Διατροφή

Ασφάλεια τροφίμων: Δεν πρέπει να πλένετε το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε

Ασφάλεια τροφίμων: Δεν πρέπει να πλένετε το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε

Ασφάλεια τροφίμων: Το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να εκτοξεύσει επικίνδυνα βακτήρια στην κουζίνα. Είναι καλύτερα να ψήνετε καλά το κοτόπουλο χωρίς να το πλύνετε, ώστε να είναι ασφαλές για κατανάλωση. 

Οι αρχές ασφάλειας τροφίμων και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο συνιστούν να μην πλένετε τα ωμά πουλερικά πριν τα μαγειρέψετε. Αυτό συμβαίνει επειδή το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να εκτοξεύσει επικίνδυνα βακτήρια στην κουζίνα. Είναι καλύτερα να ψήνετε καλά το κοτόπουλο χωρίς να το πλύνετε, ώστε να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Παρόλα αυτά, το πλύσιμο του κοτόπουλου παραμένει κοινό.

Μια έρευνα από το Συμβούλιο Πληροφοριών για την Ασφάλεια Τροφίμων της Αυστραλίας έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Αυστραλοί μάγειρες έπλεναν ολόκληρα κοτόπουλα πριν τα μαγειρέψουν. Ολλανδική έρευνα διαπίστωσε ότι το 25% των καταναλωτών έπλενε το κοτόπουλο τους συχνά ή σχεδόν πάντα. Γιατί λοιπόν το κάνουν οι άνθρωποι—και τι λέει η έρευνα για τους κινδύνους από το πλύσιμο του κοτόπουλου;

Κρέας κοτόπουλου και μικρόβια

Οι λανθασμένες θερμοκρασίες μαγειρέματος και η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ διαφορετικών τροφίμων είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συνδέονται με τροφιμογενείς ασθένειες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το κρέας πουλερικών. Δύο κύριες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών είναι τα βακτήρια Campylobacter και Salmonella, τα οποία βρίσκονται συνήθως στα ωμά πουλερικά. Στην Αυστραλία, τα αναφερόμενα κρούσματα Campylobacter και Salmonella έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Από τις εκτιμώμενες 220.000 περιπτώσεις μόλυνσης από Campylobacter κάθε χρόνο, οι 50.000 μπορούν να αποδοθούν είτε άμεσα είτε έμμεσα στο κρέας κοτόπουλου. Μια ανάλυση των απαντήσεων των καταναλωτών σε μια εκπαιδευτική εκστρατεία σχετικά με τους κινδύνους του πλυσίματος ωμών πουλερικών έριξε φως στο γιατί πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πλένουν το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα.

Μερικοί πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη να ξεπλένονται τα κόπρανα και άλλα υλικά από το κρέας του κοτόπουλου. Στην πραγματικότητα, οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας σημαίνουν ότι τα σφάγια κοτόπουλου δεν χρειάζονται επιπλέον καθαρισμό. Άλλοι πιστεύουν ότι το πλύσιμο με ένα ελαφρώς όξινο διάλυμα (όπως ξύδι ή χυμό λεμονιού) θα σκοτώσει τα βακτήρια. Αντίθετα, η έρευνα έχει δείξει ότι το πλύσιμο των ωμών πουλερικών με χυμό λεμονιού ή ξύδι δεν απομακρύνει τα βακτήρια και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.

Το πλύσιμο του κοτόπουλου εκτοξεύει βακτήρια τριγύρω

Ένα από τα πιο επιτακτικά επιχειρήματα γιατί το πλύσιμο ωμού πουλερικών κάτω από μια βρύση που τρέχει είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα προέρχεται από πρόσφατη έρευνα σχετικά με σταγονίδια νερού που εκτοξεύονται από την επιφάνεια πλυμένου κοτόπουλου. Η μελέτη έδειξε ξεκάθαρα ότι τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από την επιφάνεια του κοτόπουλου στις γύρω επιφάνειες μέσω σταγονιδίων νερού. Χρησιμοποιώντας απεικόνιση υψηλής ταχύτητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο ύψος βρύσης μπορεί να αυξήσει το πιτσίλισμα.

Το κρέας κοτόπουλου είναι συχνά μαλακό και η ροή του νερού μπορεί να δημιουργήσει διάσπαση στην επιφάνεια. Αυτό οδηγεί σε πιτσίλισμα που δεν θα συμβεί σε μια καμπύλη, σκληρή επιφάνεια. Οι ερευνητές τοποθέτησαν μεγάλες πλάκες άγαρ δίπλα στις επιφάνειες του κοτόπουλου για να συλλάβουν τυχόν σταγονίδια νερού. Αυτό τους επέτρεψε να αναπτύξουν τα βακτήρια που μεταφέρθηκαν με το πιτσιλισμένο νερό. Βρήκαν ότι το επίπεδο μετάδοσης των βακτηρίων αυξήθηκε με μεγαλύτερο ύψος βρύσης και μεγαλύτερη ταχύτητα ροής νερού.

Αν και δεν συνιστάται το πλύσιμο των ωμών πουλερικών, φαίνεται ότι ορισμένοι μάγειρες στο σπίτι είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν αυτή την παλιά συνήθεια. Εάν επιμένετε να πλένετε το κρέας κοτόπουλου, σκεφτείτε να το κάνετε σε ένα νεροχύτη με νερό και όχι κάτω από μια βρύση που τρέχει. Χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να σκουπίσετε τυχόν υγρά, πετάξτε την πετσέτα και καθαρίστε τη στη συνέχεια. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διασταυρούμενης μόλυνσης και θα διατηρήσει την κουζίνα ασφαλή. Και παρακαλώ πλύνετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό ωμού κρέατος!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η περίοδος για το Dry January έχει φτάσει!

Τρόποι για να περιορίσετε τις αλλεργίες και το άσθμα

Οι ετικέτες κλίματος επηρεάζουν την επιλογή Fast Food

Προσθέστε αυτές τις 5 υγιεινές σαλάτες στη διατροφή σας για απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.