Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχανικά: Χάνουν τις βιταμίνες τους κατά το μαγείρεμα;

Λαχανικά: Χάνουν τις βιταμίνες τους κατά το μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.


Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ορισμένες βιταμίνες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα, το φως και το οξυγόνο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αποδυναμωθούν ή να καταστραφούν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε αυτή την απώλεια.

  1. Βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
    Οι βιταμίνες C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β1, Β2 και Β9) είναι οι πιο ευαίσθητες στο μαγείρεμα. Όταν τα λαχανικά θερμαίνονται, αυτές οι βιταμίνες μπορεί να αποδομηθούν, κυρίως όταν βράζουν σε νερό. Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, μπορεί να χάσει το 50-70% της αξίας της με την υπερβολική θέρμανση και την έκθεση σε νερό.

  2. Μαγείρεμα στον ατμό
    Η χρήση ατμού για το μαγείρεμα των λαχανικών είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να διατηρηθούν οι βιταμίνες τους. Σε αυτή τη διαδικασία, τα λαχανικά δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό, πράγμα που μειώνει την απώλεια θρεπτικών συστατικών. Η βραχυχρόνια θέρμανση στον ατμό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των βιταμινών, διασφαλίζοντας την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

  3. Μαγείρεμα με ελαιόλαδο
    Κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, είναι λιποδιαλυτά και απορροφώνται καλύτερα όταν μαγειρεύονται με λιπαρές ουσίες όπως το ελαιόλαδο. Έτσι, η χρήση ελαιόλαδου κατά το μαγείρεμα μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση αυτών των βιταμινών.

Συνολικά, αν και κάποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν κατά το μαγείρεμα, υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των βιταμινών από τα λαχανικά μας.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η χορτοφαγική διατροφή κατάλληλη για όλους;

Βοηθά η φυτική διατροφή στη μακροβιότητα και τη βελτίωση της υγείας;

4 Συνήθειες που διαταράσσουν την πέψη

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης και Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon