέδιο δοκιμών- με δύο ξεχωριστές ομάδες συμμετεχόντων. Σε αυτή τη διπλά τυφλή μελέτη, 19 υγιείς άνδρες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που ήπιαν αλκοολούχα ή μη lager μπύρα μαζί με το δείπνο τους για 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος και οι δείκτες ορού για την υγεία της καρδιάς και τον μεταβολισμό των συμμετεχόντων δεν άλλαξαν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αλλά στο τέλος της περιόδου των 4 εβδομάδων, και οι δύο ομάδες είχαν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους και υψηλότερα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης κοπράνων, υποδεικνύοντας μια βελτίωση στην εντερική υγεία.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να διαφέρουν από αυτά της προηγούμενης μελέτης λόγω των διαφορετικών σχεδιασμών της έρευνας και επειδή οι συμμετέχοντες ζούσαν σε διαφορετικές κοινότητες. Με βάση όμως αυτή την πιλοτική μελέτη, οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού μπύρας, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, μπορεί να είναι ευεργετική για το μικροβίωμα του εντέρου και την εντερική υγεία των ανδρών. Ωστόσο, προσθέτουν ότι η μη αλκοολούχα μπύρα μπορεί να είναι πιο υγιεινή επιλογή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λίγο κρασί την ώρα του γεύματος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες διαβήτη τύπου 2

Η γνωστική έκπτωση ξεκινά από 1 ποτό την ημέρα

Το κόκκινο κρασί ίσως σας προστατεύσει από τον κορωνοϊό

Αρωματικό ψωμί μπύρας με σκόρδο και δεντρολίβανο

Αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής σε νέους από κατανάλωση αλκοόλ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν

5 οφέλη υγείας για το πεπόνι

Πεπόνι: Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το πεπόνι έχει μια ήπια υδαρή και ζαχαρώδη γεύση και είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα, διαιτητικές ίνες, υδατάνθρακες, ηλεκτρολύτες και καροτενοειδή.

4 Σνακ για απώλεια βάρους

Διατροφή: Τα υγιεινά σνακ για απώλεια βάρους είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ισορροπημένα.

Παραδοσιακό κυπριακό γλυκό του 19ου αιώνα

Φλαούνες: Οι φλαούνες είναι το παραδοσιακό Κυπριακό έδεσμα φτιαγμένο από φύλλο με γέμιση από ειδικό τυρί, σταφίδες και δυόσμο, που αρωματίζονται με μαχλέπι και μαστίχα.