Γενικές Ειδήσεις

Κυριακή της Απόκρεω: Προετοιμάζοντας το έδαφος για την Καθαρά Δευτέρα

Κυριακή της Απόκρεω: Προετοιμάζοντας το έδαφος για την Καθαρά Δευτέρα

Κυριακή της Απόκρεω: Σήμερα είναι η Κυριακή της Απόκρεω, δηλαδή η Κυριακή που σταματάμε να τρώμε κρέας. Λίγες μόλις ημέρες πριν την Τσικνοπέμπτη όλοι σχεδόν απολαύσαμε εδέσματα ψημένα με παραδοσιακό ή και πιο σύγχρονο τρόπο, τιμώντας έτσι το έθιμο.

Σήμερα είναι η Κυριακή της Απόκρεω, δηλαδή η Κυριακή που σταματάμε να τρώμε κρέας. Λίγες μόλις ημέρες πριν την Τσικνοπέμπτη όλοι σχεδόν απολαύσαμε εδέσματα ψημένα με παραδοσιακό ή και πιο σύγχρονο τρόπο, τιμώντας έτσι το έθιμο. Αυτή την εβδομάδα σιγά σιγά αποφεύγουμε την κρεατοφαγία, ενώ μειώνουμε επίσης την κατανάλωση των τυροκομικών. Ο απώτερος σκοπός είναι βέβαια η Καθαρά Δευτέρα, μετά το τέλος του Τριωδίου. Φέτος θα πέσει 7 Μαρτίου και θα σηματοδοτήσει την αρχή της Νηστείας πριν από το Πάσχα. Μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, η οποία επιβάλλει την κατανάλωση μονάχα νηστήσιμων τροφών.

Στον δρόμο για την Σαρακοστή

Η Μεγάλη Σαρακοστή αντιστοιχεί στη Σαρακοστή όπως βρίσκεται στον Δυτικό Χριστιανισμό, αν και η διάρκεια των περιόδων υπολογίζεται με διαφορετικούς τρόπους. Και οι δύο χρησιμοποιούν μια περίοδο 40 ημερών μεταξύ της αρχής και του τέλους της Σαρακοστής, λόγω των 40 ημερών που λέγεται ότι πέρασε ο Ιησούς νηστεύοντας στην έρημο. Ωστόσο, ο Δυτικός Χριστιανικός κόσμος δεν υπολογίζει τις Κυριακές επειδή ο Ιησούς έχει καταγραφεί ότι αναστήθηκε Κυριακή, ενώ οι Ανατολικές Ορθόδοξες εκκλησίες μετρούν τις Κυριακές.

Αυτή η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα, γιατί οι Χριστιανοί πρέπει να ξεκινούν την ιερή περίοδο με καθαρές καρδιές και καλές προθέσεις. Είναι επίσης επειδή η περίοδος της Σαρακοστής θεωρείται ως η εποχή κατά την οποία οι Χριστιανοί πρέπει να καθαρίσουν το πνευματικό τους σπίτι, να συμβιβαστούν με τη ζωή τους και να αφιερωθούν εκ νέου σε έναν πιο ιερό και δίκαιο τρόπο ζωής. Η Καθαρά Δευτέρα είναι ημέρα αυστηρής νηστείας. Οι Χριστιανοί δεν επιτρέπεται να τρώνε από τα μεσάνυχτα έως το μεσημέρι και δεν μπορούν να τρώνε καθόλου κρέας. Οι Χριστιανοί αναμένεται επίσης να περνούν επιπλέον χρόνο προσευχόμενοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαβάζοντας από τη Βίβλο.

Επειδή η Καθαρά Δευτέρα θεωρείται επίσης ότι σηματοδοτεί την πρώτη μέρα της άνοιξης, οι Έλληνες τείνουν να τη γιορτάζουν με υπαίθριες δραστηριότητες και πικνίκ και όχι με νηστεία και προσευχή. Αυτές οι δραστηριότητες ονομάζονται συχνά κούλουμα. Τα παραδοσιακά τρόφιμα περιλαμβάνουν ελιές, χταπόδι και γαρίδες. Ένα ιδιαίτερο είδος άζυμου ψωμιού που ονομάζεται λαγάνα ψήνεται μόνο την Καθαρά Δευτέρα. Η ιστορία της λαγάνας χρονολογείται από την Παλαιά Διαθήκη και παραπέμπει στη βοήθεια που πρόσφερε ο Θεός στον Ισραηλινό λαό ενώ τον καθοδηγούσε από την Αίγυπτο στη γη της επαγγελίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χωρίς παρελάσεις στο Καρναβάλι της Πάτρας

Συστάσεις ειδικών για τον περιορισμό των γλυκισμάτων με αφορμή το Halloween

Απόκριες : Εσύ ξέρεις την ιστορία τους

Τσικνοπέμπτη: Ένα έθιμο που τιμούν όλοι οι Έλληνες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα