ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπορεί μια πίτσα να είναι πιο υγιεινή από τα δημητριακά;

Μπορεί μια πίτσα να είναι πιο υγιεινή από τα δημητριακά;

Έναν ακόμη λόγο για να αγαπήσετε περισσότερο την πίτσα, δίνουν οι ειδικοί. Εκτός από ιδανικό βραδινό σνακ που θα απολαύσετε στον καναπέ βλέποντας το αγαπημένο σας τηλεοπτικό πρόγραμμα, μπορεί να καταναλωθεί άφοβα και το πρωί.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πίτσα είναι πιο υγιεινό πρωινό από ένα μπολ δημητριακά. Προειδοποιούν δε, ότι κάποια επώνυμα δημητριακά για παιδιά στερούνται θρεπτικής αξίας, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά και υπερβολικά πολλή ζάχαρη.

«Ίσως εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι ένα μεσαίο κομμάτι πίτσας και ένα μπολ με δημητριακά και πλήρες γάλα δίνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων» λέει η διατροφολόγος Chelsey Amer.

«Όμως η πίτσα έχει περισσότερες πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το μεσημέρι» προσθέτει.

Ένα κομμάτι πίτσας περιέχει σημαντικά λιγότερη ζάχαρη από τα δημητριακά, αλλά καλή ποσότητα λιπαρών. Αυτό την καθιστά από διατροφική άποψη πιο ισορροπημένο γεύμα.

Προσφέρει επίσης ασβέστιο (τυρί), λυκοπένιο (ντομάτα) και φυτικές ίνες εάν η ζύμη είναι φτιαγμένη από αλεύρι ολικής άλεσης.

Φυσικά η πίτσα, μπορεί να αποδειχθεί μια άκρως ανθυγιεινή επιλογή.

Τα υλικά που χρησιμοποιείτε στην πίτσα επηρεάζουν σημαντικά τη διατροφική αξία της, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lisa Drayer.

Αν περιέχει σαλάμι, λουκάνικο ή επιπλέον τυριά, θα πάρετε πολλά κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και φυσικά θερμίδες. Αν όμως επιλέξετε κάποια με λεπτή ζύμη και λαχανικά, θα κάνετε μια υγιεινή επιλογή.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάποια είδη πίτσας έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κατεψυγμένες πίτσες περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά που δεν χρησιμοποιούνται στις πίτσες με φρέσκια ζύμη.

Συστατικά όμως τα κατεργασμένα λευκά άλευρα, τα πολύ λιπαρά τυριά και το αλάτι, που υπάρχουν στις έτοιμες κατεψυγμένες πίτσες, έχουν συνδεθεί με προβλήματα όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρδιακής νόσου και καρκίνου του μαστού.

Ποια δημητριακά να προτιμάτε

Δεν είναι όλα τα δημητριακά πρωινού ακατάλληλα. Εάν είναι φτιαγμένα από δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα και συνδυάζονται με βιολογικό γάλα ζωικής προέλευσης ή φυτικό γάλα, αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή από ένα κομμάτι πίτσα με λευκή ζύμη, πολλά τυριά και επεξεργασμένα αλλαντικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρίτσα: Η κατεξοχήν συνταγή για να σπάσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής

Brandy Alexander: Το ιδανικό κοκτέιλ μετά το εορταστικό γεύμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.