Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχανικά: Χάνουν τις βιταμίνες τους κατά το μαγείρεμα;

Λαχανικά: Χάνουν τις βιταμίνες τους κατά το μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ορισμένες βιταμίνες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα, το φως και το οξυγόνο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αποδυναμωθούν ή να καταστραφούν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε αυτή την απώλεια.


  1. Βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
    Οι βιταμίνες C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β1, Β2 και Β9) είναι οι πιο ευαίσθητες στο μαγείρεμα. Όταν τα λαχανικά θερμαίνονται, αυτές οι βιταμίνες μπορεί να αποδομηθούν, κυρίως όταν βράζουν σε νερό. Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, μπορεί να χάσει το 50-70% της αξίας της με την υπερβολική θέρμανση και την έκθεση σε νερό.

  2. Μαγείρεμα στον ατμό
    Η χρήση ατμού για το μαγείρεμα των λαχανικών είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να διατηρηθούν οι βιταμίνες τους. Σε αυτή τη διαδικασία, τα λαχανικά δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό, πράγμα που μειώνει την απώλεια θρεπτικών συστατικών. Η βραχυχρόνια θέρμανση στον ατμό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των βιταμινών, διασφαλίζοντας την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

  3. Μαγείρεμα με ελαιόλαδο
    Κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, είναι λιποδιαλυτά και απορροφώνται καλύτερα όταν μαγειρεύονται με λιπαρές ουσίες όπως το ελαιόλαδο. Έτσι, η χρήση ελαιόλαδου κατά το μαγείρεμα μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση αυτών των βιταμινών.

Συνολικά, αν και κάποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν κατά το μαγείρεμα, υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των βιταμινών από τα λαχανικά μας.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η χορτοφαγική διατροφή κατάλληλη για όλους;

Βοηθά η φυτική διατροφή στη μακροβιότητα και τη βελτίωση της υγείας;

4 Συνήθειες που διαταράσσουν την πέψη

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης και Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon