Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μήλα και αχλάδια μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Μήλα και αχλάδια μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά τα λεγόμενα λευκά φρούτα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, μπορούν να επωφεληθούν έχοντας μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας μελέτησαν στοιχεία για 20.069 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 65 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.Οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και παρακολουθήθηκαν για να δουν αν θα παρουσίαζαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών.

Υπήρχαν 233 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης και οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινων, πορτοκαλί, κίτρινων, κόκκινων ή μοβ φρούτων ή τα λαχανικών και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη των λευκών φρούτων και λαχανικών – ειδικότερα μήλων και αχλαδιών – συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Για κάθε 25g αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης λευκών φρούτων και λαχανικών, ο κίνδυνος ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκε κατά 9%.

Σύμφωνα με την dr. Sharlin Ahmed: «Είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με λευκή σάρκα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περισσότερο από τα άλλα φρούτα. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτρέψει τους ανθρώπους από την κατανάλωση άλλων χρωμάτων φρούτων και των λαχανικών, καθώς έχουν όλα τα οφέλη για την υγεία και παραμένουν ένα σημαντικό μέρος της βασικής διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Tacos με πικάντικο φιλέτο ψαριού 

Μήλα ανοσοποιητικό: Γιατί τελικά όντως ένα μηλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά: Πόσα είναι αρκετά;

Λαχανικά: Η κατανάλωση λαχανικών είναι κρίσιμη για την υγιεινή διατροφή και την καλή υγεία. Σύμφωνα με πολλές διατροφικές οδηγίες, οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων ημερησίως.

14+1 προϊόντα στα οποία συχνά κρύβεται η γλουτένη

Η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, μπορεί να κρύβεται σε πολλές τροφές και προϊόντα που δεν θα περιμέναμε. Η κατανόηση αυτών των κρυφών πηγών γλουτένης

Ζεστή σοκολάτα με superfoods: Μία υγιεινή εναλλακτική

Ζεστή σοκολάτα με superfoods: Η υγιεινή ζεστή σοκολάτα μπορεί να είναι μια θρεπτική απόλαυση όταν προσθέσεις μερικά superfoods. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη γεύση και προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Μπισκότα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη: Μια υγιεινή εναλλακτική ιδανική για παιδιά

Μπισκότα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη: Αν αναζητάτε μια υγιεινή εναλλακτική για τα κλασικά μπισκότα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για εσάς. Αυτά τα μπισκότα είναι νόστιμα, ελαφριά και απολύτως ικανοποιητικά

Μπορεί η κατανάλωση τσαγιού να αποτρέψει την εμφάνιση άνοιας;

Πράσινο τσάι άνοια: Το πράσινο τσάι έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον για τα πιθανά οφέλη του στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συνδεθεί με θετικές επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου,

Δίαιτες με χαμηλό ποσοστό υδατάνθρακα

Δίαιτα υδατάνθρακες: Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως μέθοδοι απώλειας βάρους και βελτίωσης της υγείας. Παρόλο που μοιράζονται την κοινή αρχή του περιορισμού

Close Icon