Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κοτόπουλο: Τι είναι πιο υγιεινό, το στήθος ή τα μπούτια κοτόπουλου;

Κοτόπουλο: Τι είναι πιο υγιεινό, το στήθος ή τα μπούτια κοτόπουλου;

Κοτόπουλο: Το στήθος κοτόπουλου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, ενώ τα μπούτια κοτόπουλου έχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Β1.

Τι είναι πιο υγιεινό, το στήθος κοτόπουλου ή τα μπούτια κοτόπουλου; Από διατροφική άποψη, τα στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα έχουν λιγότερες θερμίδες και λίπος συνολικά, λέει ο Jamie Allers, MS, RD, εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο Digestive Health Institute του Hartford HealthCare. Στο συνιστώμενο μέγεθος μερίδας των 90 γραμμαρίων, ένα στήθος κοτόπουλου έχει 140 θερμίδες και 3 γραμμάρια λίπους. Ένα μπούτι κοτόπουλου 90 γραμμαρίων έχει 170 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους.

Οι επιλογές

Το στήθος κοτόπουλου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, ενώ τα μπούτια κοτόπουλου έχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Β12, προσθέτει. Τα μπούτια κοτόπουλου είναι συνήθως λιγότερο ακριβά ανά κιλό. Ωστόσο, το στήθος κοτόπουλου μπορεί να είναι μια πρόκληση στο μαγείρεμα γιατί μπορεί εύκολα να στεγνώσει. Τα μπούτια κοτόπουλου, αν και πιο ζουμερά λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος, μπορεί να είναι δύσκολα ως προς την υφή. Η επιλογή του ψησίματος, του ψησίματος ή του ψησίματος αντί για το τηγάνισμα είναι επίσης πιο υγιεινό.

Ο Allers λέει ότι δεν χρειάζεται να κοιτάτε το κοτόπουλο σας με ασπρόμαυρους όρους. «Μια στρατηγική που χρησιμοποιώ μερικές φορές είναι να πηγαίνω 50-50», λέει. «Αν η συνταγή απαιτεί ένα κιλό κοτόπουλο, θα κάνω μισό κιλό μπούτια και μισό κιλό στήθος. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την πρόσθετη γεύση των μπουτιών αλλά τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία του στήθους.»

Και ενώ η αφαίρεση του δέρματος μειώνει την ποσότητα του λίπους, το αφήνοντας το δέρμα ανοιχτό κατά το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της γεύσης και στη μείωση των πιθανοτήτων να στεγνώσουν τα πάντα. Συνιστά να χρησιμοποιείτε το στήθος χωρίς κόκαλα για γρήγορο μαγείρεμα πιάτων όπως σοτέ και πατάτες τηγανιτές. Τα μπούτια λειτουργούν καλά σε συνταγές αργής κουζίνας, καθώς η μέθοδος βοηθά στο τρυφερό του κρέατος.

Οι ένοχοι

Τα προ-μαριναρισμένα ή καρυκευμένα στήθη κοτόπουλου έχουν γίνει κοινά στο παντοπωλείο και ο Allers λέει ότι οι αγοραστές πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες πριν αγοράσουν. «Αν είναι απλά, όπως μια μαρινάδα με ελαιόλαδο, λεμόνι και βότανα, τότε ναι», λέει. «Αλλά μπορεί να προστεθεί αλάτι, σάκχαρα, συντηρητικά και αρώματα. Συχνά μπορεί να υπάρχουν τροφικά αλλεργιογόνα λόγω πρόσθετων, όπως μερικές από τις μαρινάδες έχουν γλουτένη. Διαβάστε λοιπόν οπωσδήποτε τις ετικέτες.» Πρόσθεσε ότι το κοτόπουλο που έχει προετοιμαστεί είναι καλύτερο από το να επιλέγετε γρήγορο φαγητό σε τακτική βάση. «Αν σημαίνει ότι δεν θα παραλείψετε ένα γεύμα ή ότι σας περισσεύει για να μπορέσετε να ετοιμάσετε το μεσημεριανό σας για τη δουλειά την επόμενη μέρα, τότε προχωρήστε. Απλά διαβάστε τις ετικέτες», λέει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα μανιτάρια μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας;

5 Λόγοι που πρέπει να προσθέσετε την ομελέτα στα βασικά σας γεύματα

Γεμίστε με ενέργεια μαγειρεύοντας πικάντικο κοτόπουλο

Ποια κρέατα αποτελούν το κύριο συστατικό της διατροφής μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κοτόσουπα βελουτέ με τραχανά και λαχανικά

Η κοτόσουπα βελουτέ με τραχανά και λαχανικά είναι μια γευστική και υγιεινή επιλογή, ιδανική για τα κρύα βράδια του χειμώνα. Με την κρεμώδη υφή της και τη γεμάτη γεύση της, αυτή η σούπα σίγουρα θα σας ζεστάνει και θα σας ευχαριστήσει.

Μειώνοντας το αλάτι: Οδηγίες για υγιείς επιλογές τροφίμων

Μειώνοντας το αλάτι: Η μείωση της ποσότητας αλατιού στη διατροφή σας είναι ένα σημαντικό βήμα για την καλή υγεία, καθώς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην ελάττωση των κινδύνων για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Εγκυμοσύνη: Υγιεινές διατροφικές επιλογές για όταν λείπει η όρεξη

Εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη είναι μια καθοριστική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, με πολλές φυσιολογικές και συναισθηματικές αλλαγές. Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Ελιές: Είναι το μυστικό για αναλλοίωτη μνήμη;

Ελιές: Οι ελιές είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και θρεπτικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελιών και ελαιολάδου

Παντζάρια: Τα εκπληκτικά οφέλη που ίσως δεν γνωρίζατε

Παντζάρια: Τα παντζάρια, συχνά παραμελημένα, είναι μια πηγή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για να προσθέσετε τα παντζάρια

Φακές: Μία εναλλακτική συνταγή

Φακές: Η σούπα φακής είναι ένα κλασικό πιάτο που προσφέρει ζεστασιά και θρεπτική αξία, αλλά μπορείτε να της δώσετε μια ενδιαφέρουσα πινελιά με λίγα επιπλέον υλικά. Ακολουθεί μια συνταγή για σούπα φακής

Close Icon