Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μη αμυλούχα φρούτα: Φρούτα που όσο ωριμάζουν, τόσο λιγότερο άμυλο έχουν

Μη αμυλούχα φρούτα: Φρούτα που όσο ωριμάζουν, τόσο λιγότερο άμυλο έχουν

Μη αμυλούχα φρούτα: Με εξαίρεση τις μπανάνες, η συντριπτική πλειοψηφία των φρούτων που καταναλώνονται συνήθως χαρακτηρίζονται ως μη αμυλούχα. Αν και οι μπανάνες εξακολουθούν να αντλούν περισσότερο από το 50 τοις εκατό των θερμίδων τους από απλά σάκχαρα, σχεδόν το 25 τοις εκατό των θερμίδων τους προέρχεται από άμυλο.


Τα φρούτα περιέχουν γενικά σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων ή αμύλου, μόνο όταν είναι νεαρά. Σχεδόν όλο αυτό το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη καθώς ωριμάζουν, γι’ αυτό και τα ώριμα φρούτα είναι πιο γλυκά.

  • Πεπόνια

Τα πεπόνια σταματούν να ωριμάζουν μόλις μαζευτούν, πράγμα που σημαίνει ότι ένα σφιχτό και άγευστο πεπόνι πιθανότατα συγκομίστηκε πολύ νωρίς. Όπως τα περισσότερα είδη φρούτων, τα ώριμα πεπόνια δεν περιέχουν ουσιαστικά άμυλο. Μια μερίδα – 1 φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους – έχει περίπου 50 θερμίδες και 13 γραμμάρια εύπεπτους υδατάνθρακες. Περίπου το 96 τοις εκατό αυτών των υδατανθράκων προέρχονται από τα απλά σάκχαρα: σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

  • Μούρα

Τα μούρα είναι ένα άλλο φρούτο που πρέπει να ωριμάσει πλήρως πριν τη συγκομιδή του. Αν και τα βατόμουρα περιέχουν αμελητέα ποσότητα αμύλου, περίπου το 70 τοις εκατό των υδατανθράκων -και των θερμίδων τους- προέρχονται από απλούς υδατάνθρακες. Οι φράουλες και τα σμέουρα είναι επίσης ουσιαστικά χωρίς άμυλο.

  • Εσπεριδοειδή

Δεν θα πάρετε σημαντική ποσότητα αμύλου από πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια ή οποιαδήποτε άλλη ποικιλία εσπεριδοειδών. Αν και τα εσπεριδοειδή παράγουν ζάχαρη καθώς ωριμάζουν στο δέντρο, ορισμένα είδη είναι εγγενώς πιο όξινα. Περίπου το 80 τοις εκατό των θερμίδων που παρέχει ένα μανταρίνι προέρχεται από απλά σάκχαρα, κυρίως με τη μορφή σακχαρόζης. Σύμφωνα με το USDA, τα μανταρίνια έχουν 0 γραμμάρια αμύλου.

  • Πυρηνόκαρπα φρούτα

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα κεράσια περιέχουν επίσης λίγο έως καθόλου άμυλο όταν είναι ώριμα. Αυτά τα φρούτα γενικά δεν αναπτύσσουν περισσότερη ζάχαρη μετά τη συγκομιδή τους, αλλά γίνονται πιο μαλακά και πιο ζουμερά όταν αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζάχαρη αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90 τοις εκατό των θερμίδων που παρέχονται από ένα ώριμο ροδάκινο και περισσότερο από το 80 τοις εκατό των θερμίδων που λαμβάνονται από τα κεράσια. Και τα δύο φρούτα είναι χωρίς άμυλο, σύμφωνα με το USDA.

Με εξαίρεση τις μπανάνες, η συντριπτική πλειοψηφία των φρούτων που καταναλώνονται συνήθως χαρακτηρίζονται ως μη αμυλούχα. Αν και οι μπανάνες εξακολουθούν να αντλούν περισσότερο από το 50 τοις εκατό των θερμίδων τους από απλά σάκχαρα, σχεδόν το 25 τοις εκατό των θερμίδων τους προέρχεται από άμυλο. Τα λαχανικά και τα δημητριακά είναι από τις πιο σημαντικές πηγές αμύλου. Ορισμένα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών και των καρότων, είναι πιο γλυκά όταν είναι πιο φρέσκα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, οι υδατάνθρακες σε αυτά τα τρόφιμα μετατρέπονται από ζάχαρη σε άμυλο καθώς ωριμάζουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αμυλούχα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγετε

Μη αμυλούχα τρόφιμα για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αμυλούχα vs μη αμυλούχα λαχανικά - Τι πρέπει να γνωρίζετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon