Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγειρίτσα: Γιατί τρώμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό μετά την Ανάσταση;

Μαγειρίτσα: Γιατί τρώμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό μετά την Ανάσταση;

Μαγειρίτσα: Η μαγερίτσα τρώγεται για να σπάσει τη 40ήμερη νηστεία και να προετοιμάσει το έδαφος για το Πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, καθώς παραδοσιακά μετά από 40 ημέρες εγκράτειας είναι δύσκολο να καταναλωθούν πολύ λιπαρά και δύσπεπτα φαγητά.

Η Μαγειρίτσα είναι μια παραδοσιακή ελληνική σούπα από εντόσθια αρνιού, που συνδέεται με την πασχαλινή παράδοση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αντίστοιχα, μερικές φορές ονομάζεται πασχαλινή σούπα. Η Μαγερίτσα τρώγεται για να σπάσει τη 40ήμερη νηστεία που κάνουν οι Ελληνορθόδοξοι πιστοί την Σαρακοστή. Ο ρόλος και τα συστατικά της προκύπτουν από τη σχέση του με το ψητό αρνί που παραδοσιακά σερβίρεται στο πασχαλινό δείπνο. Στην παραδοσιακή της μορφή, η μαγαρίτσα αποτελείται απλώς από όλα τα παραπροϊόντα που αφαιρούνται από το αρνί για ψήσιμο, και στη συνέχεια αρωματίζονται με τα καρυκεύματα και τις σάλτσες που αναφέρονται παρακάτω. Παρασκευασμένη από Ελληνίδες νοικοκυρές το Μεγάλο Σάββατο μαζί με το αρνί της επόμενης μέρας, η μαγειρίτσα καταναλώνεται αμέσως με το πέρας της πασχαλινής μεταμεσονύχτιας λειτουργίας. Το πιάτο είναι ιδιαίτερα πηχτό και χορταστικό, καθιστώντας το ένα χορταστικό γεύμα με το οποίο μπορεί να σπάσει η νηστεία.


Υλικά και Προετοιμασία

Ενώ η παραδοσιακή μαγειρίτσα περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα εντόσθια αρνιού, είναι το κεφάλι και ο λαιμός του αρνιού που δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης της σούπας και αυτά μαζί με τα έντερα και το συκώτι που επιλέγονται πιο συχνά για χρήση σήμερα. Μετά από ενδελεχή καθαρισμό, τα υλικά του αρνιού βράζονται ολόκληρα σε νερό για τριάντα λεπτά με δύο ώρες, μετά κόβονται σε μικρότερα κομμάτια, αρωματίζονται με κρεμμύδια, γλυκάνισο, βούτυρο και μερικές φορές λαχανικά και βράζονται περαιτέρω σε χαμηλότερη θερμοκρασία από πριν. Το ρύζι προστίθεται προς το τέλος του βρασμού και ο ζωμός σερβίρεται σε σάλτσα αυγολέμου, που αποτελείται από αυγά και χυμό λεμονιού. Όταν καταναλώνεται το πρωί του Πάσχα, η μαγειρίτσα συνοδεύεται γενικά από σαλάτα και τυρί, παραδοσιακό ελληνικό τσουρέκι και αυγά βαμμένα κόκκινα ως σύμβολο του αίματος της Ανάστασης του Χριστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς φτιάχνεται το κοκορέτσι και ποια είναι τα κύρια συστατικά του

Η περίφημη μαγειρίτσα και οδηγίες για την παρασκευή της!

Παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο για να γιορτάσουμε την Ανάσταση

Λαχταριστές συνταγές για παραδοσιακή και vegan μαγειρίτσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon