Διατροφή

Λαχανάκια Βρυξελλών: Γεμάτα βιταμίνη C & με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία

Λαχανάκια Βρυξελλών: Γεμάτα βιταμίνη C & με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία

Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών χημικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην υγιεινή οικογένεια των σταυρανθών μαζί με το λάχανο και το μπρόκολο. Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, οι οποίες είναι καλές για να διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας χαρούμενα. Παρέχουν επίσης απαραίτητα μέταλλα, όπως κάλιο και ασβέστιο, για να διατηρούν υγιείς τους μυς και τα οστά σας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ και C, υποστηρίζοντας ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα οστά. Λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C από αυτά όταν τρώγονται ωμά παρά από τα πορτοκάλια. Τα μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών εξακολουθούν να περιέχουν βιταμίνη C, ωστόσο – περίπου το ίδιο με τον χυμό πορτοκαλιού και τα ωμά πορτοκάλια.

Όσο πιο πικρό, τόσο το καλύτερο

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών χημικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία. Είναι ιδιαίτερα άφθονα σε ενώσεις που περιέχουν θείο που ονομάζονται γλυκοσινολικά. Σκεφτείτε πότε μαγειρέψατε τελευταία φορά λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο ή κουνουπίδι. Έχετε σταματήσει και αναρωτηθήκατε ποια είναι αυτή η πικάντικη μυρωδιά; Είναι οι ενώσεις θείου στα λάχανα που διασπώνται. Είναι επίσης αυτό που δίνει στα λαχανάκια Βρυξελλών την χαρακτηριστική πικρή γεύση.

Έτσι, για να χορτάσετε αυτές τις ευεργετικές χημικές ουσίες, όσο πιο πικρές, τόσο το καλύτερο. Ίσως λοιπόν αναρωτιέστε γιατί αυτές οι χημικές ουσίες είναι τόσο ξεχωριστές. Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι θειούχες ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προάγουν την υγεία αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων από αυτές τις γλυκοζινολικές ενώσεις από σταυρανθή λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών Βρυξελλών, του μπρόκολου, του λάχανου και του λάχανου, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ενός ευρέος φάσματος καρκίνων.

Η έρευνα συνεχίζει να συλλέγει περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη τους, αλλά η καλύτερη συμβουλή που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να προσπαθήσετε να καταναλώνετε περίπου πέντε μερίδες λαχανικών brassica την εβδομάδα και να διαφοροποιείτε τις επιλογές. Οι πικρές θειούχες ενώσεις αποτελούν μέρος ενός εξελιγμένου αμυντικού συστήματος των λαχανικών Βρυξελλών, γνωστό ως βόμβα λαδιού μουστάρδας, που απωθεί τα έντομα από το να τα δαγκώσουν, αλλά προσελκύει εκείνα τα έντομα που επιτρέπουν την επικονίαση.

Και επειδή τα φυτά είναι έξυπνα, υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικές γλυκοσινολικές ενώσεις στα λαχανικά brassica και καθένα από αυτά τα λαχανικά έχει διαφορετικούς συνδυασμούς, δίνοντάς τους τη χαρακτηριστική τους γεύση. Γι’ αυτό τα παρακάτω λαχανικά, που ανήκουν στην οικογένεια brassica, έχουν διαφορετικές γεύσεις: μπρόκολο, λάχανο, λάχανο, σουηδικό, wasabi, χρένο, γογγύλι, ρόκα, νεροκάρδαμο, κουνουπίδι και μουστάρδα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το μπρόκολο κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Μια συνταγή με τα καλύτερα λαχανάκια Βρυξελλών που έχετε φάει στη ζωής σας!

Γιατί πρέπει να προσθέσουμε τα χόρτα στη διατροφή μας;

5 Χειμωνιάτικα λαχανικά που είναι πολύ καλά για την υγεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.

Ποια είδη τροφών μπορούν να καθαρίσουν το στομάχι σας;

Στομάχι τροφές: Όταν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι ήπιες για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.

Είναι τα σπορέλαια επικίνδυνα για την υγεία σας;

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry διαπίστωσε ότι η θέρμανση φυτικών ελαίων, όπως το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, σε υψηλές θερμοκρασίες παρήγαγε υψηλά επίπεδα τοξικών ενώσεων.

Μπορούν οι φράουλες να ανακουφίσουν τους πονοκεφάλους;

Φράουλες: Αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη ή ακόμα και στην ανακούφιση των πονοκεφάλων. Οι φράουλες είναι μια υγιεινή επιλογή φρούτων που αξίζει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Πράσινες πιπεριές: Σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας

Πράσινες πιπεριές: Μια νόστιμη προσθήκη για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β6 που περιέχει συμβάλλουν στη συνολική υγεία του πεπτικού σας συστήματος.