Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχανάκια Βρυξελλών: Γεμάτα βιταμίνη C & με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία

Λαχανάκια Βρυξελλών: Γεμάτα βιταμίνη C & με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία

Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών χημικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία.


Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην υγιεινή οικογένεια των σταυρανθών μαζί με το λάχανο και το μπρόκολο. Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, οι οποίες είναι καλές για να διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας χαρούμενα. Παρέχουν επίσης απαραίτητα μέταλλα, όπως κάλιο και ασβέστιο, για να διατηρούν υγιείς τους μυς και τα οστά σας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ και C, υποστηρίζοντας ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα οστά. Λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C από αυτά όταν τρώγονται ωμά παρά από τα πορτοκάλια. Τα μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών εξακολουθούν να περιέχουν βιταμίνη C, ωστόσο – περίπου το ίδιο με τον χυμό πορτοκαλιού και τα ωμά πορτοκάλια.

Όσο πιο πικρό, τόσο το καλύτερο

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών χημικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία. Είναι ιδιαίτερα άφθονα σε ενώσεις που περιέχουν θείο που ονομάζονται γλυκοσινολικά. Σκεφτείτε πότε μαγειρέψατε τελευταία φορά λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο ή κουνουπίδι. Έχετε σταματήσει και αναρωτηθήκατε ποια είναι αυτή η πικάντικη μυρωδιά; Είναι οι ενώσεις θείου στα λάχανα που διασπώνται. Είναι επίσης αυτό που δίνει στα λαχανάκια Βρυξελλών την χαρακτηριστική πικρή γεύση.

Έτσι, για να χορτάσετε αυτές τις ευεργετικές χημικές ουσίες, όσο πιο πικρές, τόσο το καλύτερο. Ίσως λοιπόν αναρωτιέστε γιατί αυτές οι χημικές ουσίες είναι τόσο ξεχωριστές. Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι θειούχες ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προάγουν την υγεία αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων από αυτές τις γλυκοζινολικές ενώσεις από σταυρανθή λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών Βρυξελλών, του μπρόκολου, του λάχανου και του λάχανου, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ενός ευρέος φάσματος καρκίνων.

Η έρευνα συνεχίζει να συλλέγει περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη τους, αλλά η καλύτερη συμβουλή που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να προσπαθήσετε να καταναλώνετε περίπου πέντε μερίδες λαχανικών brassica την εβδομάδα και να διαφοροποιείτε τις επιλογές. Οι πικρές θειούχες ενώσεις αποτελούν μέρος ενός εξελιγμένου αμυντικού συστήματος των λαχανικών Βρυξελλών, γνωστό ως βόμβα λαδιού μουστάρδας, που απωθεί τα έντομα από το να τα δαγκώσουν, αλλά προσελκύει εκείνα τα έντομα που επιτρέπουν την επικονίαση.

Και επειδή τα φυτά είναι έξυπνα, υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικές γλυκοσινολικές ενώσεις στα λαχανικά brassica και καθένα από αυτά τα λαχανικά έχει διαφορετικούς συνδυασμούς, δίνοντάς τους τη χαρακτηριστική τους γεύση. Γι’ αυτό τα παρακάτω λαχανικά, που ανήκουν στην οικογένεια brassica, έχουν διαφορετικές γεύσεις: μπρόκολο, λάχανο, λάχανο, σουηδικό, wasabi, χρένο, γογγύλι, ρόκα, νεροκάρδαμο, κουνουπίδι και μουστάρδα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το μπρόκολο κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Μια συνταγή με τα καλύτερα λαχανάκια Βρυξελλών που έχετε φάει στη ζωής σας!

Γιατί πρέπει να προσθέσουμε τα χόρτα στη διατροφή μας;

5 Χειμωνιάτικα λαχανικά που είναι πολύ καλά για την υγεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon