Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαγάνα: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Λαγάνα: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Λαγάνα συνταγή: Μια παραδοσιακή συνταγή για να ετοιμάσετε το κατεξοχήν συστατικό της Καθαράς Δευτέρας, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα κάνει όλο το σπίτι να μυρίσει ψωμί!

Αυτή η παραδοσιακή ελληνική συνταγή για λαγάνα θα σας χαρίσει την αυθεντική, μοναδική γεύση αυτού του νόστιμου ελληνικού ψωμιού, αρωματισμένου με τα αρώματα λευκού κρασιού και ταχίνι. Δεδομένου ότι η λαγάνα είναι παραδοσιακά ένα ελληνικό ψωμί νηστίσιμο, δεν περιέχει συστατικά που δεν μπορούν να καταναλωθούν, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα κύρια συστατικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ελληνικό ψωμί λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα είναι απλά υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Το αλεύρι ψωμιού, η μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και η ζάχαρη χρησιμοποιούνται συνήθως.


Συμβουλή: Κατά την προετοιμασία αυτής της ελληνικής συνταγής λαγάνας είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα «ισχυρό» αλεύρι γνωστό ως αλεύρι ψωμιού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό θα βοηθήσει το ψωμί να κρατήσει το σχήμα του καλύτερα και να δώσει καλύτερη υφή. Θα μπορούσατε να είστε πραγματικά ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μόνο αυτά τα κύρια συστατικά, αλλά αν σας αρέσει να πειραματιστείτε με νέες γεύσεις, θα πρέπει να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο ταχίνι και λευκό κρασί ή ακόμα και ούζο.

Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Υλικά συνταγής:

  • 500-520γρ δυνατό αλεύρι ψωμιού
  • 270γρ χλιαρό νερό
  • 30γρ ξηρό λευκό κρασί ή εναλλακτικά νερό
  • 8γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ταχίνι (ή εναλλακτικά 50ml ελαιόλαδο)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • σουσάμι για επικάλυψη

Μέθοδος παρασκευής:

  • Για να ετοιμάσετε αυτή την παραδοσιακή ελληνική συνταγή ψωμιού Λαγάνα, προσθέστε στο μπολ του μίξερ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το κρασί και το ταχίνι και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε.
  • Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι για να καλύψετε το νερό και αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά. Μην ανακατέψετε το αλεύρι στο νερό.
  • Με το γάντζο για ζύμη ανακατέψτε τα υλικά σε μέτριας ταχύτητας για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και να μην θρυμματίζεται. Ανάλογα με το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τον καιρό και πολλούς άλλους παράγοντες, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε από 500 έως 520 γραμμάρια αλεύρι. Αφήστε στην άκρη 20 γραμμάρια αλεύρι και προσθέστε λίγο κάθε φορά, μέχρι η ζύμη να σφίξει και να μην κολλάει πολύ.

  • Στρώστε ελαφρά ένα μπολ με ελαιόλαδο, τοποθετήστε τη ζύμη για τη Λαγάνα μέσα και καλύψτε το με μία καθαρή πετσέτα. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθός του.
  • Για αυτή τη συνταγή Λαγάνας πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 35*25cm. Λαδώστε τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού και ξεφουσκώστε απαλά τη ζύμη. Απλώστε τη ζύμη ομοιόμορφα στο δίσκο και αφήστε να φουσκώσει για άλλα 10-15 λεπτά.
  • Χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σας, σπρώξτε μερικές τρύπες στην επιφάνεια του ψωμιού και πασπαλίστε με νερό και σουσάμι.
  • Ψήστε τη Λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κυριακή της Απόκρεω: Προετοιμάζοντας το έδαφος για την Καθαρά Δευτέρα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: Αυτά τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Καθαρά Δευτέρα: Εσύ ξέρεις τι γιορτάζουμε;

Χαλβάς: Το απόλυτο γλυκό της Σαρακοστής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon