Διατροφή

Καυτερές πιπεριές: Ο ρόλος της καψαϊκίνης στην υγεία

Καυτερές πιπεριές: Ο ρόλος της καψαϊκίνης στην υγεία

Ευρήματα ότι ένα συστατικό για λίγους και ανθεκτικούς μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία, αποκαλύπτει μία μελέτη. Το συστατικό είναι οι καυτερές πιπεριές οι οποίες ως φαίνεται μας προστατεύουν από καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλα δεινά.

Καυτερές πιπεριές: Όσοι  καταναλώνουν καυτερές πιπεριές συστηματικά, διατρέχουν και μειωμένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από αυτά τα νοσήματα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για την υγεία και τη διατροφή περισσότερων από 570.000 ανθρώπων. Οι εθελοντές αυτοί είχαν συμμετάσχει σε τέσσερις μεγάλες μελέτες σε ΗΠΑ, Ιταλία, Κίνα και Ιράν. Οι ερευνητές συνέκριναν την έκβαση όσων εξ αυτών έτρωγαν καυτερές πιπεριές ή/και τσίλι με εκείνους που δεν έτρωγαν.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία τους, οι εθελοντές που συνήθιζαν να τρώνε καυτερές πιπεριές ή/και τσίλι είχαν:

  • Μείωση κατά 26% στους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια
  • Μείωση κατά 23% στους θανάτους από καρκίνο
  • Μείωση κατά 25% στους θανάτους από κάθε αιτία
  • Παρότι οι διατροφικές συνήθειες και η κουλτούρα μεταξύ των τεσσάρων λαών είναι διαφορετικές, και στους τέσσερις παρατηρήθηκαν τα προαναφερθέντα οφέλη.

«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν τη σημασία που έχει η διατροφή για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Bo Xu, καρδιολόγος στον Τομέα Καρδιαγγειακής Απεικόνισης της Κλινικής.

Ο ρόλος της καψαϊκίνης

Όπως εξήγησε, η προστατευτική δράση που ασκούν οι καυτερές πιπεριές και το τσίλι πιθανώς απορρέει από την καψαϊκίνη που περιέχουν. Η καψαϊκίνη είναι ένα συστατικό που τους προσδίδει την πικάντικη, καυτερή γεύση τους. «Η καψαϊκίνη πιστεύεται ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ενδέχεται επίσης να καταπολεμά την παχυσαρκία», είπε ο Dr. Hu. «Οι ιδιότητες αυτές εξηγούν την προστατευτική δράση της έναντι της καρδιοπάθειας και του καρκίνου. Ωστόσο πρέπει να επιβεβαιωθούν σε περαιτέρω μελέτες, για να θεωρηθούν οριστικές».

Στο μεσοδιάστημα, ο Dr. Hu συνιστά στους ασθενείς του να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή. Και αν τους αρέσουν τα καυτερά φαγητά, να προσθέτουν και λίγες καυτερές πιπεριές. «Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σε ορισμένα είδη ξηρών καρπών, ψαριών και πρωτεϊνών είναι η καλύτερη για την υγεία», τονίζει.

Άλλα οφέλη

Επιπλέον, οι καυτερές πιπεριές περιέχουν κάλιο, φυτικές (διαιτητικές) ίνες και βιταμίνες Α, Β6 και Ε. Όλ’ αυτά τα συστατικά ωφελούν την αρτηριακή πίεση. Όταν, εξ άλλου, το φαγητό είναι καυτερό, κατά κανόνα χρειάζεται λιγότερο αλάτι, γεγονός που ωφελεί ακόμα περισσότερο την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Προσέξτε, όμως, να μην το παρακάνετε με τις καυτερές πιπεριές. Η Dr. Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εφιστά την προσοχή, διότι η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να έχει παρενέργειες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Διάρροια
  • Αίσθημα καύσου στην γαστρεντερική οδό

Για παν ενδεχόμενο, η Dr. Kris-Etherton συνιστά να προτιμάτε την προσθήκη του τσίλι ως μπαχαρικού στη διατροφή σας. Οι ερευνητές προγραμματίζουν τη δημοσίευση της μελέτης τους σε μεγάλη ιατρική επιθεώρηση. Τα ευρήματά της όμως θα παρουσιασθούν συνοπτικά σε διαδικτυακό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), που θα στις 13-17 Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή υγεια: Λαχανικά για υγιή οργανισμό

Υγεία Διατροφή: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες

Οι καλύτερες πηγές βιταμινών και μετάλλων για τον οργανισμό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.