Διατροφή

Κόκκινο κρέας και αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Κόκκινο κρέας και αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Το κόκκινο κρέας – αλλά όχι άλλα είδη πρωτεϊνών – συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, και οι πιθανότητες αυξάνονται, όσο περισσότερο κρέας καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 11.000 μεσήλικες εξαιρετικά υγιείς, και ακολούθησαν τους μισούς από αυτούς για περίπου 23 χρόνια. Οι άνθρωποι της μελέτη που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 47 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου – που προκαλείται από αποφράξεις σε αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο – από ό, τι εκείνοι που έτρωγαν συνήθως μικρότερη ποσότητα κόκκινου κρέατος. Πρωτεΐνη από πουλερικά, θαλασσινά ή φυτικές πηγές, όπως ξηροί καρποί και τα όσπρια δεν συνδέθηκαν με οποιοδήποτε πρόσθετο κίνδυνο.

Ακόμα κι αν προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τις υψηλές σε πρωτεΐνες δίαιτες με εγκεφαλικά επεισόδια, τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα και η τρέχουσα μελέτη βοηθά να επιβεβαιωθεί ότι το κόκκινο κρέας, ειδικότερα, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Bernhard Haring. Ο ίδιος τόνισε πως οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να τρώνε κόκκινο κρέας απλά να προσέχουν την ποσότητα.

Για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωτεϊνών και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ο Haring και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τα δεδομένα από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται για τη διατροφή των κατοίκων των ΗΠΑ ηλικίας 45-64 αρχής γενομένης από το 1987 και τους ακολούθησαν μέχρι τα μέσα του 2011 για να δουν πόσοι άνθρωποι είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση την ποσότητα και το είδος της πρωτεΐνηw που κατανάλωναν. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών, εκείνοι που έτρωγαν λιγότερη πρωτεΐνη κατά μέσο όρο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι μαύροι,καπνιστές και λιγότερο πιθανό να έχουν υψηλή μόρφωση ή μια τακτική άσκηση ρουτίνας. Οι άνθρωποι που έτρωγαν λιγότερη πρωτεΐνη ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι ή να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Κατά τη διάρκεια 22,7 χρόνων παρακολούθησης, υπήρξαν 699 εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των 11.601 συμμετεχόντων.

Η υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος όπως το μπέικον και το λουκάνικο συνδέθηκε με 24 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέθηκε με 41 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έκαναν την ελάχιστη κατανάλωση. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τους άνδρες, οι φανατικοί καταναλωτές κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος είχαν 62 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους άνδρες που έτρωγαν λιγότερο.

Φυσικά, πρέπει να ελεγχθούν και άλλοι παράγοντες αφού είναι πιθανό, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας να έχουν και άλλες συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως το να μην τρώνε αρκετά λαχανικά, αναφέρει ο Δρ. Dearborn-Τομάζος, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Πάραυτα, «Αυτή η μελέτη μας αποδεικνύει πραγματικά ότι αυτό που τρώμε είναι σημαντικό για τη μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία μας» αναφέρει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γεμιστές πιπεριές με κινόα και φασόλια

Vegan συνταγή: Tacos από φακές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κοτόπουλο Bali: Μια ινδονησιακή απόλαυση

Μια από τις καλύτερες συνταγές για το Iam Bali είναι ένα κλασικό και νόστιμο πιάτο που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις λιγούρες σας για ινδονησιακές γεύσεις.

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.