Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπορείτε να φάτε ωμό σκόρδο; Μάθετε για τα οφέλη!

Μπορείτε να φάτε ωμό σκόρδο; Μάθετε για τα οφέλη!

Το σκόρδο, με το ξεχωριστό πικάντικο άρωμα και τη γεύση του, έχει εκτιμηθεί εδώ και γενιές για τα γαστρονομικά και φαρμακευτικά του οφέλη. 

Το σκόρδο, με το ξεχωριστό πικάντικο άρωμα και τη γεύση του, έχει εκτιμηθεί εδώ και γενιές για τα γαστρονομικά και φαρμακευτικά του οφέλη. Όταν καταπίνεται ωμός, αυτός ο μέτριος βολβός, σχεδόν συγγενής με τα κρεμμύδια και τα πράσα, παρέχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν επίσης αποδείξει την επίδραση της κατανάλωσης σκόρδου στην πρόληψη της πήξης του αίματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, σύμφωνα με την Dr Edwina Raj, Head of Services, Clinic Nutrition and Dietetics, Aster CMI Hospital, Bengaluru. Ωστόσο, υποστηρίζει ασφαλείς συστάσεις για το σκόρδο για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην πλειονότητα των ανθρώπων. 

Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος

Το ωμό σκόρδο είναι γνωστό για τις ιδιότητές του που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Περιέχει αλισίνη, μια ένωση που παρουσιάζει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, βοηθώντας το σώμα να αποκρούσει τις λοιμώξεις. Η τακτική κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κρυολογήματος και της γρίπης.

Υγεία της καρδιάς

Το σκόρδο συνδέεται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η αλλισίνη στο ωμό σκόρδο έχει αγγειοδιασταλτική δράση, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Αντιφλεγμονώδεις Επιδράσεις

Η φλεγμονή είναι ένας κοινός παράγοντας σε διάφορες χρόνιες παθήσεις. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σκόρδου μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό του κινδύνου καταστάσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές. Η αλλισίνη, που προέρχεται από φρεσκοτριμμένο σκόρδο, ανακαλύφθηκε ότι έχει αντιικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματική έναντι ενός ευρέος φάσματος βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των πολυανθεκτικών στελεχών του E. coli, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Αντιοξειδωτική Προστασία

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, δυνητικά μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο 

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το ωμό σκόρδο μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Οι βιοδραστικές ενώσεις του μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να μειώσουν τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Πεπτική Υγεία

Το σκόρδο μπορεί να προάγει την υγιή πέψη διεγείροντας την παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων όπως φούσκωμα και αέρια.

Αποτοξίνωση

Το ωμό σκόρδο υποστηρίζει τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος, βοηθώντας στην αποβολή των επιβλαβών τοξινών και των βαρέων μετάλλων από το σύστημα.

Αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Το σκόρδο είναι ένας φυσικός αντιμικροβιακός παράγοντας. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων, καθιστώντας το μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας όταν αντιμετωπίζετε μικρά προβλήματα υγείας.

Οφέλη για το δέρμα

Οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα. Η τοπική εφαρμογή θρυμματισμένου σκόρδου μπορεί να βοηθήσει σε δερματικές παθήσεις όπως ακμή, μυκητιάσεις και κονδυλώματα.

Διαχείριση βάρους

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους προάγοντας τον κορεσμό και ενισχύοντας τον μεταβολισμό. Αν και δεν είναι ένα μαγικό φάρμακο απώλειας βάρους, μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σκόρδο - Το φυσικό φάρμακο για τον καρκίνο

Ο συνδυασμός μπρόκολου και σκόρδου για την πρόληψη του καρκίνου

Πουρές πατάτας με σπανάκι και ψητό σκόρδο

Νόστιμο και υγιεινό χούμους με φασόλια και σκορδολέμονο

Πώς να απαλλαγούμε από την "αναπνοή σκόρδου";

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έχει σημασία τι τρώτε ή πίνετε πριν κοιμηθείτε;

Το να έχεις πολλή τροφή στο στομάχι σου πριν τον ύπνο μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το έντερο για να αφομοιώσει το φαγητό, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σου.

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Close Icon