Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχανικά: Υπολογίζουμε τις πατάτες σαν λαχανικό;

Λαχανικά: Υπολογίζουμε τις πατάτες σαν λαχανικό;

Λαχανικά: Οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερες πατάτες από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, λέει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Μόνο το 10% περίπου των ενηλίκων των ΗΠΑ τρώνε αρκετά λαχανικά, αλλά οι ειδικοί σε θέματα διατροφής διαφωνούν σχετικά με το αν οι πατάτες συνυπολογίζονται στην πρόσληψη λαχανικών


Οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερες πατάτες από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, λέει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Μόνο το 10% περίπου των ενηλίκων των ΗΠΑ τρώνε αρκετά λαχανικά, αλλά οι ειδικοί σε θέματα διατροφής διαφωνούν σχετικά με το αν οι πατάτες συνυπολογίζονται στην πρόσληψη λαχανικών επειδή είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Οι λευκές πατάτες, μαζί με το καλαμπόκι και τον αρακά εμπίπτουν στην υποκατηγορία « αμυλούχα λαχανικά ». Η κατανάλωση λαχανικών όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων λαχανικών, είναι ένα «βασικό στοιχείο» ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτές οι οδηγίες χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της διατροφικής πυραμίδας, καθώς και για ομοσπονδιακά προγράμματα διατροφής, τα οποία έχουν συμπεριλάβει τις πατάτες ως λαχανικό στα σχολικά γεύματα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι οι πατάτες μπορεί να επαναταξινομηθούν ως σιτηρά στις ενημερώσεις των διατροφικών οδηγιών το 2025.

Ο Kam Quarles, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Πατάτας, είπε ότι αυτή η απόφαση θα οδηγούσε σε «χαοτικό αποτέλεσμα» όταν κατέθεσε ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών τον Σεπτέμβριο. «Οι πατάτες ταξινομούνται με άλλα λαχανικά με βάση τα βοτανικά και κηπευτικά χαρακτηριστικά τους. Ως εκ τούτου, μια απόφαση εσφαλμένης αναταξινόμησής τους ως κόκκου είναι τεχνικά ανακριβής και δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική μέτρηση», είπε ο Quarles. Οι πατάτες δεν έχουν παρόμοιο προφίλ θρεπτικών συστατικών με άλλα λαχανικά όπως το μαρούλι, οι ντομάτες και τα καρότα, αλλά επίσης δεν ταιριάζουν απόλυτα με το προφίλ ενός κόκκου, σύμφωνα με την Caroline West Passerrello, EdD, RDN, LDN , μια εγγεγραμμένη διαιτολόγο, στο Πίτσμπουργκ.

Σε αντίθεση με τα πράσινα λαχανικά, οι πατάτες περιέχουν άμυλα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το θρεπτικό προφίλ της πατάτας μοιάζει με δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ψητές πατάτες προσφέρει παρόμοιες ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων με 100 γραμμάρια μαγειρεμένου καστανού ρυζιού. Αλλά τα άμυλα στα δημητριακά ολικής αλέσεως αφομοιώνονται πιο αργά και, ως εκ τούτου, δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα τόσο γρήγορα.

Γιατί είναι σημαντικοί οι υδατάνθρακες;

«Οι πατάτες είναι αρκετά πυκνές σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να σερβιριστούν με διάφορους τρόπους», είπε ο Passerrello. «Είναι ουσιαστικά χωρίς λιπαρά και περιέχουν πολλές βιταμίνες όπως Β6, C και κάλιο. Και μπορεί να περιέχουν διαιτητικές ίνες, ειδικά αν καταναλώνετε το δέρμα». Ορισμένες αρχές δημόσιας υγείας, όπως το Harvard TH Chan School of Public Health, έχουν ήδη αφαιρέσει τις πατάτες από την κατηγορία των λαχανικών. «Σε σύγκριση με τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που το σώμα αφομοιώνει γρήγορα, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα και στη συνέχεια πτώση», δήλωσε η Lilian Cheung, DSc, RD , διευθύντρια υγείας. προώθηση και επικοινωνία στο τμήμα διατροφής του Harvard TH Chan School of Public Health.

Ενώ οι πατάτες παρέχουν διαιτητικές ίνες , είπε ο Cheung, το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στο δέρμα που συχνά ξεφλουδίζεται πριν το μαγείρεμα. Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες; Η σύσταση του Χάρβαρντ για περιορισμό της κατανάλωσης πατάτας «βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε συσχετίσεις με την αύξηση βάρους και τον διαβήτη», πρόσθεσε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξαιρεί επίσης τις πατάτες από την κατηγορία των λαχανικών και ο Οδηγός Eatwell του Ηνωμένου Βασιλείου ταξινομεί τις πατάτες ως αμυλούχους υδατάνθρακες μαζί με το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά.

«Η ουσία είναι ότι ακριβώς επειδή οι πατάτες δεν υπολογίζονται ως λαχανικά στο Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα υγιεινό γεύμα», είπε ο Cheung. «Η ενσωμάτωση πατάτας περιστασιακά ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής – κατά προτίμηση παρασκευασμένη με το δέρμα ανέπαφο με ελάχιστο πρόσθετο κορεσμένο λίπος – μπορεί να προσθέσει απόλαυση και ικανοποίηση σε ένα γεύμα». Οι πατάτες μπορούν να συμπεριληφθούν ως μέρος ενός προτύπου υγιεινής διατροφής, αλλά η προετοιμασία είναι σημαντική. Οι πατάτες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών όταν αφήνεται η φλούδα, αλλά το τηγάνισμα πατάτας μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του πιάτου σε λιπαρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πατάτες: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Βραστές Πατάτες: Ένα υγιεινό γεύμα για απώλεια βάρους;

Γιατί οι Ιάπωνες αγαπούν τόσο πολύ τις πατάτες;

Ποια είναι τα οφέλη της γλυκοπατάτας στην υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Είναι τα αυγά το κλειδί για μια υγιή εγκυμοσύνη;

Αυγά: Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, και η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,

Ενισχύουν οι χουρμάδες την γονιμότητα;

Χουρμάδες: Οι χουρμάδες  είναι ένας καρπός με μεγάλη θρεπτική αξία και έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για διάφορους λόγους, όπως για την ενίσχυση της υγείας και της ευημερίας. Στην ανατολική ιατρική και τη διατροφή,

Σούπα με μοσχαρίσιο κότσι, λαχανικά και ζυμαρικά 

Η σούπα με μοσχαρίσιο κότσι είναι ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο που θα ζεστάνει τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Με την προσθήκη λαχανικών και ζυμαρικών, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για οικογενειακά γεύματα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρωτεΐνη για την υγεία των γυναικών;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την υγεία

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι στη διαλειμματική νηστεία

Η διαχείριση της πείνας και η επιλογή υγιεινών τροφών κατά τις περιόδους κατανάλωσης είναι κρίσιμη. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και πηγές πρωτεΐνης.

Close Icon