Συνταγές

Λαχταριστές συνταγές για παραδοσιακή και vegan μαγειρίτσα

Λαχταριστές συνταγές για παραδοσιακή και vegan μαγειρίτσα
 
Η «αρχόντισσα» στο τραπέζι της Ανάστασης 
 
Η παραδοσιακή 
 
Υλικά
• 1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά γύρω 1,5 κιλό, καθαρισμένη
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 300 γρ. τρυφερά φύλλα από αντίδια
• ½ κιλό τρυφερά φύλλα μαρουλιού
• 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 αυγά
• χυμό από 1 λεμόνι
• αλάτι
• πιπέρι
 
Εκτέλεση
1. Πλένετε καλά τη συκωταριά και βάζετε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Τη ζεματάτε για 10 λεπτά μέσα στο νερό.
2. Τη βγάζετε, την καθαρίζετε καλά από τα περιττά λίπη και την ψιλοκόβετε.
3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ταυτοχρόνως τα τριμμένα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά.
4. Προσθέτετε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό.
5. Αφήνετε να πάρει βράση και μαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου. Χοντροκόβετε τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού.
6. Τα ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, σκεπάζετε, τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά, ξεσκεπάζετε και ανακατεύετε καλά.
7. Μόλις πάρει βράση, ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 30 με 40 λεπτά, μέχρι δηλαδή να μαλακώσει η συκωταριά. Όσο μαγειρεύονται, ετοιμάζετε το αυγολέμονο.
8. Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάτε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνετε, ρίχνετε τον χυμό λεμονιού και ζουμί από την κατσαρόλα.
9. Αδειάζετε το αυγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύετε, ρίχνετε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε.
 
Συνταγή με μανιτάρια για vegan και όσους δεν τρώνε εντόσθια
 
Υλικά
• 1 κιλό μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 100 γρ. ρύζι γλασέ
• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
• 1 λίτρο νερό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών
• Χυμό από 2 λεμόνια
• Αλάτι
• Πιπέρι
 
Εκτέλεση
1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια και όλα τα μυρωδικά μέχρι να μαραθούν.
2. Τοποθετήστε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα κα σοτάρετε μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
3. Ρίξτε το νερό ή το ζωμό λαχανικών και μόλις πάρει την πρώτη βράση, συμπληρώστε και το ρύζι.
4. Μόλις πιει λίγο το νερό ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι, καθώς και το χυμό από τα λεμόνια.
5. Αφήστε να βράσει μέχρι να χυλώσει η σούπα σας. 
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.