Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγειρίτσα: Γιατί τρώμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό μετά την Ανάσταση;

Μαγειρίτσα: Γιατί τρώμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό μετά την Ανάσταση;

Μαγειρίτσα: Η μαγερίτσα τρώγεται για να σπάσει τη 40ήμερη νηστεία και να προετοιμάσει το έδαφος για το Πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, καθώς παραδοσιακά μετά από 40 ημέρες εγκράτειας είναι δύσκολο να καταναλωθούν πολύ λιπαρά και δύσπεπτα φαγητά.


Η Μαγειρίτσα είναι μια παραδοσιακή ελληνική σούπα από εντόσθια αρνιού, που συνδέεται με την πασχαλινή παράδοση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αντίστοιχα, μερικές φορές ονομάζεται πασχαλινή σούπα. Η Μαγερίτσα τρώγεται για να σπάσει τη 40ήμερη νηστεία που κάνουν οι Ελληνορθόδοξοι πιστοί την Σαρακοστή. Ο ρόλος και τα συστατικά της προκύπτουν από τη σχέση του με το ψητό αρνί που παραδοσιακά σερβίρεται στο πασχαλινό δείπνο. Στην παραδοσιακή της μορφή, η μαγαρίτσα αποτελείται απλώς από όλα τα παραπροϊόντα που αφαιρούνται από το αρνί για ψήσιμο, και στη συνέχεια αρωματίζονται με τα καρυκεύματα και τις σάλτσες που αναφέρονται παρακάτω. Παρασκευασμένη από Ελληνίδες νοικοκυρές το Μεγάλο Σάββατο μαζί με το αρνί της επόμενης μέρας, η μαγειρίτσα καταναλώνεται αμέσως με το πέρας της πασχαλινής μεταμεσονύχτιας λειτουργίας. Το πιάτο είναι ιδιαίτερα πηχτό και χορταστικό, καθιστώντας το ένα χορταστικό γεύμα με το οποίο μπορεί να σπάσει η νηστεία.

Υλικά και Προετοιμασία

Ενώ η παραδοσιακή μαγειρίτσα περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα εντόσθια αρνιού, είναι το κεφάλι και ο λαιμός του αρνιού που δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης της σούπας και αυτά μαζί με τα έντερα και το συκώτι που επιλέγονται πιο συχνά για χρήση σήμερα. Μετά από ενδελεχή καθαρισμό, τα υλικά του αρνιού βράζονται ολόκληρα σε νερό για τριάντα λεπτά με δύο ώρες, μετά κόβονται σε μικρότερα κομμάτια, αρωματίζονται με κρεμμύδια, γλυκάνισο, βούτυρο και μερικές φορές λαχανικά και βράζονται περαιτέρω σε χαμηλότερη θερμοκρασία από πριν. Το ρύζι προστίθεται προς το τέλος του βρασμού και ο ζωμός σερβίρεται σε σάλτσα αυγολέμου, που αποτελείται από αυγά και χυμό λεμονιού. Όταν καταναλώνεται το πρωί του Πάσχα, η μαγειρίτσα συνοδεύεται γενικά από σαλάτα και τυρί, παραδοσιακό ελληνικό τσουρέκι και αυγά βαμμένα κόκκινα ως σύμβολο του αίματος της Ανάστασης του Χριστού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς φτιάχνεται το κοκορέτσι και ποια είναι τα κύρια συστατικά του

Η περίφημη μαγειρίτσα και οδηγίες για την παρασκευή της!

Παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο για να γιορτάσουμε την Ανάσταση

Λαχταριστές συνταγές για παραδοσιακή και vegan μαγειρίτσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon