Διατροφή

Κάστανα: 6 τρόποι να τα απολαύσετε

Κάστανα: 6 τρόποι να τα απολαύσετε

Περιστασιακή χειμερινή λιχουδιά ή μήπως κάτι περισσότερο; Δείτε τους λόγους που τα κάστανα πρέπει να αποτελούν κομμάτι της διατροφής μας.

Αν καθίσουμε να σκεφτούμε τις μυρωδιές και τις γεύσεις που μας θυμίζουν χειμώνα, μια από αυτές θα είναι τα ψητά κάστανα. Ο υπέροχος αυτός καρπός, όμως, δεν αποτελεί μια απλή χειμερινή απόλαυση, αλλά πολύ δυνατό διατροφικό θησαυρό.

Για την ακρίβεια, τα κάστανα είναι πολύ υγιεινά και ίσως θα έπρεπε να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή μας. Πολύ πριν γίνουν το νόστιμο, περιστασιακό μας σνακ για τον χειμώνα, τα κάστανα αποτελούσαν σταθερό κομμάτι της διατροφής των ορεινών περιοχών της Μεσογείου. Επειδή σε εκείνες τις περιοχές δεν μπορούσαν να φυτρώσουν δημητριακά, αυτός ο καρπός ήταν η εναλλακτική λύση για να συμπληρώνονται τα γεύματα με αναγκαία θρεπτικά συστατικά.

Από διατροφική άποψη, το κάστανο θυμίζει περισσότερο δημητριακό παρά ξηρό καρπό. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και λιπαρά είναι χαμηλή, αλλά περιέχει άμυλο και φυτικές ίνες. Δεν περιέχει γλουτένη και μια μερίδα μας προσφέρει περίπου 180 θερμίδες.

Και, για να γίνει ακόμα πιο μοναδικό, είναι ο μόνος ξηρός καρπός που περιέχει πολύτιμη βιταμίνη C.
Λόγω της ξεχωριστής τους γεύσης, τα κάστανα μπορούν να αποτελέσουν ιδανική προσθήκη σε πολλές συνταγές, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς για να πάρουμε ιδέες για το τραπέζι μας!

Ωμά ή ψητά: Στην πιο απλή τους μορφή, για να αποκτήσουμε ποικιλία στα υγιεινά μας σνακ. Μπορούμε να τα φάμε και ωμά, ή να τα ψήσουμε στον φούρνο—βέβαια, δεν θα αρνηθούμε ότι τα προτιμούμε στα κάρβουνα.
Βραστά: Άλλη μια κλασική συνταγή, πολύ πιο εύκολη και εξίσου γευστική. Βέβαια, αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βραστά κάστανα και αλλιώς…

Σαν πουρέ: Πρώτα τα βράζουμε, έπειτα τα βάζουμε στο μπλέντερ. Είναι πολύ καλή εναλλακτική λύση για πρωινό, πάνω σε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Για ακόμα περισσότερη ποικιλία, μπορούν να συνδυαστούν καλά με μία μαρμελάδα.

Σαν… ψωμί: Αν θέλετε μια επιλογή χωρίς γλουτένη, μπορείτε να βρείτε αλεύρι από κάστανο και να το χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους συνταγή.

Στη σαλάτα: Ένας υπέροχος τρόπος να προσθέσετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά και γεύση στις σαλάτες σας είναι να ρίξετε μέσα κομματάκια κάστανου, ωμά ή ψημένα. Επιπλέον, αποτελούν φοβερή προσθήκη σε πολλές σούπες ή σε κάποιο ριζότο.

Σε γλυκά: Υπάρχουν πολλά γλυκά που περιέχουν κάστανο και μάλλον ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσουμε!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρέπει να αποχαιρετήσεις εντελώς το ρύζι για να χάσεις βάρος;

Ποια φαγητά μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.