Διατροφή

Μανταρίνι Χειμώνας: Η υπερτροφή με τα πολύτιμα οφέλη

Μανταρίνι Χειμώνας: Η υπερτροφή με τα πολύτιμα οφέλη

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μανταρινιών, μπορεί να προσφέρουν οφέλη σε όσους διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2.

Μανταρίνι Χειμώνας: Κατεξοχήν χειμερινό φρούτο με πλούσια γεύση, που το βρίσκουμε στην αγορά από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι και τον Φλεβάρη. Λέγεται, το όνομά του προέρχεται από τους ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους Μανδαρίνους, λόγω της ομοιότητας του χρώματος της στολής τους με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού. Το φρούτο αυτό ήταν τόσο δημοφιλές τα χρόνια εκείνα, που αποτελούσε και ένα εξαιρετικό δώρο ανάμεσα στους εκπροσώπους της υψηλής κοινωνίας της Κίνας.

Θεωρείται επάξια μία από τις υπερτροφές του χειμώνα. Στη χώρα μας ήρθε από την Κίνα περίπου το 1800. Το καταναλώνουμε κυρίως ωμό, αλλά στην παράδοσή μας υπάρχει και το γλυκό του κουταλιού, ειδικά με τη φλούδα του. Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι. Φυσικά, δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, αλλά δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που μας χαρίζει.

Τι προσφέρουν τα μανταρίνια στον οργανισμό μας

Υγιή γήρανση

Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που αναφέρουν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση γκρίζων τριχών. Συγκεκριμένα, oι ερευνητές πιστεύουν ότι το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη γήρανση. Για τον λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά ή παίρνουν ένα αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα για να επιβραδύνουν δραστικά τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν ή πόσο τα αντιοξειδωτικά μπορούν να παίξουν ρόλο στην υγιέστερη γήρανση και την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, αλλά οι έρευνες σε αυτό τον τομέα είναι συνεχείς και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.

Βελτιωμένη διαχείριση του διαβήτη

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μανταρινιών, μπορεί να προσφέρουν οφέλη σε όσους διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2. Σε μια δημοσιευμένη έκθεση, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ενζύμων και των αντιοξειδωτικών βιταμινών είναι χαμηλότερο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μανταρίνια ή άλλων εσπεριδοειδών με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Καλύτερη όραση και υγεία των ματιών

Τα μανταρίνια είναι εφοδιασμένα με βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Και οι δύο παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και βοηθά τον οργανισμό μας να διατηρήσει την υγιή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και του κερατοειδούς. Όσοι έχουν χρόνια χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α μπορούν να αναπτύξουν μια κατάσταση που ονομάζεται ξηροφθαλμία – την αδυναμία να δούμε σε χαμηλό φως. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής.

Η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD), μια κατάσταση που οδηγεί σταδιακά σε μειωμένη όραση. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της AMD. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καταρράκτη. Αυτή τη στιγμή, η έρευνα για τη σχέση μεταξύ αυτών των καταστάσεων των ματιών και της βιταμίνης Α ή της βιταμίνης C βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες ή η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να έχει μετρήσιμο και στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα.

Λιγότερες φλεγμονές

Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το σώμα σας δεν παράγει βιταμίνη C, οπότε είναι σημαντικό να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν αυτό το ζωτικό θρεπτικό συστατικό. Τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι εμποδίζουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται στο σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Η βλάβη – δηλαδή το οξειδωτικό στρες – προκαλεί φλεγμονή. Το σώμα δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, αλλά είμαστε επίσης εκτεθειμένοι σε ελεύθερες ρίζες μέσω περιβαλλοντικών τοξινών όπως ο καπνός των τσιγάρων. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση τροφών ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την πρόληψη ορισμένων τύπων φλεγμονής. Αρκετές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο διαβήτης και η διαδικασία γήρανσης σχετίζονται με χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Αλλεργίες

Τα άτομα με αλλεργίες στα εσπεριδοειδή μπορεί να παρουσιάσουν μυρμήγκιασμα, κνησμό, ερυθρότητα, πρήξιμο ή ακόμη και κάψιμο όταν αγγίζουν το δέρμα ή το εσωτερικό του φρούτου. Μερικοί μπορεί επίσης μπορεί να αντιμετωπίσουν πεπτικά και / ή αναπνευστικά προβλήματα. Εάν υποψιάζεστε αλλεργία στα εσπεριδοειδή, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η αποδοτικότερη πηγή βιταμίνης C εκτός πορτοκαλιού

Μανταρίνι: για γερή καρδιά και λίγα κιλά

Βιταμίνη C: Το ελιξίριο της νιότης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μειωμένος ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη για όσους ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή

Χορτοφαγία: Η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό εντυπο PLoS Medicine.

Πώς κατασκευάζεται το κρέας στο εργαστήριο

Οι  ερευνητές χρησιμοποιούν τεχνικές που αναπτύχθηκαν για την αναγεννητική ιατρική, επιτυγχάνοντας την καλλιέργεια κομματιών κρέατος μεγέθους χιλιοστών, όπου η διάταξη των μυοσωλήνων είναι τέτοια που βοηθά στην προσομοίωση της αίσθησης του κρέατος.

Τα 7 τρόφιμα που καίνε θερμίδες

Θερμίδες: Υπάρχουν τροφές που μπορεί κανείς να τρώει καθημερινά και να καίει θερμίδες αντί να παίρνει. Το καλό νέο είναι ότι πρόκειται για τροφές γευστικές και νόστιμες που δίνουν πολλά συν στην υγεία.

Ισορροπημένα γεύματα για υγιή παιδιά

Διατροφή Παιδιά: Γεμίστε πρώτα το μισό πιάτο σας με λαχανικά και φρούτα - ακόμη και στο πρωινό. Πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά σας στο μανάβικο και διαλέξτε φρούτα και λαχανικά που τους αρέσει να τρώνε. Όταν σερβίρετε αυτά που τα ίδια επιλέγουν, είναι πιο πιθανό να τα δοκιμάσουν. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών που θα βοηθήσουν στην διατήρηση της καλής υγείας της οικογένειά σας.

Δείτε ποια είναι τα πέντε είδη τσαγιού για να καίτε λίπος χωρίς δίαιτα και γυμναστική

Λευκό τσάι: Διασπά το συσσωρευμένο λίπος και εμποδίζει τον σχηματισμό νέων λιποκυττάρων. Περιέχει επίσης κατεχίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που πυροδοτούν την απελευθέρωση του λίπους από τα κύτταρα και ενισχύουν τον ρυθμό με τον οποίο το συκώτι μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.

Πώς η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς επηρεάζει την ερωτική μας επιθυμία

Οι πιπεριές τσίλι συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος ως εκ τούτου και στην πρόκληση αγγειοδιαστολής στο γεννητικό σύστημα.